Kwalifikacja TG16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
czerwiec 2019
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Który środek spożywczy dostarczy organizmowi człowieka największej ilości fruktozy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Który surowiec zawiera w swoim składzie najwięcej białka roślinnego
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Wskaż produkt o działaniu alkalizującym na odczyn płynów ustrojowych człowieka.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Trawienie skrobi w dwunastnicy przebiega z udziałem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Zgodnie z zamieszczoną na rysunku Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej podstawą żywienia człowieka powinny być
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Obiad złożony z barszczu ukraińskiego, ziemniaków, sałaty ze śmietaną, kompotu z rabarbaru, zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, należy uzupełnić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Stosując zasadę zamienności produktów spożywczych, olej można zastąpić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Ile kg miodu naturalnego należy przygotować do zastąpienia 0,6 kg cukru, jeżeli zgodnie z tabelą zamienności produktów spożywczych 125 g miodu naturalnego zastępuje 100 g cukru?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Ile wynosi wartość energetyczna 100 g sera twarogowego chudego, który zawiera 19,8 g białka, 4,7 g tłuszczu oraz 3,7 g węglowodanów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Ile białka dostarczy 1 porcja żurku o masie 300 g, jeżeli zawartość tego składnika w 100 g zupy wynosi 7,40 g?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji zupy kalafiorowej.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Korzystając z informacji zawartych w tabeli, oceń masę ciała kobiety, której BMI wynosi 39.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
W diecie owowegetarian uwzględnia się warzywa, owoce oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Zaburzenie odżywiania, polegające na celowej utracie masy ciała i występowaniu jadłowstrętu psychicznego, określane jest terminem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Podmiotem odpowiedzialnym za opracowanie tabel składu i wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
W schemacie technologicznym produkcji marchwi zasmażanej, po etapie pobrania surowców z magazynu, kolejnym etapem będzie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Który przyrząd należy zastosować do pomiaru temperatury w środku mięsa podczas pieczenia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Którą potrawę należy zaplanować w menu dla osoby chorej na celiakię?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Befsztyk tatarski należy umieścić w karcie menu restauracji w pozycji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 15 porcji schabu pieczonego ze śliwkami, korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Plan produkcji kuchni przewiduje zużycie 20 kg obranych ziemniaków do sporządzenia placków ziemniaczanych. Ile surowca powinien pobrać z magazynu szef kuchni, jeżeli ubytek masy podczas obróbki wstępnej ziemniaków wynosi 20%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Korzystając z danych zawartych w tabeli, oblicz cenę brutto 1 zestawu obiadowego, jeżeli stawka podatku VAT na potrawy i napoje wynosi 8%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Ile wynosi cena gastronomiczna brutto 150 ml wina, jeżeli cena zakupu butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 250,00 zł, zakład stosuje marżę w wysokości 100%, a stawka podatku VAT wynosi 23%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Ile zapłaci w barze gość za zestaw dnia, korzystając z 20% rabatu, w ramach programu lojalnościowego? Cena standardowa zestawu w karcie wynosi 15,00 zł.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Do podstawowych usług gastronomicznych restauracji należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Zakładem gastronomicznym typu żywieniowego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Zakład gastronomiczny w ramach promocji sprzedaży
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Ile wyniesie rachunek za usługę organizacji przerwy kawowej dla 125 osób?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Które przyjęcie łączy w sobie możliwość korzystania z miejsc siedzących i bufetów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Do podania potraw i napojów na przedstawionym rysunku zastosowano serwis
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Który serwis należy zaplanować do podania zupy cebulowej zapiekanej jednoporcjowo?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Ile stolików koktajlowych o powierzchni 0,3 m2 należy przygotować na przyjęcie dla 180 osób, jeżeli jeden stolik jest przeznaczony dla 10 osób
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Talerz głęboki należy zastosować do podania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Do konsumpcji śniadania wiedeńskiego należy podać widelce i noże
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Kieliszek przedstawiony na rysunku stosuje się do podawania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Którym terminem określa się przedstawiony na rysunku sprzęt barmański?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Wskaż sprzęt, który służy do wyciskania soku z limonki.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Dozownik przedstawiony na rysunku należy zastosować do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Do czego służy przedstawiony na rysunku sprzęt pomocniczy?
Poprawnie
Niepoprawnie