Kwalifikacja TG16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
czerwiec 2020
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Źródłem białka roślinnego są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Który tłuszcz zawiera największą ilość NNKT, zgodnie z danymi zamieszczonymi w tabeli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Która witamina zapewnia organizmowi człowieka prawidłowy wzrost i mineralizację kości?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami przede wszystkim
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Glicerol w organizmie człowieka powstaje w wyniku
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Zgodnie z rekomendacją polskich norm żywienia zawartość soli kuchennej w diecie nie powinna przekraczać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Do potrawy z jaj sadzonych należy zaplanować dodatek, który uzupełni w potrawie brak
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Zgodnie z zasadami zamiany produktów mleko można zastąpić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Ile kg pieczywa należy przygotować, aby zastąpić 5,0 kg kaszy, jeżeli zgodnie z tabelą zamienności produktów spożywczych 153 g pieczywa zastępuje 100 g kaszy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Ile wynosi wartość energetyczna kotleta schabowego, który dostarcza organizmowi 6,5 g białka, 1,4 g tłuszczu oraz 41,9 g węglowodanów ?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Ile węglowodanów dostarczy organizmowi 1 porcja surówki z buraków i jabłek o masie 150 g, jeżeli 100 g tej surówki zawiera 12,10 g węglowodanów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kisielu karmelowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Do oceny jakościowej sposobu żywienia należy zastosować metodę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
W diecie laktowegetarian uwzględnia się warzywa, owoce oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Zaburzenie odżywiania, polegające na celowej utracie masy ciała i występowaniu jadłowstrętu psychicznego to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Która instytucja kontroluje stan sanitarny zakładu i stan higieny pracowników?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Do obowiązków sommeliera należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli określ, w jakiej temperaturze należy przechowywać gotowy do wydania kisiel karmelowy.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Który przyrząd służy do pomiaru ciśnienia pary w kotle warzelnym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Próbki kontrolne potraw przeznaczone do celów sanitarno-epidemiologicznych należy pobierać w ilości nie mniejszej niż
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
W karcie menu restauracji należy umieścić informację o
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 40 porcji frytek.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Ile należy zakupić mrożonych ryb pokrytych wodną glazurą, jeżeli normatyw surowcowy przewiduje użycie 35 kg surowca, a ubytki wody podczas rozmrażania wynoszą 30%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz cenę brutto 1 zestawu obiadowego w przedszkolu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Ile wynosi cena gastronomiczna netto 50 ml wódki, jeżeli koszt zakupu butelki wódki o pojemności 1,0 litra wyniósł 200,00 zł, a firma stosuje marżę w wysokości 100%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Oblicz cenę gastronomiczną brutto 1 porcji barszczu ukraińskiego, jeżeli cena gastronomiczna netto 1 porcji tej zupy wynosi 4,10 zł, a stawka VAT 8%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Zakład gastronomiczny wprowadzając rabaty dla stałych gości stosuje, marketing-mix w zakresie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Jeżeli zakład gastronomiczny organizuje konferencję dla przedstawicieli branży gastronomicznej, to stosuje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Na podstawie zamieszczonych w tabeli danych o usługach świadczonych podczas warsztatów dla matek z dziećmi, oblicz ile wynosi należność brutto za organizację 4-godzinnych warsztatów dla 25 osób.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Ile zapłaci stały klient za obiad dla grupy 24 osób, jeśli standardowa cena jednego zestawu wynosi 25,00 zł, a karta stałego klienta uprawnia go do 10% zniżki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Podając gościom zupę wyporcjowaną w talerzu głębokim, kelner stosuje serwis
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Którą potrawę należy wyserwować z półmiska na talerz, stosując chwyt płaski sztućców?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Podłużne ozdobne serwety układane na obrusie to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Do konsumpcji zestawu składającego się z mostka cielęcego, purée z ziemniaków i kalafiora z wody należy podać widelec i nóż
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Którą zupę należy podać konsumentowi w naczyniu przedstawionym na rysunku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
W kieliszku przedstawionym na rysunku należy podać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Przedstawione na rysunku urządzenie służy do sporządzania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Do sporządzenia espresso należy wykorzystać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Na którym rysunku przedstawiono termos transportowy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Urządzenie przedstawione na rysunku służy do sporządzania i ekspedycji
Poprawnie
Niepoprawnie