Kwalifikacja TG4 Produkcja wyrobów cukierniczych
styczeń 2021
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Który surowiec stosowany w cukiernictwie charakteryzuje się właściwościami przedstawionymi w zamieszczonym opisie?
Stosowana jest np. podczas produkcji ciast oraz kremów. Produkowana jest z ziemniaków. Ma wygląd białego drobnego proszku, wydającego przy zgniataniu charakterystyczny chrzęst.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Syrop skrobiowy jest zaliczany do substancji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Gęstą, białą cieczą o kwaśnym smaku i zapachu jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Do magazynu cukierni przywieziono sery twarogowe, które mają krótki okres przydatności do spożycia. Maksymalnie w którym zakresie temperatur należy je przechowywać, aby przetrwały 5 dni?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Którą metodą oznacza się konsystencję miodu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Do produkcji masy makowej, ze względu na zagrożenie dla zdrowia, jest niedopuszczalne zastosowanie maku, który ma
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Aby zachować cechy świeżości jaj przez 3 tygodnie, temperatura ich przechowywania powinna wynosić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
W jednym magazynie można razem przechowywać następujące surowce cukiernicze:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Elektronicznym przyrządem do bezdotykowego pomiaru temperatury na powierzchni magazynowanych surowców jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Na której ilustracji przestawiono sprzęt niezbędny do magazynowania mąki w workach po 50 kg w magazynie surowców suchych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Na podstawie danych zawartych w zamieszczonej kartotece magazynowej oblicz ilość cukru w magazynie, według stanu na dzień 3 stycznia.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Wyrób przedstawiony na rysunku produkowany jest z ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Keksy to wyroby z ciast
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Oblicz, ile kilogramów jaj będzie potrzebnych do sporządzenia 20 kg kremu bezowego zgodnie z przedstawioną recepturą, jeżeli białko stanowi 60% jaja.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Na podstawie przedstawionej receptury oblicz, ile potrzeba cukru do zrealizowania zamówienia na 100 sztuk babek o masie 0,5 kg.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Określ maksymalną temperaturę suszenia bezików, odpowiednią do zachowania ich koloru.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Po zaparzeniu mąki w czasie produkcji ciasta parzonego, przed dodaniem jaj, masę należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Który tłuszcz należy wykorzystać do smażenia faworków?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Dodatek miodu do masy makowej powoduje wzrost jej wartości odżywczej oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Na czym polega przygotowanie margaryny przy sporządzaniu ciasta drożdżowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Przygotowanie migdałów do produkcji masy migdałowej polega na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Do ubicia piany z białek należy wybrać mieszadło
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Przy produkcji masy serowej, twaróg należy rozdrobnić za pomocą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Przed smażeniem pączków w smażalniku przygotowane wyroby należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Wyprodukowane bezy, które na podstawie oceny organoleptycznej spełniają wymagania jakościowe, powinny być
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Które półprodukty, oprócz masy serowej, są stosowane do produkcji sernika krakowskiego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Który rodzaj ciasta produkuje się na podstawie przedstawionej instrukcji technologicznej?
Instrukcja technologiczna
Przesiej mąkę na stół roboczy.
Dodaj tłuszcz i posiekaj z mąką, aż do uzyskania drobnych cząsteczek.
Dodaj cukier puder i żółtka.
Zagnieć ciasto.Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Przyczyną uzyskania biszkoptu zakalcowatego, niskiego i niewyrośniętego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Zagrożenie mikrobiologiczne powstałe podczas produkcji kremów może być wynikiem użycia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Który rodzaj dekoracji wyrobów cukierniczych przedstawiono w zamieszczonym opisie?
Jest to dekoracja, w której elementy dekoracyjne znacznie wystają ponad powierzchnię wyrobu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Do dekoracji przedstawionego tortu zastosowano
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Świeże owoce, które bez dodatkowych zabiegów technologicznych można zastosować do udekorowania tortu, to:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Za pomocą sprzętu przedstawionego na rysunku można wykonać dekoracje z
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Charakterystycznymi elementami dekoracyjnymi, sporządzonymi z masy cukrowej do dekoracji tortu na Boże Narodzenie są:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Typową dekoracją tortu Marcello jest pokrycie jego powierzchni
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Które warunki przechowywania należy wybrać dla napoleonek z ciasta francuskiego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Opakowaniem jednostkowym dla tortu o średnicy 28 cm jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Które z wymienionych urządzeń można zastosować do przygotowania i schłodzenia tortu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Który z wyrobów cukierniczych, na podstawie danych zamieszczonych w przedstawionej tabeli, może być przechowywany na półkach sklepowych dłużej niż 4 dni od czasu dostarczenia z cukierni rzemieślniczej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
W celu uniknięcia zagrożenia zdrowotnego wuzetki należy przechowywać w magazynie wyrobów gotowych i systematycznie
Poprawnie
Niepoprawnie