Kwalifikacja TG4 Produkcja wyrobów cukierniczych
czerwiec 2021
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Maliny, porzeczki i agrest zaliczane są do owoców
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Na ilustracji przedstawiono
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Folia karotenowa stosowana w produkcji ciastek bankietowych zaliczana jest do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Magazynier zakładu cukierniczego, który przyjmuje do magazynu partię twarogu, powinien
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Podczas oceny organoleptycznej masła, należy sprawdzić jego smak oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Drożdży świeżych piekarskich prasowanych nie należy stosować do produkcji cukierniczej, jeżeli posiadają
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Masło świeże powinno zawierać nie mniej niż 82% tłuszczu oraz nie więcej niż 16% wody. Wymagania te spełnia masło o zawartości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Owoce mrożone dostarczone do magazynu zakładu cukierniczego należy umieścić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Drożdże świeże piekarskie prasowane należy przechowywać w temperaturze w zakresie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Który z wymienionych przyrządów należy zastosować do pomiaru wilgotności podczas magazynowania mąki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
W magazynie zakładu cukierniczego znajduje się 5 opakowań zawierających po 20 kg marmolady. Ile kilogramów marmolady zostanie w magazynie, jeżeli do produkcji należy wydać 40 kg marmolady?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Oblicz na podstawie danych zamieszczonych w przedstawionej recepturze, ile kilogramów orzechów arachidowych należy zamówić, jeżeli zaplanowano produkcję 20 kilogramów masy grylażowej.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Ze względu na zagrożenie zakażeniem mikrobiologicznym, nie wolno przechowywać razem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Półproduktem cukierniczym otrzymywanym z połączenia czekolady i śmietanki o wysokiej zawartości tłuszczu jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego produkuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Zbijanie i wałkowanie jest stosowane podczas produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Które wyroby cukiernicze są produkowane zgodnie z przedstawionym schematem?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Ile kilogramów blatów biszkoptowych wyprodukowano zgodnie z przedstawioną recepturą, jeżeli zużyto 9 kilogramów mąki pszennej typ 650?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Zgodnie z danymi zawartymi w zamieszczonej recepturze, największą porcję mąki pszennej zużywa się do produkcji 1 kilograma
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Bezy, aby nie zmieniły swojego białego koloru, należy wypiekać w temperaturze w zakresie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Produkcję ciasta drożdżowego metodą dwufazową należy rozpocząć od
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Która z czynności jest oznaczona znakiem zapytania w przedstawionym schemacie produkcji precli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Do produkcji serników na zimno jako substancje żelujące są stosowane
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Pieprz jest dodatkiem smakowym stosowanym w produkcji ciasta na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Które z wymienionych surowców należy zastosować do produkcji kremu szwedzkiego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Orzechy arachidowe, które będą stosowane do produkcji masy grylażowej, należy uprzednio
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Żelazko jest urządzeniem stosowanym w cukiernictwie do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Do formowania herbatników z ciasta kruchego należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Przed przystąpieniem do sporządzania ciasta w miesiarce należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Wyprodukowane bezy bardzo dobrej jakości powinny być
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Pojawienie się na powierzchni pomady białych plam w czasie jej przechowywania świadczy o
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Uformowane ciastka języki z ciasta francuskiego przed wypiekiem należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Wyroby wyprodukowane z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, składające się z dwóch okrągłych korpusów o średnicy około trzech centymetrów, przełożonych marmoladą nazywane są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Nadmierne kruszenie się gotowych wyrobów z ciasta kruchego jest spowodowane użyciem do jego produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Chemicznym zagrożeniem jakości zdrowotnej wyrobów cukierniczych są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Monitorowanie krytycznych punktów kontroli w procesie produkcji wyrobów spożywczych jest jedną z zasad systemu opisanego skrótem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Do formowania figurek i przestrzennych elementów dekoracyjnych wyrobów cukierniczych należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Do wykonywania dekoracyjnych napisów z czekolady na wyrobach cukierniczych należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Maksymalna temperatura przechowywania serników i ciast przekładanych kremem russel wynosi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Temperatura wewnątrz szafy chłodniczej powinna wynosić 5°C. Na skutek awarii urządzenia wzrosła do 17°C. Torty, które były przechowywane w tej szafie, należy przeznaczyć do
Poprawnie
Niepoprawnie