Kwalifikacja TG4 Produkcja wyrobów cukierniczych
styczeń 2022
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Frytura stosowana w zakładach cukierniczych jest tłuszczem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Kwaśny węglan sodu jest stosowany w cukiernictwie jako
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Pudełka kartonowe stosowane do pakowania drobnych ciastek w cukiernictwie zaliczane są do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Który wskaźnik oceny mąki możliwy jest do oznaczenia za pomocą oceny organoleptycznej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Który opis charakteryzuje świeże jajo bezpośrednio po wybiciu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Drożdże prasowane nie nadają się do produkcji ciast drożdżowych jeżeli, posiadają
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Margarynę i masło należy przechowywać w warunkach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Sól, cukier puder i nasiona maku należy przechowywać w magazynie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Na ilustracji przedstawiono odczyt parametru z przyrządu pomiarowego w magazynie. Które surowce mogą być przechowywane we wskazanych warunkach?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Mąkę w workach należy przechowywać w magazynach, układając ją
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz ile miodu pszczelego pobrano z magazynu do zrealizowania produkcji w dniu 17 stycznia.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Wyrobem cukierniczym składającym się z dwóch podłużnych korpusów z ciasta parzonego o długości około 10 cm, przełożonych kremem gotowanym jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Sękacz przedstawiony na ilustracji wyprodukowany jest z ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Korzystając z receptury zamieszczonej w tabeli oblicz, ile uzyska się pierniczków, jeżeli do ich produkcji zużyje się 6 kg miodu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Ile sztuk jaj potrzeba do sporządzenia 12,5 kg ciasta biszkoptowego na baletki zgodnie z recepturą zamieszczoną w tabeli, przyjmując wagę jaja 60 g?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
W metodzie „na ciepło” sporządzania ciasta biszkoptowego, po odważeniu i zmieszaniu jaj z cukrem, należy uzyskaną mieszaninę podgrzać w zakresie temperatur
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
W którym zakresie temperatur należy wypiekać ciastka z ciasta francuskiego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Który cukier należy dobrać do posypywania przed wypiekiem wyrobów cukierniczych, aby po wypieku zachowała się struktura kryształów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Proszek do pieczenia należy zastosować do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Które surowce, oprócz mąki pszennej, należy zastosować do produkcji biszkoptów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Przygotowanie mleczka drożdżowego do sporządzenia ciast drożdżowych polega na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Który surowiec przygotowuje się do produkcji poprzez zalanie wodą i ogrzewanie do zmiękczenia, odsączenie, a następnie trzykrotne zmielenie w trójwalcówce?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Sprzęt przedstawiony na ilustracji wykorzystywany jest do obróbki cieplnej podczas produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Na ilustracji przedstawiono formę do wypieku
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Do wprowadzania sera twarogowego do komory mielenia w wilku należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Dokonując oceny organoleptycznej rozczynu, należy sprawdzić jego
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Sporządzając krem półtłusty, masło należy dodać do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Kolejną czynnością w procesie produkcji pomady, która następuje po ochłodzeniu ugotowanego syropu cukrowego, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Określ przyczynę występowania grudek w kremie gotowanym.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Blachy wypiekowe stosowane w produkcji wyrobów cukierniczych powinny być myte
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Na której ilustracji przedstawiono tort z dekoracją symetryczną?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Do dekoracji tortów w stylu angielskim stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Na której ilustracji przedstawiono końcówkę do wykonania rozetek na wyrobach gotowych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Przygotowanie posypki z czekolady do dekorowania wyrobów cukierniczych polega na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Na ilustracji przedstawiono dekorację typową dla
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
W temperaturze 25°C należy przechowywać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Płaskie, okrągłe, metalowe pudełka stosowane są do pakowania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Do szafy chłodniczej należy wkładać serniki
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Pierniczki w czekoladzie pakowane są w torebki foliowe po 200 g, a następnie układane w kartony po 2 kg. Ile sztuk opakowań tego typu należy przygotować do wysyłki 10 kg pierniczków?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
W którym etapie produkcji ciasteczek bankietowych występuje największe zagrożenie bezpieczeństwa zdrowotnego gotowego wyrobu?
Poprawnie
Niepoprawnie