Kwalifikacja TG3 Produkcja wyrobów piekarskich
czerwiec 2015
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.3 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Mąka pszenna typu 450 zwana jest mąką
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Drożdże uzyskiwane przez sprasowanie lub odwirowanie biomasy drożdżowej, a następnie suszone w warunkach zapewniających zachowanie siły pędnej, zalicza się do drożdży
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Składnikiem ciast piekarskich, który decyduje o smaku pieczywa oraz fizycznych właściwościach ciasta, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Graniczna zawartość wody dla wszystkich typów mąki według norm wynosi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Barwa świeżych drożdży piekarskich prasowanych powinna być
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Najlepszym sposobem sprawdzenia właściwości wypiekowych mąki jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Wskaż warunki przechowywania mąki.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Przedstawiony na rysunku przyrząd używany w magazynach to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Wskaż, jak należy postąpić z urządzeniem przedstawionym na rysunku, po przesianiu mąki oraz po wyłączeniu urządzenia.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Piekarnia otrzymała zamówienie na wyprodukowanie 1950 sztuk bułek pszennych na grzanki według podanej receptury. Wskaż, które ilości mąki i drożdży należy przygotować do realizacji zamówienia.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Do pieczywa mieszanego zalicza się chleb
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Do wytworzenia ciasta pszennego użyto 135 kg mąki, 70,2 kg wody, 4,05 kg drożdży i 2,16 kg soli. Oblicz, ile należy zastosować drożdży przy produkcji ciasta z 270 kg mąki.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Usunięcie zanieczyszczeń w mące oraz jej spulchnienie i napowietrzenie uzyskuje się przez
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Mając do dyspozycji mąkę pszenną o dużej zawartości mocnego glutenu, w celu sporządzania ciasta na bułki pszenne wyborowe należy wybrać metodę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Wskaż obowiązującą w piekarnictwie kolejność sporządzania ciasta mieszanego metodą „na kwasie”.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Gluten słaby
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
W tabeli przedstawiono schemat prowadzenia ciasta pszennego na bułki wyborowe. Wskaż parametry rozczynu na te bułki.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Proces przebijania ciast drożdżowych polega na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
W tabeli przedstawiono recepturę na bułki szwedki.
W celu sporządzenia ciasta na te bułki, do 160 kg mąki pszennej typ 500 należy dodać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Fazą o intensywnej działalności drożdży i bakterii z przewagą rozwoju drożdży, która charakteryzuje się gąbczastą strukturą o równomiernych dużych porach oraz winno-kwaśnym smakiem i zapachem, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Przy produkcji ciasta pszennego metodą dwufazową stwierdzono płaską powierzchnię, której rozerwanie spowodowało jej opadnięcie. Podmłoda w takim stanie wykazuje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Na rysunku pokazano sposób
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Do formowania kęsów ciasta na rogale w piekarstwie należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Proces stosowany podczas kształtowania kęsów ciasta pszennego, trwający 5-8 minut, w którym następuje poprawa właściwości fizycznych jest rozrostem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Pomiędzy operacjami kształtowania i wypieku kęsów ciasta chlebowego należy zastosować proces
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Nakłuwanie kęsów ciasta przed wypiekiem ma na celu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Ze względu na rodzaj trzonu, piece piekarskie dzieli się na:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Wypiek dwustopniowy z przesadzaniem kęsów można zastosować w piecach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
W produkcji potokowej wykorzystuje się piec
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Do wypieku bułek maślanych należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
W oparciu o tabelę temperatur wypieku w piecach różnych typów, wskaż temperaturę wypieku dla chleba wiejskiego w piecu taśmowym.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Intensywny wzrost objętości kęsa ciasta w I fazie wypieku spowodowany jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Wskaż fazę wypieku pieczywa pszennego, w czasie której następuje szybkie nagrzewanie się kęsa i utrwalanie maksymalnej objętości, a na powierzchni kęsa powstaje twarda skolorowana skórka.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Ocena jakości pieczywa przeprowadzona za pomocą zmysłów to ocena
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Dokonano oceny organoleptycznej pieczywa zgodnie z normą PN-96/A-74108. Ocena ta obejmuje ocenę organoleptyczną z oznaczeniem wskaźników fizykochemicznych. Pieczywo uzyskało 32 punkty za cechy organoleptyczne i 8 punktów za wskaźniki fizykochemiczne. Na podstawie danych w tabeli określ poziom jakości badanego pieczywa.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Nierównomierna porowatość, nieodpowiednie właściwości lepkosprężyste, zanieczyszczenia ciałami obcymi, to wady dotyczące
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Na rysunku widoczne są wady
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Mdły smak i nikły zapach w pieczywie żytnim spowodowane są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Odstawanie miękiszu od skórki w pieczywie pszennym może być spowodowane
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
W pojemniku piekarskim mieści się 8 sztuk chleba o masie 1,0 kg. Wskaż, ile sztuk pojemników jest potrzebnych do przewiezienia 800 kg chleba.
Poprawnie
Niepoprawnie