Kwalifikacja TG4 Produkcja wyrobów cukierniczych
czerwiec 2015
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.4 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Zestawem przypraw do ciasta piernikowego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Drożdże świeże w cukierni należy przechowywać w
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Na workach papierowych mąki dostarczonej do cukierni zaobserwowano otwory 2 mm oraz oprzędy z drobnymi odchodami owadów. Jak należy postąpić z taką mąką?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Typowymi cechami organoleptycznymi dla masła dobrej jakości jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Jaja świeże należy przechowywać w temperaturze
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Masę makową niewykorzystaną podczas produkcji należy przechowywać w temperaturze 6°C nie dłużej niż
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Najdłużej można przechowywać w chłodni krem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Do odczytu wilgotności powietrza w magazynie surowców suchych służy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
W dokumentacji magazynowej wypełnia się dokument „Przyjęcie surowców”, w którym należy wpisać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Zgodnie z procedurami zapewnienia jakości zdrowotnej żywności, w magazynie surowców powinno się sprawdzać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Ciastka nasączane – ponczowe należą do grupy wyrobów z ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
W grupie wyrobów ciastkarskich różnych znajdują się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Ciastka stefanki produkuje się z blatów
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Blaty na ciastka karpatki sporządza się z ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
W schemacie technologicznym produkcji keksów brakuje czynności
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Przy produkcji 3 kg galaretki żelatynowej powstaną straty w ilości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Ciastkarnia musi wyprodukować 500 kg ciasta drożdżowego. Do dyspozycji ma dzieże o pojemności 50 kg. Aby wyprodukować zamówione ciasto należy zaplanować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Do spulchniania ciasta biszkoptowo-tłuszczowego wykorzystuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Margarynę do ciasta drożdżowego dodaje się w postaci
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Aby oddzielić łuskę od migdałów należy je wcześniej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Przygotowanie śmietanki kremówki do produkcji kremu bita śmietana polega na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Do produkcji pączków metodą tradycyjną należy zastosować następujący zestaw maszyn i urządzeń:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Wypiek sękaczy przeprowadza się w
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Zdjęcie przedstawia miesiarkę z mieszadłem w kształcie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Przeprowadzając ocenę organoleptyczną syropu wodno-cukrowego z przeznaczeniem na pomadę, stosuje się próbę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Podczas oceny organoleptycznej wyrobów z ciasta francuskiego należy zwrócić szczególną uwagę na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Krem bita śmietana sporządzany jest metodą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Ciasta drożdżowe spulchniane są metodą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Sporządzając ok. 50% roztwór wodny cukru z dodatkiem alkoholu i substancji smakowo-zapachowych,otrzymuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Zaparzenie mąki wodą z solą i tłuszczem stosuje się przy produkcji ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Kruszonkę produkuje się z cukru, margaryny i mąki w stosunku
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Rozwałkowanie ciasta zbijanego, formowanie, smażenie i posypywanie cukrem pudrem, to etapy produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Marcepan naturalny jest półproduktem cukierniczym powstałym z
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Pracownik cukierni z ropiejącymi ranami na dłoniach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Dekoracja skomponowana w układzie symetrycznym, charakteryzująca się jednakowym rozmieszczeniem elementów względem umownej osi, zwana jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Najpopularniejszymi surowcami i półproduktami cukierniczymi do dekoracji mazurków są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Do dekorowania sękaczy należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
W cukiernictwie do malowania elementów dekoracyjnych metodą rozpylania farby przez strumień powietrza należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Wyroby ciastkarskie z kremami, nasączone syropem, przekładane i nadziewane różnymi masami, należy przechowywać w temperaturze
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
W magazynie wyrobów gotowych w ciastkarni produkującej głównie torty, krytycznym punktem kontrolnym jest
Poprawnie
Niepoprawnie