Kwalifikacja TG11 Organizacja usług gastronomicznych
październik 2016
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Kwalifikacja T.10 – październik 2016
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.10 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Do grupy usług dodatkowych świadczonych przez zakłady gastronomiczne zalicza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Do obsługi klientów w BSO (barach szybkiej obsługi) stosuje się metodę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Do usług kulturalno-rozrywkowych świadczonych przez zakłady gastronomiczne na rzecz konsumentów należy zaliczyć organizowanie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Działalność barów typu fast-food, posiadających jednakową ofertę gastronomiczną, należy zaliczyć do usług świadczonych przez gastronomię
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Zamieszczone zamówienie usługi gastronomicznej jest niekompletne, ponieważ nie zawiera danych
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Ile naczyń szklanych dla 50 gości powinien przygotować barman na cocktail party, jeżeli zaplanowano podanie 50 soft drinków oraz 30 long drinków i 20 short drinków?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
W ofercie restauracji promującej potrawy kuchni węgierskiej należy zaplanować zupę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
W jakiej temperaturze, zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Cateringowej, należy serwować gorące napoje?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Do podania gościom zakąski gorącej – suflet serowy, należy zastosować serwis
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Którą czynność kelner powinien wykonać, podchodząc z prawej strony gościa?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Łyżka przedstawiona na rysunku służy do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Na podstawie wytycznych restauracji „Miś” oblicz minimalną liczbę kelnerów niezbędną do kompleksowej obsługi 100 gości na przyjęciu typu amerykańskiego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Gościom preferującym potrawy kuchni żydowskiej należy zaproponować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Restauracja proponuje gościom bezpłatną degustację próbek nowej potrawy. Określ, w której fazie cyklu życia produktu na rynku znajduje się oferowana przez restaurację potrawa.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Do reklam audiowizualnych stosowanych przez zakłady gastronomiczne należy zaliczyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Na którym schemacie sali konsumenckiej zaplanowano ustawienie stołów zgodnie z zasadami ustawiania stołów obowiązującymi podczas przygotowywania sali na przyjęcie zasiadane?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Miejsce dla gościa honorowego – kobiety, na planie stołu w formie bloku „L” należy wyznaczyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Przedstawiony na ilustracji bufet przygotowano na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Zestaw bielizny stołowej służący do nakrywania stołów na przyjęcia zasiadane składa się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Jakiej długości obrus należy przygotować do nakrycia stołu w formie bloku „I” dla 12 osób, jeżeli zaplanowano odległość pierwszego nakrycia od krawędzi stołu 55 cm, a między środkami sąsiadujących nakryć 70 cm?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Do porcjowania sałatek wyłożonych na stołach bufetowych należy podać sztućce przedstawione na rysunku
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Kawiarnia wyposażona w przedstawioną na rysunku zastawę szklaną serwuje kawę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Ile kompletów zastawy stołowej z uwzględnieniem 100% zapasu należy przygotować, jeżeli obecność na przyjęciu potwierdziło 150 gości?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Realizację zamówienia złożonego z zupy, dania głównego, zakąski zimnej i wody, kelner powinien rozpocząć od podania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Którą czynność powinien wykonać kelner w pierwszej kolejności, jeżeli goście zamówili butelkę starego czerwonego wina?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Na podstawie normatywu surowcowego oblicz, ile kawy i miodu należy użyć do sporządzenia 50 porcji napoju.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Receptura sporządzenia 5 porcji napoju mieszanego przewiduje zużycie 200 ml ginu i 100 ml wytrawnego wermutu. Ile ginu i wermutu należy przygotować do sporządzenia 20 porcji tego napoju?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Ile kilogramów mięsa należy dostarczyć do produkcji 50 porcji filetu z indyka w sosie śmietanowo-ziołowym, jeżeli zgodnie z normatywem surowcowym z 0,8 kg filetu sporządza się 10 porcji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Na przyjęcie bufetowe dla 150 osób zaplanowano po 200 ml wina białego i po 100 ml wina czerwonego. Ile butelek o pojemności 0,75 litra każdego z win należy pobrać do przygotowania baru na to przyjęcie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Cena zakupu butelki miodu pitnego o pojemności 0,75 litra u producenta wynosi 40,00 zł. Którą cenę gastronomiczną brutto butelki tego napoju należy wpisać w karcie alkoholi restauracji, jeżeli zakład stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 150%, a stawka podatku VAT wynosi 23%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Właściciel baru kupił 10 litrów wina w cenie 20,00 zł za 1 litr. Oblicz cenę gastronomiczną brutto 100 ml tego napoju, jeżeli marża gastronomiczna wynosi 300%, a stawka podatku VAT 23%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Oblicz cenę gastronomiczną netto 1 porcji zupy pieczarkowej, jeżeli 2,00 zł jest kosztem zakupu surowca, a marża gastronomiczna wynosi 200%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Jaką marżę stosuje zakład gastronomiczny, jeżeli całkowity koszt produkcji 10 zestawów obiadowych wyniósł 100,00 zł, cena tego zestawu w karcie menu wynosi 32,40 zł, a 2,40 zł to obliczona wartość podatku od cen towarów i usług?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz kwotę do zapłaty za zrealizowaną usługę gastronomiczną uwzględniając wpłaconą przez klienta zaliczkę w wysokości 1 000,00 zł.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Do kosztów zmiennych ponoszonych przez zakład gastronomiczny należy zaliczyć koszty
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Na podstawie zamieszczonej wstępnej kalkulacji usługi, sporządzonej na 2 tygodnie przed terminem realizacji, oblicz kwotę do zapłaty, jeżeli w dniu realizacji usługi udzielono 20% opustu na potrawy.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz całkowity koszt usługi gastronomicznej po uwzględnieniu ryczałtu za obsługę kelnerską stanowiącego 10% kosztów konsumpcji.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Dokument, którego wzór przedstawiono na rysunku, wykorzystywany podczas rozmowy z klientem zlecającym organizację usługi gastronomicznej to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
W terminalu płatniczym, podczas regulowania należności kartą, kod PIN powinien wprowadzić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Który program komputerowy umożliwia sprawne przygotowanie i kontrolowanie wszystkich etapów organizacji bankietów i konferencji oraz ich rozliczanie?
Poprawnie
Niepoprawnie