Kwalifikacja TG16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
czerwiec 2018
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Który produkt po spożyciu zestawu śniadaniowego dostarczy organizmowi człowieka najwięcej błonnika?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Potrawy mączne są głównie źródłem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Który z wymienionych produktów działa alkalizująco na odczyn płynów ustrojowych człowieka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Dodatni bilans energetyczny w organizmie człowieka utrzymujący się przez kilka miesięcy powoduje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
W którym odcinku układu pokarmowego człowieka enzym pepsyna rozpoczyna trawienie białka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Korzystając ze wzorów Schofielda, oblicz podstawową przemianę materii (PPM) dla chłopca w wieku 4 lat o masie ciała 15 kg.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Który zestaw obiadowy został opracowany zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dla dzieci w przedszkolu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Zestaw kolacyjny złożony z parówek z wody, pieczywa razowego, masła i herbaty, zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, należy uzupełnić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Zgodnie z zasadami zamienności produktów spożywczych rybę można zastąpić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Ile kg koncentratu pomidorowego należy przygotować do zastąpienia 4 kg pomidorów, jeżeli 60 g koncentratu pomidorowego zastępuje 100 g pomidorów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Ile wyniesie wartość energetyczna 200 g jajecznicy z szynką, zawierającej w swoim składzie 12,0 g białka, 14,0 g tłuszczu oraz 1,0 g węglowodanów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Jeżeli w 100 g zupy z zielonego groszku znajduje się 3,10 g błonnika, to 1 porcja tej potrawy o masie 250 g dostarczy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kaszy jaglanej z musem bananowym.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Która dieta wegetariańska dopuszcza spożycie mleka i jego przetworów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Kontrolowanie warunków higienicznych sporządzania posiłków w placówkach gastronomicznych jest zadaniem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Stanowisko do produkcji potraw w technologii sous-vide należy wyposażyć w
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Temperatura flaków wołowych wydawanych do konsumpcji powinna wynosić co najmniej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Potrawy przygotowane w systemie cook-freeze magazynuje się maksymalnie przez
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Korzystając z normatywu surowcowego, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 50 porcji zupy kalafiorowej.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Ile kilogramów karkówki należy zakupić do przygotowania 10 kg pieczeni, jeżeli straty masy podczas obróbki cieplnej surowca wynoszą 25%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz cenę brutto jednego zestawu śniadaniowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Ile wyniesie cena gastronomiczna brutto 100 ml wina, jeżeli cena zakupu butelki wina o pojemności 0,75 l wyniosła 135,00 zł, a zakład stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 200%? Alkohol jest objęty 23% stawką podatku VAT.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Ile % rabatu udziela jadłodajnia stałym klientom, sprzedając zestaw dnia w cenie 18,75 zł, jeżeli w stałej ofercie cena tego zestawu wynosi 25,00 zł?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Do grupy usług uzupełniających świadczonych przez placówki gastronomiczne na rzecz gościa nie należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Bufety z napojami i słodyczami działające w kinach to placówki gastronomiczne zaliczane do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Do określenia mocnych i słabych stron zakładu gastronomicznego oraz szans i zagrożeń wynikających z warunków zewnętrznych służy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Które narzędzie promocji zastosowała restauracja wprowadzając obniżkę cen studniówek organizowanych w piątki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Korzystając z zamieszczonego cennika usług, oblicz, ile zapłaci zleceniodawca za wszystkie usługi w trakcie organizacji 6 godzinnej konferencji dla 80 osób.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Która forma płatności jest najrzadziej stosowana przy regulowaniu rachunku za usługę gastronomiczną w restauracji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Organizacja obsługi przyjęcia bufetowego wymaga wyznaczenia kelnerów do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Z prawej strony gościa kelner powinien
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Do obsługi przyjęcia rodzinnego serwisem rosyjskim należy wyznaczyć kelnerów do podawania gościom
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Miejsce dla gościa honorowego na zamieszczonym rysunku stołu zaznaczono numerem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Do dekoracji stołu na uroczystą kolację zastosowania nie mają
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Sprzęt przedstawiony na rysunku to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Który rodzaj bielizny stołowej stosuje się do mocowania na bocznych powierzchniach stołów bankietowych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Tradycyjnym sposobem serwowania węgierskiej zupy gulaszowej jest podanie jej w
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Na rysunku przedstawiono szczypce do serwowania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Sprzęt pomocniczy przedstawiony na rysunku ma zastosowanie do
Poprawnie
Niepoprawnie