Kwalifikacja SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych
styczeń 2022
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Frytura stosowana w zakładach cukierniczych jest tłuszczem
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Drożdże prasowane nie nadają się do produkcji ciast drożdżowych jeżeli, posiadają
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
W metodzie „na ciepło” sporządzania ciasta biszkoptowego, po odważeniu i zmieszaniu jaj z cukrem, należy uzyskaną mieszaninę podgrzać w zakresie temperatur
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Do szafy chłodniczej należy wkładać serniki
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Na której ilustracji przedstawiono końcówkę do wykonania rozetek na wyrobach gotowych?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Sękacz przedstawiony na ilustracji wyprodukowany jest z ciasta
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Kwaśny węglan sodu jest stosowany w cukiernictwie jako
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Sól, cukier puder i nasiona maku należy przechowywać w magazynie
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Na ilustracji przedstawiono dekorację typową dla
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Na ilustracji przedstawiono formę do wypieku
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Korzystając z receptury zamieszczonej w tabeli oblicz, ile uzyska się pierniczków, jeżeli do ich produkcji zużyje się 6 kg miodu.
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Który opis charakteryzuje świeże jajo bezpośrednio po wybiciu?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
W którym etapie produkcji ciasteczek bankietowych występuje największe zagrożenie bezpieczeństwa zdrowotnego gotowego wyrobu?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Proszek do pieczenia należy zastosować do produkcji
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Określ przyczynę występowania grudek w kremie gotowanym.
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Do wprowadzania sera twarogowego do komory mielenia w wilku należy zastosować
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Które surowce, oprócz mąki pszennej, należy zastosować do produkcji biszkoptów?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Dokonując oceny organoleptycznej rozczynu, należy sprawdzić jego
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Sporządzając krem półtłusty, masło należy dodać do
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
W temperaturze 25°C należy przechowywać
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Który surowiec przygotowuje się do produkcji poprzez zalanie wodą i ogrzewanie do zmiękczenia, odsączenie, a następnie trzykrotne zmielenie w trójwalcówce?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Wyrobem cukierniczym składającym się z dwóch podłużnych korpusów z ciasta parzonego o długości około 10 cm, przełożonych kremem gotowanym jest
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Który wskaźnik oceny mąki możliwy jest do oznaczenia za pomocą oceny organoleptycznej?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Pudełka kartonowe stosowane do pakowania drobnych ciastek w cukiernictwie zaliczane są do
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Który cukier należy dobrać do posypywania przed wypiekiem wyrobów cukierniczych, aby po wypieku zachowała się struktura kryształów?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Margarynę i masło należy przechowywać w warunkach
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Ile sztuk jaj potrzeba do sporządzenia 12,5 kg ciasta biszkoptowego na baletki zgodnie z recepturą zamieszczoną w tabeli, przyjmując wagę jaja 60 g?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
W którym zakresie temperatur należy wypiekać ciastka z ciasta francuskiego?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Pierniczki w czekoladzie pakowane są w torebki foliowe po 200 g, a następnie układane w kartony po 2 kg. Ile sztuk opakowań tego typu należy przygotować do wysyłki 10 kg pierniczków?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Przygotowanie posypki z czekolady do dekorowania wyrobów cukierniczych polega na
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Blachy wypiekowe stosowane w produkcji wyrobów cukierniczych powinny być myte
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Przygotowanie mleczka drożdżowego do sporządzenia ciast drożdżowych polega na
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz ile miodu pszczelego pobrano z magazynu do zrealizowania produkcji w dniu 17 stycznia.
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Płaskie, okrągłe, metalowe pudełka stosowane są do pakowania
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Na której ilustracji przedstawiono tort z dekoracją symetryczną?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Mąkę w workach należy przechowywać w magazynach, układając ją
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Sprzęt przedstawiony na ilustracji wykorzystywany jest do obróbki cieplnej podczas produkcji
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Na ilustracji przedstawiono odczyt parametru z przyrządu pomiarowego w magazynie. Które surowce mogą być przechowywane we wskazanych warunkach?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Kolejną czynnością w procesie produkcji pomady, która następuje po ochłodzeniu ugotowanego syropu cukrowego, jest
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Do dekoracji tortów w stylu angielskim stosuje się
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie