Kwalifikacja SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych
czerwiec 2020
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Składnikiem stanowiącym około 70% składu chemicznego mąki pszennej jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Syntetycznym środkiem słodzącym dopuszczonym do słodzenia w produkcji cukierniczej jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Koryntki są odmianą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
W jaki sposób powinien postąpić magazynier, który przyjmując dostawę mąki do magazynu, stwierdził obecność w niej szkodników zbożowo-mącznych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Ocena organoleptyczna masła polega na określeniu między innymi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Metodą organoleptyczną pracownik magazynowy może określić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Oceny organoleptycznej drożdży świeżych prasowanych dokonuje się poprzez określenie ich zapachu, smaku, konsystencji i przełomu oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Która próbka mleka spożywczego spełnia wymagania określone w zamieszczonej tabeli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Worki z cukrem kryształem w magazynie surowców suchych należy układać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Wskaż warunki magazynowania masła i margaryny.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Wyposażeniem pomiarowym stosowanym w magazynach surowców cukierniczych powinny być
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Do ważenia worków z cukrem w magazynie surowców cukierniczych stosuje się wagi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Ile kilogramów mąki ziemniaczanej należy pobrać z magazynu, aby zrealizować zamówienie na 25 kg korpusów biszkoptowych zgodnie z recepturą zamieszczoną w tabeli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
W magazynie surowców suchych należy przechowywać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Do grupy wyrobów z ciasta obgotowywanego należą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Na rysunku przedstawiono wyroby z ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Ile kilogramów kokosanek wyprodukował zakład cukierniczy zgodnie z recepturą zamieszczoną w tabeli, jeżeli do ich produkcji zużył 10 kg wiórków kokosowych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Schemat technologiczny przedstawia proces produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Sporządzając ciasta biszkoptowo-tłuszczowe metodą „na ciepło”, masę jajowo-cukrową ogrzewa się w zakresie temperatur
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Celem przebijania ciasta drożdżowego w czasie fermentacji jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
W schemacie technologicznym produkcji pączków metodą przemysłową znakiem zapytania oznaczono etap o nazwie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Ze zmiażdżonych migdałów i cukru pudru w proporcji 1 : 1 otrzymuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Jako substancję żelującą do produkcji galaretek należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Przygotowanie drożdży świeżych prasowanych do produkcji ciasta na babki drożdżowe polega na ich
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
W celu zapobiegania sklejaniu się poszczególnych warstw ciasta francuskiego podczas wałkowania tłuszcz używany do produkcji ciasta należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Do miażdżenia i rozcierania orzechów w zakładach cukierniczych stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
W produkcji cukierniczej rożna wykorzystuje się do wypieku
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Urządzeniem do rozdrabniania surowców, w którym elementem roboczym są noże krzyżowe, znajdujące się tuż przy powierzchni nieruchomej siatki z otworami, przez które przeciska się surowiec, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Wyroby z ciasta parzonego po wypieczeniu charakteryzują się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Które cechy opisują dojrzały rozczyn?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Wyroby z ciasta piernikowego dłużej zachowają wilgotność, jeżeli do sporządzenia ciasta zastosuje się dodatek
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Które wyroby otrzymuje się z ciasta biszkoptowego lub biszkoptowo-tłuszczowego z dodatkiem dużej ilości bakalii i kandyzowanych owoców?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Przyczyną występowania drobnych, ciemnych plamek na skórce wyrobów z ciasta biszkoptowego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Jaja świeże mogą stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa zdrowotnego wyrobów cukierniczych ze względu na możliwą obecność
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Systemem zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego wyrobów spożywczych, który zakłada kontrolę krytycznych punktów procesu produkcji, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Polewę kakaową w dekorowaniu wyrobów cukierniczych stosuje się do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Masą sporządzaną z czekolady i śmietanki o wysokiej zawartości tłuszczu, którą stosuje się do powlekania powierzchni wyrobów cukierniczych, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Do wykonania na cieście napisów i falbanek z kremu wykorzystuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Które z wymienionych wyrobów cukierniczych nadają się do przechowywania w temperaturze 18°C?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Kokosanki produkowane w zakładzie cukierniczym pakowane są po 200 g do ozdobnych torebek. Ile torebek potrzeba do zapakowania 20 kilogramów kokosanek?
Poprawnie
Niepoprawnie