Kwalifikacja HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
styczeń 2016
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.15 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
- 
                        Pytanie 1 z 401. PytanieNajwięcej tłuszczu dostarczy organizmowi człowieka spożycie 100 g Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 2 z 402. PytanieKtóra witamina należy do grupy składników rozpuszczalnych w tłuszczach? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 3 z 403. PytanieMakroelementem jest Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 4 z 404. PytanieCukrem występującym w mleku jest Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 5 z 405. PytanieKtóry produkt należy do grupy „pustych kalorii”, dostarczających organizmowi tylko węglowodanów przyswajalnych?  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 6 z 406. PytanieKtóre cukry proste powstaną w wyniku hydrolizy maltozy? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 7 z 407. PytanieLipaza trzustkowa rozkłada Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 8 z 408. PytanieW którym zestawie zaplanowano potrawy różniące się barwą, smakiem i metodą obróbki cieplnej?  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 9 z 409. PytanieKtórego produktu zbożowego nie należy stosować w diecie łatwostrawnej? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 10 z 4010. PytanieW diecie laktowegetarian należy uwzględnić Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 11 z 4011. PytaniePlanując jadłospisy, nasiona roślin strączkowych można zastąpić Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 12 z 4012. PytanieIle tłuszczu znajduje się w 100 g rogala maślanego o wartości energetycznej 330 kcal i zawartości 8 g białka i 61 g węglowodanów? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 13 z 4013. PytanieKorzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile białka dostarczy organizmowi jedna porcja jajecznicy na boczku.  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 14 z 4014. PytanieJeśli 200 g deseru dostarcza 7 g węglowodanów, 5 g białka i 4 g tłuszczu to wartość energetyczna 300 g deseru wyniesie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 15 z 4015. PytanieW metodzie analitycznej do oceny sposobu żywienia wykorzystuje się Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 16 z 4016. PytanieJeśli wskaźnik Body Mass Index – BMI wynosi 29, to oznacza to Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 17 z 4017. PytanieDieta Dukana polega na ograniczeniu spożywania produktów Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 18 z 4018. PytanieW organizmie człowieka wchłanianie żelaza zwiększa Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 19 z 4019. PytanieSpożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym jest zalecane w żywieniu chorych Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 20 z 4020. PytanieInstytucją odpowiedzialną za opracowanie polskich tabel składu i wartości odżywczej produktów spożywczych jest Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 21 z 4021. PytanieW technologii cook-freeze potrawy po obróbce cieplnej zamraża się Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 22 z 4022. PytanieWyżywienie niepełne prowadzą Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 23 z 4023. PytanieJaką ilością śmietany o zawartości tłuszczu 36% można zastąpić 20 g masła, jeśli 100 g masła zawiera 82% tłuszczu? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 24 z 4024. PytanieIle powinna wynosić minimalna temperatura serwowania zup gorących? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 25 z 4025. PytanieKtórej choroby cywilizacyjnej dotyczą zamieszczone w ramce zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia?  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 26 z 4026. PytanieKtóry zestaw należy stosować w żywieniu dziewcząt w wieku 14 lat, o małej aktywności fizycznej, jeśli ich dzienne zapotrzebowanie na energię wynosi 2 100 kcal?  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 27 z 4027. PytanieZakład gastronomiczny świadcząc usługi cateringowe, do transportu zup gorących powinien stosować Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 28 z 4028. PytanieNa podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do sporządzenia 25 porcji bitej śmietany z owocami.  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 29 z 4029. PytanieDo sporządzenia 4 porcji kawy latte użyto 160 ml kawy espresso i 1 200 ml mleka. Ile kawy i mleka należy przygotować dla 17 osób? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 30 z 4030. PytanieOblicz cenę gastronomiczną netto 100 ml wina, jeśli zakupiona butelka o pojemności 0,75 l kosztowała 300 zł, a marża gastronomiczna wynosi 150%? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 31 z 4031. PytanieDo grupy zakładów gastronomicznych typu uzupełniającego zalicza się Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 32 z 4032. PytanieWłaściciel restauracji wprowadzając 20% upust cenowy dla rodziny z dziećmi, która zamówi co najmniej 3 zestawy obiadowe dnia, stosuje strategię Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 33 z 4033. PytanieKoszty organizacji bankietu wynoszą 2 500,00 zł. Oblicz zadatek w wysokości 20%, który powinien wpłacić zleceniodawca bankietu korzystający z 10% rabatu. Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 34 z 4034. PytanieIlu kelnerów powinna zatrudnić restauracja do obsługi 150 gości podczas przyjęcia zasiadanego, jeśli rewir kelnerski składa się z 12 gości? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 35 z 4035. PytanieZestaw naczyń przedstawionych na zdjęciu przygotowano do sporządzenia i podania herbaty  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 36 z 4036. PytanieDo serwowania jaj garnirowanych z półmiska na talerz gościa, należy stosować serwis Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 37 z 4037. PytanieNakrycie przedstawione na schemacie przygotowano na przyjęcie typu  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 38 z 4038. PytanieStoliki koktajlowe ustawione na przyjęciu służą Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 39 z 4039. PytanieTalerzyk do pieczywa powinien mieć średnicę Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 40 z 4040. PytanieUrządzenie przedstawione na zdjęciu służy  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
