Kwalifikacja SPC.07 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
styczeń 2021
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Mrożone tuszki drobiowe przechowuje się w temperaturze
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Na podstawie informacji zawartych w tabeli, wskaż temperaturę i wilgotność powietrza w magazynie, w którym powinno być przechowywane wino.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
W zamieszczonym schemacie technologicznym produkcji czekolady czynnością oznaczoną literą X jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Przedstawiony schemat technologiczny dotyczy produkcji
Przygotowanie surowca → rozdrabnianie → rozparzanie → przecieranie → schładzanie → homogenizacja → utrwalenie termiczne → pakowanie → magazynowanie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Do dodatków żywnościowych, pełniących funkcję słodzącą, zalicza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Konserwantem stosowanym w produkcji wędzonek jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Do opakowań jednostkowych przeznaczonych do bezpośredniego kontaktu z żywnością zalicza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Dobra Praktyka Higieniczna, w dokumentacji procedur zapewnienia jakości, jest określana skrótem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Warunki konserwacji wilka wykorzystywanego w produkcji kiełbasy, są zawarte
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Sulfitacja stosowana w przemyśle owocowo-warzywnym do konserwowania pulp polega na dodaniu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Operacja technologiczna polegająca na wycięciu wzdłuż połowy ciała ryby płata mięśnia grzbietowego i brzusznego nazywa się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Urządzeniem, zbudowanym z zestawu płyt, ogrzewającym mleko do temperatury nieprzekraczającej 100°C jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Urządzenie przedstawione na rysunku, stosowane w przemyśle cukrowniczym do wydobywania soku z krajanki buraczanej, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Na ilustracji przedstawiono urządzenie, w którym mięso przeznaczone na wędzonki po peklowaniu metodą nastrzykową poddawane jest procesowi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
W produkcji sera typu holenderskiego, np. sera Gouda, nie występuje proces
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Trwałość i bezpieczeństwo zdrowotne groszku konserwowego w puszkach zapewnia się przez utrwalanie metodą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Do metod fizycznych utrwalania żywności zalicza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
W celu oddzielenia powietrza od mąki, podczas transportu pneumatycznego mąki luzem należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Za pomocą wózka przedstawionego na rysunku można transportować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Lecytyna, produkt uboczny otrzymywany podczas rafinacji oleju, wykorzystywana jest do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Odpady z przerobu groszku zielonego wykorzystywane są do otrzymywania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Do zagrożeń chemicznych występujących w przetworach spożywczych zalicza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Która z wymienionych cech ziarna pszenicy jest oceniana na podstawie widoku przekroju poprzecznego ziarna i wskazuje na dużą zawartość skrobi?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Próbkę mleka do oznaczania gęstości metodą areometryczną należy umieścić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Wskaż, które z przedstawionych urządzeń, jest stosowane do oznaczania kwasowości aktywnej roztworu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Które odczynniki chemiczne stosuje się podczas oznaczania zawartości cukru metodą Lane-Eynona?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Przedstawiony piktogram umieszczony na opakowaniu odczynnika chemicznego ostrzega, że jest to środek
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Laborant do 20 g NaOH dodał 180 g wody. Otrzymany roztwór ma stężenie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Sprzęt laboratoryjny: kolba Kjeldahla, kolba miarowa, pipety, łaźnia wodna, aparat Parnasa-Wagnera, kolba stożkowa, zestaw do miareczkowania jest stosowany podczas oznaczania w mięsie zawartości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Wyróżnikiem jakości oceny organoleptycznej chleba nie jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Analiza organoleptyczna, polegająca na ocenie poszczególnych wyróżników jakościowych przy zastosowaniu wartości liczbowych wg skali, to metoda
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Mineralizacja „na sucho” próbki badanego produktu wykorzystywana jest przy oznaczaniu zawartości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Na podstawie informacji zawartych w tabeli, wskaż barwę lakmusu w środowisku zasadowym.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Mąka graham typ 1850 nie będzie spełniała wymagań jakościowych zawartych w zamieszczonej tabeli, jeżeli wartość jej kwasowości potencjalnej będzie wynosić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Która partia kiełbasy białej surowej spełnia wymagania jakościowe zgodnie z informacjami zawartymi w przedstawionej tabeli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Ile sztuk puszek potrzeba przygotować do zapakowania 2,16 t groszku zielonego, jeżeli w jednej puszce mieści się 540 g surowca?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Ile kg mięsa wieprzowego klasy I zgodnie z zamieszczoną recepturą, należy dodać do 400 kg mięsa wieprzowego klasy II?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Cena detaliczna 1 kostki masła o masie netto 250 g z uwzględnieniem 20% marży wynosi 6 zł. Oblicz cenę produkcji 1 kg masła.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Oblicz ilość buraków cukrowych potrzebną do wyprodukowania 390 kg cukru przy wydajności 13%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Podczas wykonywania oznaczania zawartości tłuszczu w mleku metodą Gerbera bezwzględnie należy używać
Poprawnie
Niepoprawnie