Kwalifikacja HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich
styczeń 2021
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Która cecha charakteryzuje świeżą rybę?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
W urządzeniu chłodniczym w temperaturze 4÷8°C należy przechowywać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Na podstawie danych zawartych w tabeli określ maksymalny czas przechowywania brukselki.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Smażenie należy zastosować do sporządzenia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Napój kawowy wykonany zgodnie z zamieszczonym opisem to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Który z wymienionych surowców niezbędny do wykonania jednej porcji short drinka Blue Kamikaze jest oznaczony „?” w zamieszczonym normatywie surowcowym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Blender kielichowy należy zastosować do sporządzenia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Urządzenie przedstawione na ilustracji należy zastosować do sporządzenia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
W celu usunięcia skórki z pomarańczy i uzyskania cząstek owocu pozbawionych albedo należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Który etap obróbki wstępnej marchwi przeznaczonej na surówkę jest oznaczony „?” w przedstawionym schemacie technologicznym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Potrawa sporządzona na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego to kluski
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Ile kg truskawek należy zaplanować do sporządzenia 200 porcji musu, jeżeli na 4 porcje potrzeba 200 g tego owocu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Pracownik lokalu gastronomicznego, którego zadaniem zawodowym jest dobór i serwowanie win do zamówionych potraw, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Którą potrawę z przedstawionego zamówienia gościa należy podać jako pierwszą?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Do ekspedycji napojów zimnych na bufecie śniadaniowym jest przeznaczony
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Do trybowania tuszki kurczaka należy użyć deski w kolorze
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
System samoobsługowy, w którym potrawy i napoje są wyeksponowane na bufetach wydawczych w jednym ciągu, to system
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Wskaż opis rewirowego systemu pracy kelnerów.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Do cech osobowych niepożądanych u kelnera należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Podchodząc z lewej strony gościa, kelner powinien podać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Przy stole zasiadły cztery osoby: kobieta, dziecko, starszy mężczyzna i młodszy mężczyzna. Komu w pierwszej kolejności należy podać kartę menu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Wskaż, na czym polega niezgodność z zasadami tworzenia kart menu, która występuje w zamieszczonym fragmencie karty menu dla dzieci.
Fragment karty menu dla dzieci
Rosół z kurczaka z kluskami
Pulpety drobiowe podane z makaronem i surówką z marchwi
Mus malinowy z bitą śmietanką
Cena zestawu:18,00 złPoprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Do sałaty z melonem i grillowanym filetem z kurczaka w sosie miodowym należy zaproponować wino
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Jeśli gość prosi o danie z ryby morskiej to należy zaproponować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Który napój należy zaproponować gościom na digestif?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Którego zwrotu należy użyć pytając gości o gotowość do złożenia zamówienia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Element bielizny stołowej oznaczony na ilustracji strzałką, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Do wieloporcjowego podania zrazów wołowych zawijanych w sosie własnym z kluskami kładzionymi należy zaplanować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Sprzęt przedstawiony na ilustracji należy zastosować do podania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Które nakrycie należy przygotować dla gościa, który zamówił barszcz czerwony czysty z uszkami, pieczeń ze schabu z frytkami i kalafiorem z wody?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Do ciastka czekoladowego z wiśniami i sosem waniliowym należy wyłożyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Do flambirowania bananów należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Do wykonania drinka muddlerowanego należy użyć sprzętu przedstawionego na rysunku
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Na której ilustracji przedstawiono prawidłowo zaparzone espresso?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Przedstawiony na ilustracji sprzęt jest wykorzystywany w serwisie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Chwyt sztućców przedstawiony na ilustracji ma zastosowanie przy podawaniu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Metodę francuską należy zastosować do podania zupy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Przyjęciem w formie zasiadanej jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Za pomocą wywieszki klamkowej gość hotelowy może zamówić do pokoju
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Po zakończeniu pracy w danym dniu kelner powinien
Poprawnie
Niepoprawnie