Kwalifikacja HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich
wrzesień 2015
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.9 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Na którym zdjęciu przedstawiono sprzęt do parzenia kawy po turecku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Wino czerwone należy podawać w temperaturze
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Zamieszczony normatyw surowcowy i sposób wykonania służą do sporządzania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Potrawy saute z mięsa sporządzane są metodą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Do serwowania porcji napoju mieszanego typu long drink służy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Podstawowym surowcem do produkcji zakąski zimnej befsztyk tatarski jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Chłodnik pomidorowy z papryką i czosnkiem, sporządzany w kuchni hiszpańskiej, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Do sporządzenia herbaty po angielsku należy wykorzystać napar herbaciany
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Przedstawiony na zdjęciu sprzęt stosowany przez barmana do mieszania składników to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Na podstawie normatywu surowcowego oblicz, ile wina czerwonego należy zużyć do sporządzenia 100 g sosu cumberland.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Na którym rysunku przedstawiono próbę wodną jaja najbardziej świeżego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Ile mililitrów alkoholu należy odmierzyć do wykonania jednej porcji napoju mieszanego, jeśli receptura jego sporządzania przewiduje zużycie 4 cl alkoholu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Zgodnie z zamieszczonym opisem sporządzana jest kawa
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Który zestaw surowców należy wykorzystać do sporządzenia sałatki owocowej najbardziej urozmaiconej pod względem kolorystycznym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Do podawania porcji zupy-krem ze szparagów służy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Jaką temperaturę powinny mieć zakąski gorące w chwili podania gościom do konsumpcji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
System analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli służący do zapewnienia bezpieczeństwa żywności w zakładzie gastronomicznym to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
W dziale usługowym restauracji nie pracuje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Starszy kelner, w systemie obsługi kelnerskiej zespołów specjalistycznych, jest odpowiedzialny
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Goście zamówili w restauracji: duszone małże w sosie cytrynowym, pieczywo i masło, wino białe i wodę. Kelner, podczas obsługi gości, w pierwszej kolejności powinien podać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Talerzyk z porcją gruszek w occie, jako dodatek owocowy do dania zasadniczego kelner powinien podać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Kelner uzupełni nakrycie talerzykiem na odpadki, gdy gość zamówi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Kelner podczas wykonywania prac obsługowych przy stole zawsze z prawej strony gościa
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Jeśli restauracja planuje na stałe wprowadzić ofertę potraw i napojów dla dzieci, to powinna opracować kartę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Gościom preferującym desery gorące należy polecać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Osobie stosującej dietę bezglutenową na deser kelner poleci
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Kartę menu restauracji wdrażającej program promujący potrawy kuchni rosyjskiej należy uzupełnić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Wina czerwone wytrawne można proponować gościom
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Krokiety z kapustą i grzybami, jako dodatek gorący, można polecić gościom
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Do nakrycia stołu o średnicy 140 cm należy przygotować obrus o średnicy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Podkładka pod obrus układana bezpośrednio na blacie stołu to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Na półmiskach platerowanych nie należy podawać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Szczypce przedstawione na zdjęciu służą do serwowania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Który element zastawy stołowej kelner ustawi z lewej strony nakrycia gościa?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Na którym zdjęciu przedstawiono prawidłowo ułożone sztućce do konsumpcji szarlotki na gorąco z lodami?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Kelner stosując metodę francuską obsługi gości przy stole powinien
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Do którego menu przygotowano nakrycie przedstawione na zdjęciu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Restauracja przyjęła zamówienie na zorganizowanie przyjęcia zasiadanego dla 30 osób. Którą metodę obsługi gości należy zaplanować, by zgodnie z życzeniem klienta każdy uczestnik przyjęcia otrzymał wyporcjowane potrawy i napoje?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Którą czynność serwisu wykonał kelner, jeśli w obecności gości, pokroił na koźle pieczoną szynkę wieprzową z nogą?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Wypełniona przez gościa karta zawieszona na klamce pokoju hotelowego dotyczy zamówienia
Poprawnie
Niepoprawnie