Kwalifikacja HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
czerwiec 2019
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Chalazy są elementem budowy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Który środek spożywczy zawiera przyswajalne i nieprzyswajalne przez organizm człowieka węglowodany?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Który olej należy przechowywać w warunkach chłodniczych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Który produkt nie zawiera cholesterolu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Obsuszony ser gouda bez żadnych zmian mikrobiologicznych należy przeznaczyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
W pomieszczeniu o temperaturze 15-18°C i wilgotności względnej powietrza 55-60% należy przechowywać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Dostęp światła do przechowywanej żywności
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Spadek wilgotności powietrza w magazynie ziemniaków do poziomu 60-70% powoduje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
„Stęchły, jełki i gnilny zapach, porowata powierzchnia pokryta brunatną, śluzowatą warstwą, wzrost kwasowości”. Opisane zmiany zachodzą podczas przechowywania w nieodpowiednich warunkach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Czynności mycia i dezynfekcji maszyn i urządzeń opisane są przez system
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Sporządzając konfitury, owoce należy poddać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Wskaż prawidłowy dobór metody utrwalania do środka spożywczego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Którego sprzętu należy użyć do bezpiecznego transportu tac GN?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Pomieszczenie, w którym odbywa się ekspedycja gotowych potraw, nie może znajdować się przy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Do obróbki czystej podczas sporządzania surówki należy zaliczyć procesy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Bakterie Salmonelli znajdujące się w środku jaja niszczy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Podstawowe składniki ciasta biszkoptowego: jaja, mąka i cukier, należy zastosować w proporcji 2 kg : 1 kg : 1 kg. Ile jaj należy przygotować do sporządzenia ciasta z 1 kg mąki, przyjmując, że 1 jajo waży 50 gramów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Porcja ziemniaków do dania zasadniczego wynosi 200 g. Ile ziemniaków należy obrać do sporządzenia 200 porcji, jeżeli straty podczas obierania wynoszą 20% ?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Do zagęszczenia 1 porcji zupy owocowej należy użyć 4 gramów mąki ziemniaczanej. Ile mąki należy użyć do sporządzenia 50 porcji zupy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Podczas stosowania której techniki cieplnej środek spożywczy nie styka się z wodą w postaci ciekłej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Które z warzyw należy rozdrabniać w szyfonadę?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Wskaż prawidłowe techniki obróbki termicznej dla wymienionych w tabeli potraw mięsnych.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Do sporządzania których klusek należy użyć drożdży?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
W celu uzyskania puszystej konsystencji naleśników do ciasta należy dodać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Do sporządzenia sosu „tzatziki” należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Obróbka wstępna brudna ziemniaków → rozdrabnianie → mieszanie składników → formowanie → smażenie
Przedstawiony schemat produkcyjny przedstawia etapy sporządzaniaPoprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Kucharz przygotowuje potrawę smażoną „Warzywa na patelnię”, korzystając z mrożonych warzyw. Jak należy postąpić w tej sytuacji z mrożonymi warzywami?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Korpusy ptysi należy sporządzać z ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Które właściwości jaj wykorzystuje się, sporządzając suflet czekoladowy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Podczas zagęszczania kisielu kakaowego zachodzi proces
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Które urządzenie skraca czas gotowania potraw?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Salamander gastronomiczny jest przeznaczony do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Radełka karbowanego należy używać do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Które urządzenie jest przeznaczone zarówno do gotowania, pieczenia, smażenia, zapiekania, jak i rozmrażania?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Sprzętu przedstawionego na rysunku należy używać do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Przy ocenie organoleptycznej chrupkości należy wykorzystać zmysł
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Którego naczynia nie należy używać do serwowania lodów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Carpaccio wołowe należy serwować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Wskaż dodatek, którego nie należy stosować przy serwowaniu barszczu czerwonego czystego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Stosowanie odpowiednich kolorów desek do określonych środków spożywczych jest zgodne z wymaganiami
Poprawnie
Niepoprawnie