Kwalifikacja SPC.02 Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
czerwiec 2016
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.2 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Który konserwant stosuje się w produkcji napojów gazowanych?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Wydawanie wyrobów gotowych z magazynu powinno być poprzedzone
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Zagęszczanie dżemu wysokosłodzonego należy prowadzić do momentu uzyskania suchej masy wynoszącej
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Który przenośnik stosuje się do transportu wewnętrznego worków z mąką?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
System zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego w procesie produkcji żywności to
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Wieżę rozpyłową stosuje się do suszenia
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Krystalizacja substancji poprzez częściowe odparowanie wody występuje w technologii produkcji
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Urządzeniem, w którym można podgrzewać, chłodzić i jednocześnie mieszać, jest
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Etap homogenizacji występuje podczas produkcji
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Który z parametrów pracy homogenizatora należy wpisać do karty pracy maszyny?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
BRAK PYTANIA W ARKUSZU
- 1.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Przyczyną smaku jałowego chleba jest
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Ekstraktor ślimakowy wykorzystuje się do produkcji
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Jaja przeznaczone do produkcji majonezu należy w pierwszej kolejności
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Rektyfikacja to jeden z etapów produkcji
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
W ramach oceny organoleptycznej mąki przeprowadza się badania wyglądu, barwy, smaku oraz
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Proces suszenia w suszarkach tunelowych, w czasie nieprzekraczającym 24 godzin w temperaturze od 60°C do 80°C, jest odpowiedni do pozyskania
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
W czasie przechowywania lodów, zgodnie z systemem HACCP działania korygujące należy podjąć, gdy w chłodni temperatura wyniesie
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Peklowanie występuje w procesie produkcji
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Opakowaniem jednostkowym wykorzystywanym w produkcji słodzonego mleka zagęszczonego jest
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Semolina to rodzaj
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Mrożoną mieszankę owocową należy przechowywać w temperaturze
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Proces oczyszczania umożliwiający otrzymanie bardzo dobrej jakości oleju polegający na bieleniu, odwanianiu i odkwaszaniu to
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Wskaż surowiec, który wymaga rozdrobnienia przed głównym procesem technologicznym.
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
W arkuszu monitorowania CCP pracy pasteryzatora powinien znajdować się zapis dotyczący temperatury
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Którą grupę maszyn stosuje się do usuwania części zbędnych z owoców i warzyw?
* w arkuszu widoczne są tylko dwie odpowiedzi.
- 1.
- 2.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Wskaż parę produktów, których nie można razem przechowywać w jednym magazynie.
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Które urządzenia stosuje się do pasteryzacji mleka?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Której mąki nie stosuje się w produkcji pieczywa oznaczonego podanym znakiem?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Skuteczną metodą zwalczania much w magazynie wyrobów gotowych jest stosowanie
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
W procesie produkcji jogurtu naturalnego występują następujące procesy technologiczne:
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Podczas badania organoleptycznego żywności można posłużyć się
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Według przedstawionego opisu obróbki cieplnej
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Który dodatek stosuje się w produkcji czekolady gorzkiej?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Którą grupę surowców podstawowych stosuje się w produkcji kiełbasy białej surowej?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Korzystając z receptury produkcji na 100 kg chleba zakopiańskiego oblicz, ile należy użyć mąki pszennej i drożdży, aby wyprodukować 100 bochenków chleba o wadze 500 g każdy.
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Której czynności technologicznej nie wykonuje się podczas produkcji serów dojrzewających
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Urządzenie przedstawione na fotografii to
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
W technologii produkcji lodów między innymi stosuje się
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Ocena organoleptyczna tłuszczów topionych jadalnych w temp. 18÷20°C nie dotyczy
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie