Kwalifikacja SPC.03 Produkcja wyrobów piekarskich
czerwiec 2015
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.3 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
- 
                        Pytanie 1 z 401. PytanieMąka pszenna typu 450 zwana jest mąką Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 2 z 402. PytanieDrożdże uzyskiwane przez sprasowanie lub odwirowanie biomasy drożdżowej, a następnie suszone w warunkach zapewniających zachowanie siły pędnej, zalicza się do drożdży Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 3 z 403. PytanieSkładnikiem ciast piekarskich, który decyduje o smaku pieczywa oraz fizycznych właściwościach ciasta, jest Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 4 z 404. PytanieGraniczna zawartość wody dla wszystkich typów mąki według norm wynosi Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 5 z 405. PytanieBarwa świeżych drożdży piekarskich prasowanych powinna być Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 6 z 406. PytanieNajlepszym sposobem sprawdzenia właściwości wypiekowych mąki jest Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 7 z 407. PytanieWskaż warunki przechowywania mąki.  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 8 z 408. PytaniePrzedstawiony na rysunku przyrząd używany w magazynach to  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 9 z 409. PytanieWskaż, jak należy postąpić z urządzeniem przedstawionym na rysunku, po przesianiu mąki oraz po wyłączeniu urządzenia.  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 10 z 4010. PytaniePiekarnia otrzymała zamówienie na wyprodukowanie 1950 sztuk bułek pszennych na grzanki według podanej receptury. Wskaż, które ilości mąki i drożdży należy przygotować do realizacji zamówienia.  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 11 z 4011. PytanieDo pieczywa mieszanego zalicza się chleb Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 12 z 4012. PytanieDo wytworzenia ciasta pszennego użyto 135 kg mąki, 70,2 kg wody, 4,05 kg drożdży i 2,16 kg soli. Oblicz, ile należy zastosować drożdży przy produkcji ciasta z 270 kg mąki.  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 13 z 4013. PytanieUsunięcie zanieczyszczeń w mące oraz jej spulchnienie i napowietrzenie uzyskuje się przez Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 14 z 4014. PytanieMając do dyspozycji mąkę pszenną o dużej zawartości mocnego glutenu, w celu sporządzania ciasta na bułki pszenne wyborowe należy wybrać metodę Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 15 z 4015. PytanieWskaż obowiązującą w piekarnictwie kolejność sporządzania ciasta mieszanego metodą „na kwasie”. Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 16 z 4016. PytanieGluten słaby Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 17 z 4017. PytanieW tabeli przedstawiono schemat prowadzenia ciasta pszennego na bułki wyborowe. Wskaż parametry rozczynu na te bułki.  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 18 z 4018. PytanieProces przebijania ciast drożdżowych polega na Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 19 z 4019. PytanieW tabeli przedstawiono recepturę na bułki szwedki.  W celu sporządzenia ciasta na te bułki, do 160 kg mąki pszennej typ 500 należy dodaćPoprawnie W celu sporządzenia ciasta na te bułki, do 160 kg mąki pszennej typ 500 należy dodaćPoprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 20 z 4020. PytanieFazą o intensywnej działalności drożdży i bakterii z przewagą rozwoju drożdży, która charakteryzuje się gąbczastą strukturą o równomiernych dużych porach oraz winno-kwaśnym smakiem i zapachem, jest Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 21 z 4021. PytaniePrzy produkcji ciasta pszennego metodą dwufazową stwierdzono płaską powierzchnię, której rozerwanie spowodowało jej opadnięcie. Podmłoda w takim stanie wykazuje Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 22 z 4022. PytanieNa rysunku pokazano sposób  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 23 z 4023. PytanieDo formowania kęsów ciasta na rogale w piekarstwie należy użyć Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 24 z 4024. PytanieProces stosowany podczas kształtowania kęsów ciasta pszennego, trwający 5-8 minut, w którym następuje poprawa właściwości fizycznych jest rozrostem Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 25 z 4025. PytaniePomiędzy operacjami kształtowania i wypieku kęsów ciasta chlebowego należy zastosować proces Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 26 z 4026. PytanieNakłuwanie kęsów ciasta przed wypiekiem ma na celu Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 27 z 4027. PytanieZe względu na rodzaj trzonu, piece piekarskie dzieli się na: Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 28 z 4028. PytanieWypiek dwustopniowy z przesadzaniem kęsów można zastosować w piecach Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 29 z 4029. PytanieW produkcji potokowej wykorzystuje się piec Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 30 z 4030. PytanieDo wypieku bułek maślanych należy zastosować Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 31 z 4031. PytanieW oparciu o tabelę temperatur wypieku w piecach różnych typów, wskaż temperaturę wypieku dla chleba wiejskiego w piecu taśmowym.  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 32 z 4032. PytanieIntensywny wzrost objętości kęsa ciasta w I fazie wypieku spowodowany jest Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 33 z 4033. PytanieWskaż fazę wypieku pieczywa pszennego, w czasie której następuje szybkie nagrzewanie się kęsa i utrwalanie maksymalnej objętości, a na powierzchni kęsa powstaje twarda skolorowana skórka. Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 34 z 4034. PytanieOcena jakości pieczywa przeprowadzona za pomocą zmysłów to ocena Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 35 z 4035. PytanieDokonano oceny organoleptycznej pieczywa zgodnie z normą PN-96/A-74108. Ocena ta obejmuje ocenę organoleptyczną z oznaczeniem wskaźników fizykochemicznych. Pieczywo uzyskało 32 punkty za cechy organoleptyczne i 8 punktów za wskaźniki fizykochemiczne. Na podstawie danych w tabeli określ poziom jakości badanego pieczywa.  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 36 z 4036. PytanieNierównomierna porowatość, nieodpowiednie właściwości lepkosprężyste, zanieczyszczenia ciałami obcymi, to wady dotyczące Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 37 z 4037. PytanieNa rysunku widoczne są wady  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 38 z 4038. PytanieMdły smak i nikły zapach w pieczywie żytnim spowodowane są Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 39 z 4039. PytanieOdstawanie miękiszu od skórki w pieczywie pszennym może być spowodowane Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 40 z 4040. PytanieW pojemniku piekarskim mieści się 8 sztuk chleba o masie 1,0 kg. Wskaż, ile sztuk pojemników jest potrzebnych do przewiezienia 800 kg chleba. Poprawnie
 Niepoprawnie
 
