Kwalifikacja SPC.04 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
styczeń 2020
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Zgodnie z wymaganiami PN Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach zamieszczonymi w tabeli, wskaż przez jaki okres można przechowywać mięso drobne wieprzowe w opakowaniach w zakresie temperatur -22,1 ÷ -30°C.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Które kręgi i kości wchodzą w skład ogona wieprzowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Które kości wchodzą w skład antrykotu wołowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Linia odcięcia karkówki od górki w półtuszy cielęcej przebiega między
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Aby uzyskać z półtusz wołowych ćwierćtusze typu pistoletowego z sześcioma żebrami, należy przeprowadzić cięcie przez środek mięśnia międzyżebrowego między
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
W zmechanizowanej linii rozbioru ćwierćtuszy wołowej, po ułożeniu jej na stole rozbiorowym, pierwszą czynnością jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Wskaż brakujące elementy zasadnicze ćwierćtuszy wołowej przedniej oznaczone w tabeli znakiem zapytania.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Które urządzenie należy zastosować w linii zmechanizowanego rozbioru do usunięcia tylko zewnętrznej tkanki łącznej z elementów mięsnych, pozostawiając strukturę mięśni nienaruszoną?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Wymienione czynności należy wykonać podczas rozbioru uzupełniającego
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Mięso cielęce chude z niewielką ilością tkanki łącznej, bez przekrwień i bez węzłów chłonnych o barwie tłuszczu od jasnokremowej do różowej, należy do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Mięso drobne wołowe z niewielką ilością ścięgien, bez przekrwień i węzłów chłonnych, z 5 mm warstwą tłuszczu zewnętrznego i międzymięśniowego, o analitycznej zawartości tłuszczu 22%, należy do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Korzystając z informacji w tabeli oblicz, ile elementów niemięsnych uzyska się w wyniku wykrawania 600 kg rostbefu z tuszy wołowej.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Oblicz, ile karczku uzyska się z rozbioru 1 000 kg półtusz wieprzowych, jeżeli orientacyjny wskaźnik uzysku tego elementu wynosi 6,5%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Korzystając z informacji w tabeli, określ optymalne warunki przechowywania półtusz wieprzowych w chłodni, zakładając, że czas ich przechowywania wynosi 2 tygodnie.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Do zamrażania mięsa w tuszach, półtuszach lub ćwierćtuszach należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Rozmrażanie w czasie procesu technologicznego stosuje się wyłącznie do mięsa zamrożonego
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
W mięsie wieprzowym podczas zamrażania zachodzą zmiany lipidów i barwy, histopatologiczne, denaturacyjne białek oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Przy dłuższym przechowywaniu mięsa mrożonego w wyniku utleniania mioglobiny do metmioglobiny oraz częściowego zagęszczenia barwnika mięsa następuje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
W zakładach mięsnych do cięcia i porcjowania elementów mięsnych wykorzystuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Wskaż kolejne etapy konfekcjonowania mięsa.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Magazyn mięsa konfekcjonowanego przyjął 4 partie mięsa garmażeryjnego po 200 kg każda z partii, oraz 3 partie mięsa krojonego w plastry po 120 kg każda. Ile mięsa dostarczono do magazynu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Do produkcji 100 kg serdelków zużyto 0,12 kg pieprzu i 0,07 kg gałki muszkatołowej. Ile przypraw należy użyć do wyprodukowania 500 kg tego wyrobu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Wskaż błędnie dobrane surowce i materiały pomocnicze do produkcji wyrobu gotowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Który obrobiony element bez kości z wykrawania półtuszy wieprzowej jest surowcem podstawowym do produkcji baleronu gotowanego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
W procesie produkcji kiszki kaszanej wyborowej kaszę gryczaną przed parzeniem w rosole lub w wodzie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Korzystając z fragmentu Instrukcji technologicznej produkcji kiełbasy rzeszowskiej, wskaż surowiec rozdrabniany w wilku za pomocą siatek o oczkach 10 mm
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Do produkcji którego wyrobu wykorzystuje się wszystkie maszyny i urządzenia wymienione w ramce?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Który zestaw urządzeń należy zastosować do obróbki termicznej wędlin?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Schemat blokowy przedstawia produkcję konserwy o oznaczeniu KS. Brakujący etap produkcji oznaczony znakiem zapytania to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Wymienione w kolejności czynności: dobór i ważenie peklowanej wieprzowiny kl. I i kl. II, rozdrabnianie, mieszanie, napełnianie farszem kiełbaśnic, osadzanie, wędzenie, suszenie, chłodzenie, pojemnikowanie i ważenie, należy wykonać w produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Wydajność kiełbasy myśliwskiej suchej średnio rozdrobnionej wynosi 70%. Oblicz, ile surowców należy przeznaczyć na wyprodukowanie 350 kg tej kiełbasy.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Do wyprodukowania 2 500 kg mielonki konserwowej zużyto 2 000 kg surowców peklowanych. Ile wyniosła wydajność gotowego produktu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Korzystając z danych w tabeli oblicz, ile konserw dziennie może wyprodukować zakład, aby obróbka termiczna przebiegała w dwóch cyklach pracy autoklawu obrotowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
W tabeli porównano wyniki badań czterech partii szynki wieprzowej konserwowej wysokowydajnej w opakowaniach powyżej 2,5 kg z wymaganiami normy. Które partie spełniają wymagania normy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Wskaż grupę badań oceny jakościowej smalcu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Otrzymana polędwica sopocka jest sucha o dość ścisłej konsystencji. Jest to wada produkcyjna spowodowana zbyt
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
W zakładach mięsnych do pakowania próżniowego wędlin nie stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
W magazynie przetworów mięsnych i tłuszczowych do transportu wewnętrznego poziomego o ruchu przerywanym należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
W tabeli porównano warunki przechowywania przetworów mięsnych paczkowanych w czterech skontrolowanych pomieszczeniach z wymaganiami normy. Wskaż pomieszczenie, które spełnia te wymogi.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Magazynier zobowiązany jest prowadzić dokumentację magazynową obejmującą między innymi dokumenty przyjęcia wyrobów do magazynu oraz
Poprawnie
Niepoprawnie