Kwalifikacja SPC.04 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
styczeń 2017
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Kwalifikacja T.5 – styczeń 2017
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.5 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Zgodnie z BN-62/80 Rozbiór i wykrawanie mięsa w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach w wyniku rozbioru uzupełniającego części zasadniczych uzyskuje się elementy przeznaczone do dystrybucji oraz do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Nadzór nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego sprawuje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Ile wynosi liczba kręgów piersiowych w kręgosłupie bydła?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Kręgosłup cieląt składa się z odcinka krzyżowego, ogonowego oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Zgodnie z BN-62/80 Rozbiór i wykrawanie mięsa w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach podział tusz, półtusz lub ćwierćtusz całych lub zdekompletowanych na części z uwzględnieniem budowy anatomicznej zwierzęcia rzeźnego to rozbiór
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Mięso z kością z odcinka szyjnego grzbietowej części półtuszy wieprzowej, odcięte z przodu od głowy, a z tyłu od schabu, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Odcięcie szyi od karkówki półtuszy wołowej przebiega cięciem prostopadłym do kręgosłupa między
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Linia odcięcia górki od karkówki półtuszy baraniej biegnie między
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Podczas rozbioru tusz bydlęcych kolejnym etapem po całkowitym zdjęciu skóry z tuszy jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
W czwartej, ostatniej fazie rozbioru niezmechanizowanego półtuszy wieprzowej należy oddzielić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Opis w ramce dotyczy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
W rezultacie rozbioru uzupełniającego elementu zasadniczego ćwierćtuszy tylnej wołowej uzyskuje się zespoły mięśni: zrazowa górna, zrazowa dolna, ligawa, skrzydło, myszka i krzyżowa. Który to element?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Na podstawie informacji zawartych w tabeli mięso drobne wołowe bez grubszych ścięgien, niedopuszczalne przekrwienia i węzły chłonne, tłuszcz zewnętrzny i międzymięśniowy do 2 mm, o zawartości analitycznej tłuszczu ok. 15%, zalicza się do klasy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Podział na klasy jakościowe: kl. I , kl. IIA, kl. IIB, kl. III i kl. IV dotyczy mięsa bez kości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Mięso drobne baranie tłuste i ścięgniste zaliczane jest do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Ile szynki z golonką pozyskano podczas rozbioru 1 200 kg półtusz wieprzowych, jeżeli średni uzysk w stosunku do masy półtuszy tego elementu wynosi 25%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Ile kg schabu obrobionego do dystrybucji uzyskano z rozbioru uzupełniającego 1 000 kg schabu, jeżeli orientacyjny wskaźnik uzysku wynosi 97,5%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Ile łopatki otrzymano z rozbioru 1,5 tony półtusz wołowych, jeżeli średni uzysk tego elementu w stosunku do masy półtuszy wynosi około 12%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Do metod fizycznych utrwalania mięsa z wykorzystaniem niskiej temperatury zalicza się chłodzenie, zamrażanie oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Na podstawie danych zawartych w tabeli określ maksymalny czas przechowywania chłodniczego dla półtusz wieprzowych i ćwierćtusz wołowych.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Do zamrażania mięsa w tuszach i półtuszach stosuje się zamrażalnie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Ile wynosi czas przechowywania półtusz wieprzowych, jeżeli temperatura w mroźni wynosi -12,5°C?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Podczas zamrażania mięsa w blokach w formach należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Na powierzchni mięsa zamrożonego w miejscach najbardziej odwodnionych mogą pojawić się jasne plamy, określane jako
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Ciemna barwa mięsa, czerwony odcień tkanki tłuszczowej i gąbczasta struktura świadczą o tym, że mięso zostało zamrożone
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Zmiany tłuszczów, które mogą wystąpić w czasie przechowywania mięsa mrożonego, to hydroliza oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Ile kilogramów mięsa konfekcjonowanego jest na palecie, jeżeli załadowano 12 kartonów o masie 10 kg i 5 kartonów o masie 12 kg?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Zgodnie z normą PN-A-82023 przetwór w osłonce naturalnej lub sztucznej, wyprodukowany z rozdrobnionego mięsa i tłuszczu, peklowanego lub solonego, z dodatkiem lub bez surowców uzupełniających, przyprawiony, wędzony lub nie, surowy, dojrzewający, parzony lub pieczony, poduszony lub suszony to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Analizując dane zawarte we fragmencie receptury, określ do produkcji którego wyrobu jest ona stosowana.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Materiał pomocniczy stosowany w produkcji boczku wędzonego z żeberkami to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Surowcem do produkcji polędwicy sopockiej jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Ile wynosi maksymalny dodatek NaNO2 w peklosoli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Urządzenie rozdrabniające mięso, nożami dwu- lub czteroskrzydłowymi, a następnie przetłaczające mięso przez siatki z oczkami o średnicy od 2 do 24 mm, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Urządzenie pozwalające na rozdrabnianie ścięgien i powięzi do postaci emulsji wykorzystywanej jako masa wiążąca przy produkcji kiełbas to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Kolejne czynności, które należy wykonać, przygotowując osłonki naturalne do nadziewania, to:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Wymienione w kolejności czynności: dobór i ważenie wsadu peklowanego surowca (szynka lub łopatka bez golonki i bez kości – obrobiona), formowanie i sznurowanie, osadzanie, wędzenie, obróbka cieplna, studzenie, chłodzenie, wykonuje się w produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Ile uzyskano tłuszczu topionego, jeżeli do produkcji użyto 350 kg sadła o wydajności produkcyjnej 90%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Ostateczna całkowita ocena punktowa jakości produktu wyniosła 4,23. Taki produkt jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Konserwy pasteryzowane przechowuje się w temperaturze od
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Ile kilogramów wędzonek należy wysłać do odbiorcy, który złożył zamieszczone zamówienie?
Poprawnie
Niepoprawnie