Kwalifikacja SPC.04 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
czerwiec 2015
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.5 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Znak jakości zdrowotnej mięsa ma kształt
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Zgodnie z Wymaganiami weterynaryjnymi dla mięsa przeznaczonego do rozbioru podczas rozbioru, temperatura wewnątrz mięsa nie może być wyższa niż
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
W układzie mięśniowym trzody chlewnej, mięsień najdłuższy grzbietu to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Mięśnie: dwugłowy, czterogłowy, pośladkowy i częściowo brzuszny, są elementami półtuszy wieprzowej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Linia odcięcia goleni przedniej od ćwierćtuszy wołowej przebiega w stawie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Linia odcięcia górki cielęcej od nerkówki przebiega między
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Pierwszą czynnością przy rozbiorze ćwierćtuszy wołowej tylnej na części zasadnicze, po ułożeniu jej częścią zewnętrzną do powierzchni stołu roboczego, jest odcięcie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Karkówkę cielęcą odcina się od przodu po linii oddzielenia szyi, od dołu po linii oddzielenia mostka, od tyłu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Pierwszą czynnością podczas wykrawania karkówki wieprzowej jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Mięso drobne wieprzowe, charakteryzujące się bardzo dużą ścięgnistością, bardzo przekrwione, z węzłami chłonnymi, o zawartości tłuszczu ok. 30%, należy do klasy jakościowej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Wykrawacz, dokonując rozbioru uzupełniającego 200 kg schabu na wędzonki, uzyskuje polędwicę w ilości około
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Na podstawie informacji w tabeli określ udział skóry w klasie R.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Zakłady mięsne zakupiły we wrześniu 8 ton szynek i łopatek z przeznaczeniem do wykorzystania w grudniu. Najwyższa temperatura, w jakiej przechowywane może być mięso, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Najmniejsze ubytki masy mięsa występują podczas wychładzania metodą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Rozmrażanie półtuszy wieprzowej, należy przeprowadzać metodą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Metoda szybkiego zamrażania mięsa, powoduje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Oparzelina mrozowa w postaci jasnych plam na powierzchni mięsa mrożonego jest zjawiskiem niekorzystnym, powstającym na skutek
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Podczas procesu wychładzania mięso staje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
W przemyśle do dystrybucji mięso jest porcjowane na elementy, następnie pakowane na tacki oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Wędliny podrobowe – studzieniny są to produkty
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Receptura zamieszczona w tabeli dotyczy produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Jako pomocniczy środek wspomagający proces peklowania należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Do produkcji metki łososiowej należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
W linii technologicznej wytopu smalcu metodą suchą okresową należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Do otrzymania farszu na metkę tatarską należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Proces osadzania nie występuje w produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Masowanie mięsa do produkcji szynki wieprzowej gotowanej, przeprowadzane jest w 10 cyklach trwających po 1 godzinę z przerwą 4-godzinną po 5-tym cyklu. Całkowity czas masowania jednego wsadu mięsa wynosi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Schemat technologiczny przedstawia fragment produkcji polędwicy sopockiej. Kolejnymi etapami tego procesu jest wędzenie oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Wydajność kiełbasy białej surowej wynosi 110%. Ile surowców należy przeznaczyć na wyprodukowanie 550 kg tej kiełbasy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Do produkcji kiełbasy drobno rozdrobnionej pobrano 500 kg surowców. Ile gotowego produktu otrzymano, jeżeli wydajność procesu wynosi 85÷90%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Tabela przedstawia wielkość tygodniowej produkcji szynki konserwowej w dwóch wagowych asortymentach. Do pakowania szynki stosuje się kartony mieszczące 16 sztuk konserw asortymentu 1 lbs lub 10 sztuk konserw asortymentu 2 lbs. Ile kartonów z szynką konserwową przekazano do magazynu w ciągu tygodnia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Tabela przedstawia porównanie wyników badań trzech partii farszu, do produkcji kiełbasy jałowcowej z wymaganiami normy. Wymagań normy nie spełnia farsz partii
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Dokonując oceny organoleptycznej szynki gotowanej, stwierdzono jasne plamy na jej przekroju. Świadczy to o błędach w procesie peklowania, które polegają na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Zbyt jasna barwa powierzchni i przekroju wędzonego produktu jest spowodowana zbyt
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Wyprodukowano kaszankę o zbyt luźnej konsystencji, a podczas krojenia w plastry rozsypywała się. Jest to spowodowane
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Do cięcia i porcjowania kawałków mięsa należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Maszyna zamyka w ciągu 1 minuty 100 sztuk konserw o zawartości 500 g farszu. Ile farszu zostanie zapakowane w ciągu 1 godziny
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Do transportu poziomego o ruchu ciągłym należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Tabela przedstawia wyniki kontroli warunków magazynowania smalcu w blokach po okresie 10 miesięcy. Sprawdzane warunki magazynowania nie spełniają wymagań normy ze względu na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Operacja wydawania towarów z magazynu, realizowana jest poprzez dokument
Poprawnie
Niepoprawnie