Kwalifikacja TG10 Wykonywanie usług kelnerskich
czerwiec 2014
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.9 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Na opakowaniu mleka UHT podano informację „Po otwarciu opakowania przechowywać nie dłużej niż 48 godzin w warunkach chłodniczych“. Z informacji tej wynika, że mleko po otwarciu opakowania można przechowywać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Tkanka mięśniowa polędwicy wołowej jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
W chłodniach nie należy przechowywać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Na podstawie informacji zawartych w zamieszczonej tabeli wskaż pomieszczenie, które jest odpowiednie do przechowywania rukoli.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Karp na szaro to potrawa
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Ubijanie jaj z cukrem i łączenie masy jajowo-cukrowej z przesianą mąką to etapy produkcji ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
„Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować pod przykryciem w osolonej wodzie. Po odparowaniu wody ugniatać z mlekiem i masłem“, to sposób sporządzania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Do sporządzenia sosu holenderskiego oprócz wody, cytryny, przypraw należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Na którym rysunku przedstawiono noszenie talerzy chwytem górnym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Urządzenie przedstawione na zdjęciu należy stosować do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Urządzenie przedstawione na zdjęciu służy do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Łączenie wszystkich składników mięsnej masy mielonej to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Którymi szczypcami należy serwować pieczywo?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Wskaż potrawę, której normatyw surowcowy na 5 porcji jest zamieszczony w tabeli.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Do sporządzenia herbaty po angielsku należy przygotować mocną esencję herbacianą, cukier oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Tartinka to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Sery, zgodnie ze zwyczajami żywieniowymi Francuzów, należy podawać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Która potrawa jest zakąską gorącą?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
HACCP to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Niedosmażony kotlet wieprzowy, sporządzony z nieprzebadanego mięsa, może być przyczyną zatrucia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Pracownikiem działu usługowego w zakładzie gastronomicznym jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Dużą, obciążoną tacę prostokątną kelner powinien przenosić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Kelner, nakrywając stół na przyjęcie zasiadane, powinien wyłożyć kolejno:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Który zestaw powinien zaproponować kelner, jeśli goście zamówili śniadanie wiedeńskie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Goście zamówili zakąskę: galantynę z kurczaka z pieczywem i masłem oraz wino białe i wodę. Obsługę gości kelner powinien rozpocząć od podania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Przedstawiony na rysunku sposób trzymania sztućców, kelner powinien zastosować do podawania potraw serwisem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Którą czynność kelner powinien wykonać podchodząc z prawej strony gościa?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Gość układając sztućce w sposób przedstawiony na rysunku sygnalizuje kelnerowi, że
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Przy podawaniu win obowiązuje kolejność:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Konsumentowi, który poprosił o deser mrożony, kelner powinien polecić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
W którym kieliszku kelner nie powinien podawać szampana?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Gość reguluje należność kartą płatniczą. Do przeprowadzenia transakcji kelner wykorzysta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Przedstawione na rysunku narzędzie służy do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Na przyjęciach bufetowych potrawy gorące należy podawać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Którą łyżkę powinien podać kelner do konsumpcji sorbetu przygotowanego w wysokim kielichu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Pomocnik kelnerski służy do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Serwis rosyjski do podawania potraw można zastosować na przyjęciu typu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Tranżerowanie, filetowanie, flambirowanie kelner wykonuje obsługując gości serwisem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Sałatka nicejska pochodzi z kuchni
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Kelner room-service, realizujący zamówienie, może wejść do pokoju gościa po
Poprawnie
Niepoprawnie