Kwalifikacja TG10 Wykonywanie usług kelnerskich
czerwiec 2018
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Surowcem bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Które warzywo można zastosować do sporządzenia surówki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Na podstawie informacji zawartych w tabeli wybierz warunki przechowywania jabłek.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Mleko UHT po otwarciu opakowania, przechowywane w lodówce przez 24 godziny, powinno zachować świeżość przez następne
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Która technika ma zastosowanie do przygotowywania mleka do kawy cappuccino?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Technika sporządzania jajecznicy bez dodatków polega na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Który dodatek ma zastosowanie do sporządzania klasycznej pizzy Margherita?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Na podstawie informacji zawartych w tabeli oblicz ile kawy mielonej i wody należy użyć do sporządzenia 5 porcji kawy ristretto, jeżeli do przygotowania jednej porcji espresso potrzeba 30 ml wody.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Składnikiem leniwych pierogów jest ser
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Na rysunku przedstawiono kawę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Przedstawiony na rysunku garnek służy do gotowania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Który z wymienionych etapów postępowania z owocami przeznaczonymi na sałatkę owocową zalicza się do obróbki wstępnej czystej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Jak należy postąpić z przyprawą przedstawioną na rysunku przed dodaniem jej do ciasta piernikowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Który deser należy sporządzić na podstawie normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
„Ugotowane jaja na twardo i pokrojone w drobną kostkę” są składnikiem sosu
* zdający otrzymuje jeden punkt niezależnie od udzielonej odpowiedzi.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Którą potrawę należy sporządzić na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Ile kg surowego mięsa należy przygotować do sporządzenia 20 porcji schabu pieczonego, jeżeli w recepturze na 7 porcji potrawy przewidziano zużycie 1 120 g tego surowca?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Ocena organoleptyczna potrawy nie służy do określania jej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Jak powinien postąpić kelner podczas pobierania w ekspedycji talerza z porcją zamówionego dania głównego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Które z wymienionych stanowisk pracy w zakładzie gastronomicznym należy do działu usługowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Realizację zamówienia złożonego z dania głównego, zakąski zimnej i zupy czystej z dodatkiem, kelner powinien rozpocząć od podania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Którą czynność kelner powinien wykonać z lewej strony gościa?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Jeżeli przy stole konsumenckim zasiedli: mężczyzna, dziecko i kobieta, to kelner stosując zasady obsługi kelnerskiej powinien podać kartę menu w kolejności:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Który zapis w karcie menu nie jest prawidłowy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Które wino powinien zaproponować kelner do grillowanego fileta ze świeżego dorsza w sosie porowym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Który dodatek witaminowy kelner powinien polecić do zrazów wołowych zawijanych podawanych z kaszą gryczaną?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Bezprzewodowy zdalny bonownik kelnerski służy do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Który z przedstawionych sprzętów służy do sporządzania soku ze świeżych pomarańczy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Kieliszek przedstawiony na rysunku ma zastosowanie do serwowania drinków typu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Napperon to element bielizny stołowej służący do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Sztućce specjalne kelner powinien wyłożyć w nakryciu gościa, który zamówił
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Które elementy zastawy stołowej kelner powinien zebrać z nakrycia rozszerzonego à la carte przed podaniem zamówienia złożonego z zakąski mięsnej z dodatkami i wody?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Który element zastawy stołowej powinien przygotować kelner, jeżeli gość zamówił whisky z lodem?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Który stopień wysmażenia steka przestawiono na rysunku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Który serwis wykonał kelner, jeżeli w obecności gości filetował upieczoną rybę?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Która potrawa została przygotowana do serwowania metodą francuską?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Kelner, realizując zamówienie lampki wina dry red, powinien podać kieliszek wina
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Który zestaw bielizny służy do nakrycia stołów bufetowych na przyjęcia okolicznościowe?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Kelner realizując zamówienie room–service, może wejść do pokoju gościa po
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Które elementy zastawy stołowej kelner powinien przenosić wyłącznie na tacy?
Poprawnie
Niepoprawnie