Kwalifikacja TG10 Wykonywanie usług kelnerskich
czerwiec 2019
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Podczas moczenia suchych nasion fasoli białej w wodzie zachodzi zjawisko
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Wskaż warunki, w których należy przechowywać otwarte opakowanie mleka UHT.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Korzeń chrzanu przechowywany w temperaturze 12˚C, przez okres 7 miesięcy wykazuje znaczny ubytek wody oraz witaminy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Przechowywanie ziemniaków w magazynie warzyw przez 3 miesiące w temperaturze powyżej 10˚C powoduje ich
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Groszek zielony należy gotować w
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Gotowanie próżniowo zapakowanego fileta z kurczaka, umieszczonego w kąpieli wodnej w temperaturze 65ºC przez 2 godziny, to metoda
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Konsumentowi stosującemu dietę lekkostrawną nie należy proponować potrawy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Którą metodę obróbki termicznej należy zastosować, przygotowując bliny?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Składnikami sałatki nicejskiej są: sałata, pomidory, anchois, cebula oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Którego likieru należy użyć do sporządzenia cocktailu Margarita?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Do sporządzenia polenty – tradycyjnej potrawy kuchni włoskiej – należy użyć mąki
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Wskaż patelnię, która przeznaczona jest do sporządzenia jaj sadzonych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Przedstawiony na rysunku tygielek ma zastosowanie do przygotowania kawy po
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Do zapiekania potraw służy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Do rozgniatania owoców i świeżych ziół barman powinien użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Charakterystyczną cechą świeżego jaja jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Należy unikać łączenia świeżych pomidorów ze świeżymi ogórkami ze względu na aktywne działanie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Do krojenia szynki wędzonej zgodnie z systemem HACCP należy użyć deski w kolorze
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
W systemie produkcji potraw typu cook&chill magazynowanie gotowych potraw odbywa się w zakresie temperatur -1˚C÷3˚C przez okres
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Konsument, który dokonuje wyboru potraw, płaci w kasie i odbiera potrawy przy okienku, korzysta z systemu samoobsługi typu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Barista to osoba zawodowo zajmująca się przygotowaniem oraz podawaniem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Na rysunku przedstawiono podawanie potraw serwisem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Który serwis obsługi zastosował kelner podczas przyjęcia zasiadanego, jeżeli konsument pobierał z tacy wyporcjowane wino w kieliszkach?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Pozytywna cecha osobowa kelnera, wynikająca z wewnętrznej motywacji do pracy i polegająca na wewnętrznym przekonaniu, że każde zadanie należy wykonać jak najlepiej, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Zgodnie z obowiązującym regulaminem bhp pracy kelner może mieć założony na ręku
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Rozpoczęcie przyjęcia bufetowego należy zaplanować w godzinach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Kelner obsługuje gościa z prawej strony,
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Na przyjęciu weselnym organizowanym w restauracji stosuje się kartę menu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Charakterystyczną potrawą kuchni włoskiej jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Umieszczone na etykiecie butelki z winem określenie doux oznacza wino
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Który alkohol powinien zaproponować kelner konsumentowi do konsumpcji kawioru?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Do konsumpcji roladek cielęcych kelner powinien zaproponować wino
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Jeśli gość chce zamówić aperitif, to kelner przyjmując zamówienie powinien zaproponować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Sprzęt barmański przedstawiony na rysunku to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Do dekoracji bocznych powierzchni stołu bufetowego służy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Nóż wykonany z masy perłowej należy podać do konsumpcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Zupę z żółwia należy podać konsumentowi w porcelanowej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Kelner, przygotowując sałatkę owocową przy konsumencie, stosuje serwis
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Który sposób chwytania sztućców serwisowych należy zastosować podczas serwowania jaja garnirowanego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Który serwis stosowany jest w restauracji, jeśli goście samodzielnie nakładają sobie potrawy na talerz i przenoszą je do stołów konsumenckich?
Poprawnie
Niepoprawnie