Kwalifikacja TG11 Organizacja usług gastronomicznych
czerwiec 2017
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Kwalifikacja T.10 – czerwiec 2017
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.10 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Działalność karczmy góralskiej należy do usług świadczonych przez gastronomię
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Restauracja, organizując studniówkę w szkole na zlecenie rady rodziców, świadczy usługę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Który z wymienionych sposobów jest stosowany do obsługi gości w zakładach gastronomicznych typu bistro?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Na zamieszczonym schemacie w miejscu oznaczonym znakiem „?” należy wpisać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Który z wymienionych dokumentów nie jest stosowany do planowania przyjęcia okolicznościowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Która oferta jest najodpowiedniejsza do przeprowadzenia konferencji naukowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Na zamieszczonym schemacie w miejscu oznaczonym znakiem „X” należy wpisać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Którą metodę serwowania potraw zastosował kelner, przekładając potrawę z półmiska na talerz ustawiony przed konsumentem?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Podczas bankietów typu angielskiego
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Przyjęcie zorganizowane w godzinach 12:00÷13:00, podczas którego kelnerzy roznoszą na tacach napoje alkoholowe i bezalkoholowe oraz drobne przekąski, nazywane jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Ile kompletów zastawy stołowej należy przygotować na uroczystą kolację zasiadaną dla 150 osób, jeśli przewidziano 20% zapas?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Które menu powinien zaproponować kelner na przyjęcie typu cocktail party?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Restauracja, umieszczając logo na elementach zastawy i bielizny stołowej, stosuje reklamę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Zakład gastronomiczny, wprowadzając na okres tygodnia 20% rabat na dania główne i desery, zastosował
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Przykładem wykorzystania strategii ceny usług żywieniowych w działalności zakładu gastronomicznego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Masowe rozpowszechnienia informacji o swojej działalności zakład gastronomiczny osiągnie dzięki
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Ile krzeseł należy ustawić na sali dla 180 gości na przyjęcie typu mieszanego, jeśli należy zapewnić miejsca siedzące dla 80% gości?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Jeśli brzegi obrusa zwisają poza krawędzie stołu na długość 25 cm, równo ze wszystkich stron, to stół nakryto na przyjęcie typu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Na zamieszczonym schemacie przedstawiono ustawienie stołu na przyjęcie weselne. Miejsca dla uczestników przyjęcia oznaczono liczbami. Które miejsca zaplanowano dla Młodej Pary?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Element bielizny stołowej o nazwie napperon oznaczono strzałką na rysunku
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Stoliki koktajlowe nie mają zastosowania do aranżacji sali na przyjęcie typu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Ile stołów okrągłych ośmioosobowych należy przygotować dla 95 gości na przyjęcie zasiadane?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Przedstawione na rysunku urządzenie służy do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Do ekspedycji potraw gorących w bufetach należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Barista powinien użyć spieniacza do sporządzenia kawy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Naczynie przedstawione na rysunku ma zastosowanie do wieloporcjowego podawania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz, ile kilogramów ziemniaków potrzeba do sporządzenia 48 porcji omletu hiszpańskiego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Na podstawie zamieszczonego cennika oblicz, ile zapłaci zleceniodawca za usługę cateringową trwającą 2,5 godziny, któremu udzielono 10% rabatu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz koszt surowców niezbędnych do sporządzenia 10 porcji kisielu kakaowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Ile wyniesie cena gastronomiczna netto 200 ml soku pomarańczowego, jeśli cena zakupu 1 litra napoju wynosi 20,00 zł, a narzut marży gastronomicznej wynosi 25%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Oblicz cenę gastronomiczną brutto zrazów w sosie grzybowym, jeśli koszt surowców wykorzystanych do sporządzenia 1 porcji tej potrawy wynosi 7,00 zł, wysokość marży gastronomicznej 8,00 zł, a stosowana do potraw stawka podatku VAT 8%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Oblicz narzut procentowy marży gastronomicznej zastosowany przez zakład gastronomiczny, jeśli koszt surowców zużytych do sporządzenia potrawy wyniósł 60,00 zł, a cena gastronomiczna netto 75,00 zł.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Za zamówiony obiad dla grupy turystów złożonej z 20 osób dorosłych i 10 dzieci kelner powinien wystawić rachunek w wysokości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Ile wyniesie rachunek za 25 porcji zestawów śniadaniowych zamówionych w restauracji, jeśli cena jednego zestawu w karcie menu wynosi 30,00 zł, a restauracja udzieliła 15% rabatu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz koszt całkowity organizacji przyjęcia po uwzględnieniu rabatu udzielonego przez organizatora przyjęcia w wysokości 260,00 zł.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Jeśli restaurator otrzymał od sprzedawcy fakturę za towar z błędnie wpisanym swoim imieniem i nazwiskiem, to dane te powinien poprawić, wystawiając
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Rachunek przekazany klientowi za wykonaną usługę gastronomiczną nie powinien zawierać informacji dotyczącej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
W nowoczesnej formie płatności bezgotówkowej, opartej na technologii zbliżeniowej NFC, używa się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Komunikowanie się kucharza z kelnerem za pomocą pagerów zapewnia system
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Wdrożenie systemu Guest Paging umożliwia w zakładzie gastronomicznym
Poprawnie
Niepoprawnie