Kwalifikacja TG11 Organizacja usług gastronomicznych
czerwiec 2018
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Działalność sieci kawiarni, posiadających jednakową ofertę gastronomiczną we wszystkich lokalach, należy zaliczyć do usług świadczonych przez gastronomię
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Przykładem usługi uzupełniającej świadczonej przez zakład gastronomiczny jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Który typ zakładu gastronomicznego opisany został w zamieszczonym fragmencie ogłoszenia?
Ogłoszenie (fragment)
Serdecznie zapraszamy do nowo otwartego zakładu gastronomicznego. W swojej ofercie posiadamy szeroki asortyment potraw nabiałowych, mącznych, jarskich oraz napojów zimnych i gorących – mlecznych i z dodatkiem mleka.Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Usługą podstawową świadczoną przez restaurację jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Zakład gastronomiczny poszerzając działalność o usługi cateringowe, do transportu zup gorących wieloporcjowo powinien zainwestować w zakup
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
W przedstawionej na rysunku sali odbędzie się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Która metoda obsługi gości wymaga wykorzystania dodatkowego stolika lub wózka kelnerskiego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Stosując serwis francuski typu A, kelner powinien
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Mus truskawkowy zestalany w pucharku należy podać serwisem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Która potrawa nie powinna znajdować się w przedstawionym menu, zaplanowanym na przyjęcie typu koktajl party?
MENU – propozycja
Tartnki z pastą grzybową i szynką
Koreczki serowe z szynką i parówkami
Pomidory koktajlowe nadziewane serem
Ciasteczka maślane z migdałami
Orzeszki solone, krakersy
Flaki zamojskie zapalane
Soki owocowe, woda mineralna
Wino białe i czerwone półwytrawne
Kawa, herbataPoprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Które nakrycie zostało prawidłowo przygotowane przez kelnera na uroczysty obiad zasiadany?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
W koszykach należy serwować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Ilu kelnerów należy zaplanować do obsługi 60 gości podczas przyjęcia, na którym potrawy serwowane będą metodą francuską?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Którą czynność kelner wykonuje w obecności gościa?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Ile kompletów zastawy stołowej należy przygotować na przyjęcie zasiadane dla 100 gości, uwzględniając 20% zapasu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Restaurator wprowadzając 50% upust dla gości, którzy zamówią co najmniej cztery zestawy obiadowe dnia, stosuje strategię
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Które działanie marketingowe zastosował zakład gastronomiczny, zapraszając dziennikarzy na bal karnawałowy zorganizowany dla lokalnych biznesmenów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Które działanie należy wykonać na etapie planowania promocji zakładu gastronomicznego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Której długości stół powinien ustawić kelner, przygotowując miejsce dla gości zgodnie z zamieszczonym rysunkiem?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Do nakrycia stołu o średnicy 90 cm kelner powinien użyć obrusa o wymiarze
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Na przyjęcie bufetowe dla 70 gości, przy założeniu 3 metrów bieżących stołu dla pierwszych 20 osób i 1 metra bieżącego dla każdych następnych 10 osób, kelner powinien przygotować bufet długości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Który etap prac przygotowawczych w sali konferencyjnej należy umieścić na przedstawionym schemacie, w miejscu oznaczonym X?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Ile przedstawionych na rysunku stołów należy przygotować na przyjęcie weselne dla 120 osób?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Który komplet bielizny stołowej powinien wykorzystać kelner, nakrywając stoły na przyjęcie zasiadane organizowane w karczmie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Który sprzęt należy zaplanować do przewozu talerzy na przyjęcie zorganizowane poza zakładem gastronomicznym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Wykorzystując przedstawiony na rysunku sprzęt, można przyrządzić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Przedstawiony na rysunku tray-jack kelnerzy stosują jako
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Na podstawie zamieszczonych normatywów surowcowych deserów oblicz, ile litrów mleka należy przygotować do sporządzenia 6 porcji koktajlu mlecznego i 13 porcji galaretki mlecznej.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Oblicz cenę gastronomiczną netto 100-gramowej porcji sernika, jeżeli cena zakupu 1 kg ciasta wynosi 30,00 zł, a zakład stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 30%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Ile wyniesie cena gastronomiczna brutto 1 porcji gulaszu węgierskiego, jeżeli koszt zakupionych surowców wyniósł 10,00 zł, a zakład stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 25%. Potrawa jest objęta 8% stawką podatku VAT.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Jeżeli koszt wykonania 1 porcji kremu bawarskiego wynosi 7,00 zł, a marża gastronomiczna netto 3,00 zł, to cena gastronomiczna brutto potrawy wyniesie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz koszt jaj, masła i natki pietruszki, zużytych do sporządzenia 10 porcji kotletów z jaj i pieczarek.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Ile zapłaci kierownik grupy wycieczki za 25 zestawów obiadowych złożonych z potrawy gorącej z ryby, ziemniaków z wody i kompotu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Oblicz koszt 15 zestawów obiadowych, jeżeli cena gastronomiczna brutto jednego zestawu wynosi 25,00 zł, a goście skorzystali z rabatu w wysokości 12%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Posługując się fragmentem oferty centrum konferencyjnego, oblicz koszt organizacji 4-godzinnej konferencji multimedialnej dla 25 osób.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Korzystając z zamieszczonego zestawienia kosztów za wyjazd z okazji Dnia Matki, oblicz kwotę do zapłaty, uwzględniając rabat w wysokości 15%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Którą usługę gastronomiczną rozliczył kelner, jeżeli zastosował system cen bankietowych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Która informacja nie występuje na paragonie fiskalnym, ale jest obowiązkowa na fakturze VAT?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Które urządzenie służy do pobierania należności kartą płatniczą?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Którą czynność umożliwia aplikacja Server Paging System zawarta w systemie LRS w zakładzie gastronomicznym?
Poprawnie
Niepoprawnie