Kwalifikacja TG11 Organizacja usług gastronomicznych
czerwiec 2019
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Usługą uzupełniającą świadczoną przez restauracje jest organizacja
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
System samoobsługowy stosowany jest w
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Do punktów gastronomicznych zalicza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Do usług uzupełniających świadczonych w winiarni zalicza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Pokaz barmański flair połączony z degustacją koktajli zalicza się do usług
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Przerwy kawowe planuje się podczas
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Który z wymienionych napojów alkoholowych podaje się jako digestif?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Do konsumpcji befsztyka po angielsku kelner powinien zaproponować wino
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Lunch roboczy to przyjęcie dyplomatyczne, które odbywa się w godzinach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Serwis rosyjski można zastosować do podawania potraw na przyjęciu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Kelner podając jednoporcjowo zupę krem ze szparagów, stosuje serwis
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Usługę typu live cooking na przyjęciach rodzinnych planuje się w celu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Planując kartę menu restauracji promującej potrawy dla wegetarian, nie należy uwzględniać w niej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Formą promocji płatną, bezosobową i adresowaną do masowego odbiorcy jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Bezpośrednią rekomendację usługi gastronomicznej stosuje się głównie poprzez
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Formą reklamy zewnętrznej usługi gastronomicznej jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
W restauracji hall i sala konsumencka, to pomieszczenia zaliczane do działu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
W restauracji zmywalnia naczyń stołowych powinna być połączona
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Oblicz długość stołu ustawionego w kształcie litery „I” dla 24 gości, którzy zajmą miejsca przy obu dłuższych jego bokach, jeżeli odległość od krawędzi stołu do środka pierwszego nakrycia wynosi 45 cm, a odległość między środkami sąsiadujących nakryć 80 cm.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz długość bufetu, jaką należy przygotować dla 100 gości na przyjęcie bufetowe.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Na które przyjęcie planuje się stoły bufetowe i nie uwzględnia miejsc siedzących dla gości?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Na przyjęcia typu amerykańskiego należy przygotować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Do konsumpcji koktajlu z krewetek podanego w kieliszku koktajlowym należy zaplanować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Które urządzenie wykorzystywane jest do transportu gotowych gorących potraw podczas świadczenia usług cateringowych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Przyczyną trudności w dostępie do stołu bufetowego w trakcie nakładania potraw na talerze podczas przyjęcia może być
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Której informacji nie uwzględniono w zamówieniu usługi gastronomicznej ujętym w tabeli.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Korzystając z normatywu surowcowego ujętego w tabeli, oblicz ile kilogramów marchwi i pomarańczy potrzeba do sporządzenia 36 porcji surówki.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Ile kilogramów surowego mięsa mielonego należy przygotować do sporządzenia 30 porcji kotletów mielonych, jeśli z 500 g tego surowca sporządzono 5 porcji potrawy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Ile butelek wina o pojemności 0,7 l należy zakupić na uroczystą kolację dla 42 osób, jeżeli dla 1 osoby przewiduje się 200 ml wina?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Oblicz koszt surowców zużytych do sporządzenia 5 porcji jajecznicy ze szczypiorkiem, korzystając z danych w tabeli.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Oblicz cenę gastronomiczną netto 50 ml koniaku, jeżeli koszt zakupu butelki koniaku o pojemności 0,7 litra wynosi 140,00 zł, a marża gastronomiczna 100%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Korzystając z danych w tabeli oblicz, na jaką kwotę kelner powinien wystawić rachunek za zrealizowaną usługę gastronomiczną.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Kelner otrzymuje gotowe potrawy z kuchni po wcześniejszym wydrukowaniu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, kwotę zaliczki w wysokości 20%, którą należy wpłacić na poczet organizacji konferencji dla 30 osób.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, całkowity koszt przyjęcia okolicznościowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Umowa na organizację przyjęcia musi zawierać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Gość zamówił obiad na kwotę 70,00 zł, za który uzyskał 15% rabatu. Ile otrzyma reszty, płacąc za usługę banknotem o nominale 200 zł?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Kelner podaje rachunek konsumentowi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Kelner powinien zastosować mini POS podczas
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
W systemie Gastro stosowanym przez kelnerów i barmanów do sprzedaży napojów służy moduł
Poprawnie
Niepoprawnie