Kwalifikacja TG11 Organizacja usług gastronomicznych
styczeń 2020
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Do usług uzupełniających świadczonych przez bar kawowy należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Zakładem gastronomicznym typu żywieniowego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Placówką gastronomiczną należącą do sektora publicznego rynku usług gastronomicznych jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Działalność usługowa zakładu gastronomicznego polega na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Do usług żywieniowych świadczonych w barze mlecznym należy sporządzanie potraw
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Karta menu okolicznościowego stanowi obowiązkowy element nakrycia stołu do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Do konsumpcji grillowanego sandacza kelner powinien zaproponować klientowi wino
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Który napój alkoholowy należy zaplanować na aperitif?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Trzypiętrowy tort weselny z płonącymi racami należy podać serwisem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Serwis synchroniczny planuje się w celu podniesienia atrakcyjności obsługi gości na przyjęciu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Który serwis należy zastosować, aby szybko i sprawnie podać jednoporcjowo zamówiony posiłek dla 40 osobowej grupy wycieczki szkolnej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Komplementarność potraw i napojów stosowana podczas planowania oferty przyjęcia okolicznościowego polega na dobraniu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Dobierz dodatek skrobiowy do zestawu obiadowego zamieszczonego w ramce.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Tanią i szybką formą promocji restauracji jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Do elementów marketingu mix nie zalicza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
W celu zwiększenia funkcjonalności sali konsumenckiej i przyspieszenia obsługi gości na sali ustawia się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
W części produkcyjnej zakładu gastronomicznego znajduje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Ile sztuk stolików koktajlowych należy przygotować na przyjęcie koktajlowe dla 160 osób przyjmując, że jeden stolik przypada na 8 gości, a zleceniodawca zlecił przygotowanie dwukrotnie większej liczby stolików?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Korzystając z danych ujętych w tabeli, oblicz minimalną powierzchnię sali restauracyjnej niezbędną do usadzenia 40 gości przy stole ustawionym w kształcie litery U. Goście zajmą miejsca po zewnętrznej stronie stołu. W obliczeniach uwzględnij 15% powierzchni dodatkowej.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Korzystając z informacji w ramce, oblicz długość prostokątnego stołu bufetowego zaplanowanego na przyjęcie bufetowe dla 80 osób.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Teatralną i klasową formę ustawienia stołów stosuje się do podczas
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Do konsumpcji szarlotki z lodami waniliowymi podanej na talerzu deserowym należy zaplanować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Niezbędnym elementem wyposażenia restauracji posiadającej w ofercie sprzedaży mieszane napoje alkoholowe jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Do wystawienia potraw gorących na przyjęciu bufetowym należy zaplanować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Podczas przyjęć zasiadanych goście mogą zajmować miejsca po obu stronach stołu, jeżeli jego szerokość wynosi co najmniej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Korzystając z danych w tabeli oblicz, ilu kelnerów należy zaplanować do obsługi 80-osobowej grupy uczestników przyjęcia zasiadanego z zastosowaniem serwisu francuskiego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Ile kilogramów truskawek należy przygotować do sporządzenia 30 porcji koktajlu truskawkowego, przyjmując, że z 250 g tego surowca sporządza się 5 porcji koktajlu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile mleka i cukru kryształu potrzeba do sporządzenia 35 porcji mleczka waniliowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Ile sztuk litrowych kartonów koncentratu soku pomarańczowego należy zaplanować do sporządzenia napojów na przyjęcie koktajlowe organizowane dla 120 osób, jeżeli do otrzymania jednej porcji napoju należy użyć 125 ml koncentratu soku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Oblicz cenę gastronomiczną netto 3 porcji zupy kremu z brokułów, jeżeli całkowity koszt surowców zużytych do sporządzenia 12 porcji tej zupy wynosi 60,00 zł, a marża gastronomiczna 150%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Oblicz wskaźnik Fc (Food cost) dla jednej porcji gulaszu wołowego wiedząc, że koszt surowca na jedną porcję wynosi 5,40 zł, a cena gastronomiczna netto jednej porcji wynosi 12,00 zł.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Klient zamówił obiad na kwotę 120,00 zł, za który zapłacił banknotem o nominale 200,00 zł. Ile złotych reszty powinien otrzymać, dając kelnerowi napiwek w wysokości 20% kosztów zamówienia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Korzystając z zamówienia zamieszczonego w tabeli oblicz, na jaką kwotę kelner powinien wystawić łącznie rachunek, uwzględniając 20% rabat na potrawy.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Oblicz łączny koszt usług dodatkowych przyjęcia weselnego wyszczególnionych w tabeli.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Korzystając z danych w tabeli, oblicz koszt całkowity przyjęcia integracyjnego zorganizowanego dla 100 osób, uwzględniając 15% rabat na konsumpcję.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
W karcie zlecenia organizacji przyjęcia należy uwzględnić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Którą potrawę należy uwzględnić w menu przyjęcia dyplomatycznego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Jeżeli restauracja hotelowa nie posiada przenośnych terminali, a gość chce uregulować należność za usługę kartą płatniczą, kelner powinien
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Przenośne urządzenie służące do obsługi systemu LRS to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
System przywoławczy GPS (Guest Pagin System) jest stosowany do
Poprawnie
Niepoprawnie