Kwalifikacja TG11 Organizacja usług gastronomicznych
styczeń 2022
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Usługą gastronomiczną uzupełniającą jest zorganizowanie przez restaurację
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Do placówek gastronomicznych sektora publicznego należą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Który zakład gastronomiczny oferuje szeroki asortyment napojów alkoholowych mieszanych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Które z wymienionych potraw należy zaplanować na dni kuchni greckiej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Na który rodzaj przyjęcia zaplanowano menu zamieszczone w tabeli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Do dokumentacji wykorzystywanej w trakcie rozmowy zleceniobiorcy ze zleceniodawcą dotyczącej organizacji usługi gastronomicznej należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Suflet czekoladowy należy podać gościowi metodą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Któremu pracownikowi należy zlecić obsługę baru kawowego na przyjęciu okolicznościowym, w menu którego znajduje się szeroki asortyment napojów kawowych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Do podania zupy pomidorowej czystej z diablotką należy zaplanować łyżkę stołową średnią, talerz o średnicy 15 cm na dodatek oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Które danie należy usunąć z oferty menu, jeżeli zleceniodawca poprosił o wykluczenie potraw z wołowiny?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Opracowując kosztorys potraw wchodzących w skład menu przyjęcia okolicznościowego, należy wziąć pod uwagę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Do wołowiny po burgundzku należy zaplanować wino
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
W restauracji, w której goście otrzymali kupony konkursowe upoważniające posiadaczy do wzięcia udziału w loterii, zastosowano
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
W barze zaplanowano w ramach happy hours promocję na sprzedaż piwa w godzinach 16.00-18.00. W związku z tym w godzinach tych
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Podczas obsługi gości kelner powinien pobierać czystą zastawę stołową z
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz minimalną powierzchnię sali na przyjęcie koktajlowe dla 120 osób.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Oblicz minimalną długość stołu ustawionego w blok w kształcie litery „I” dla 30 osób na uroczystą kolację korzystając z danych zamieszczonych na schemacie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Sprzęt przedstawiony na ilustracji służy do podawania potraw podczas
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Ile tumblerów należy zaplanować do wyporcjowania wody z ośmiu butelek o pojemności 1,5 l, jeżeli 1 porcja napoju ma 250 ml objętości?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Na której ilustracji przedstawiono sztućce, które należy zaplanować do serwowania tortu metodą angielską?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Przed rozpoczęciem przyjęcia kierownik sali nie sprawdza
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Ile litrów soku pomarańczowego należy zakupić, aby sporządzić 200 porcji napoju Bronx zgodnie z recepturą zamieszczoną w tabeli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Ile kilogramów liści herbaty należy użyć do sporządzenia 50 porcji naparu, jeżeli na 1 porcję przeznacza się 2 g liści?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli oblicz, ile kilogramów sera podpuszczkowego należy zamówić do sporządzenia 40 porcji sufletu serowego i 35 porcji sera panierowanego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi cena gastronomiczna brutto 1 porcji sernika.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi cena gastronomiczna brutto napoju Gibson składającego się z 60 ml ginu i 10 ml wermutu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, zastosuj właściwą stawkę VAT i oblicz cenę gastronomiczną brutto 1 porcji toniku jeżeli cena gastronomiczna netto 1 porcji tego napoju wynosi 4,23 zł.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Obliczając cenę sprzedaży butelki wina musującego w sklepie, marżę gastronomiczną należy dodać do ceny
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt 6-godzinnego szkolenia dla 120 osób z obiadem i jedną przerwą kawową.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Ile wyniesie koszt transportu, jeżeli miejsce realizacji usługi cateringowej jest oddalone od siedziby zleceniobiorcy o 150 km, a stawka za usługę transportową w obie strony wynosi 50,00 zł za 10 km?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Oblicz ile wyniesie koszt wypożyczenia po 1500 sztuk talerzy do dania zasadniczego i talerzy głębokich, korzystając z danych zamieszczonych w tabeli.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Którą kwotę powinien zapłacić zleceniodawca, jeżeli otrzymał rabat 20% na usługę gastronomiczną o koszcie całkowitym 40 000,00 zł?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Która informacja jest zbędna w karcie zlecenia przyjęcia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Którą kwotę zaliczki powinien wpłacić zleceniodawca za wykonanie usługi gastronomicznej, jeżeli całkowity koszt wyniósł 154 000,00 zł, a wysokość zaliczki ustalono na 20%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Dostawca otrzymał od zamawiającego dwa banknoty 20-złotowe oraz monety: jedną 2-złotową i jedną 20-groszową. Którą kwotę dostawca powinien wydać zamawiającemu, jeżeli rachunek za usługę wyniósł 37,20 zł?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Zleceniodawca reguluje należność za usługę gotówkowo, jeżeli
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Ostateczny termin zapłaty za zamieszczoną fakturę VAT to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Które urządzenie powinien podać kelner, jeżeli gość za wykonaną usługę gastronomiczną zaproponował uregulowanie należności płatnością zbliżeniową?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
W celu sprawdzenia ilości wprowadzonych korekt paragonów fiskalnych w programie do rozliczeń sprzedaży w gastronomii, należy wydrukować raport
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Program, którego zrzut ekranu przedstawiono na ilustracji, powinien zastosować w pracy
Poprawnie
Niepoprawnie