Kwalifikacja TG16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
czerwiec 2014
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.15 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Który produkt zawiera najwięcej cholesterolu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Najbogatszym źródłem błonnika pokarmowego są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Wchłanianie żelaza w organizmie człowieka zwiększa spożywanie produktów bogatych
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Amylaza ślinowa rozpoczyna proces trawienia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz średnią ważoną rację dla mieszkańców internatu, w której 40% stanowią dziewczęta, a chłopcy 60%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Dzienne zapotrzebowanie dla 1 osoby na makroelementy jest większe niż
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Norm żywienia nie stosuje się do planowania żywienia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Warto ść energetyczna posiłku obiadowego powinna stanowić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Który zestaw obiadowy jest ułożony zgodnie z zasadami układania jadłospisów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Postępując zgodnie z zasadami układania jadłospisów nie należy zamieniać sztuki mięsa z ziemniakami
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile białka dostarczy organizmowi 1 porcja makaronu carbonara.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Jeżeli 100 g zupy zawiera 3 g białka, 2 g tłuszczu i 7 g węglowodanów, to wartość energetyczna 200 g potrawy wyniesie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Do jogurtu naturalnego dodano 2 łyżki pestek łuskanego słonecznika. Oblicz, o ile błonnika zostanie wzbogacony jogurt, jeżeli 100 g pestek dostarcza 10 g błonnika, a 1 łyżka słonecznika waży 10 g?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Oblicz wartość energetyczną 250 g fasolki po bretońsku, jeżeli 100 g dostarcza 139 kcal.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Które posiłki należy zaplanować w jadłospisie dla młodzieży w wieku 16-20 lat?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
W której odmianie diety wegetariańskiej dopuszcza się spożywanie tylko surowych owoców, orzechów i nasion?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Niedobór którego składnika odżywczego w organizmie wywołuje zakłócenia pracy serca i nadciśnienie tętnicze?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Długotrwały niedobór witaminy C w organizmie wywołuje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Kontrolę sanitarną produkcji żywności w Polsce sprawuje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
W jaki sposób jest zagęszczana zupa owocowa?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
W którym zestawie obiadowym należy dokonać zmian, aby można było go sporządzić w okresie zimowym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Karta menu zawierająca potrawy m.in. dla wegetarian lub dzieci to karta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Na podstawie normatywu surowcowego sporządzania gorącego kakao, oblicz zapotrzebowanie na surowce i półprodukty niezbędne do przygotowania 40 porcji tego napoju.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Na podstawie normatywu surowcowego 1 porcji bitej śmietanki z owocami, oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do sporządzenia 10 porcji tego deseru.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Firma stosuje marżę gastronomiczną 100% i nalicza podatek VAT 23%. Oblicz cenę gastronomiczną brutto jednego zestawu obiadowego w firmie cateringowej, jeśli całkowity koszt produkcji 100 zestawów wyniósł 1 500,00 zł.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Oblicz cenę gastronomiczną netto 100 ml wermutu, jeżeli cena detaliczna butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 90,00 zł, a marża 200%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
W restauracji koszt jednego zestawu obiadowego dnia wynosi 15,00 zł. Restauracja w każdy poniedziałek stosuje 50% rabat dla studentów, którzy zamówią co najmniej pięć zestawów obiadowych dnia. Ile zapłacą studenci w poniedziałek za 6 zestawów obiadowych dnia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Do zakładów typu uzupełniającego należą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Właściciel restauracji sponsorując nagrody dla „Najlepszych uczniów w zawodzie kucharz” z pobliskich szkół gastronomicznych, działa w ramach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Wprowadzenie do oferty restauracji nowych usług cateringowych jest przykładem stosowania strategii
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Kelner przyjmując reklamację zgłaszaną przez gościa nie powinien
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Jaki będzie całkowity koszt organizacji przyjęcia weselnego dla 150 gości, jeżeli restauracja stosuje stawkę 140,00 zł od osoby, a koszt wynajęcia zespołu muzycznego wynosi 2 000,00 zł?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Kelner wykonując tranżerowanie, filetowanie i flambirowanie, obsługuje gości serwisem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Kelner podchodząc z prawej strony gościa
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Kelner serwowanie potraw i napojów gościom siedzącym przy stole powinien wykonać podchodząc kolejno
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Który element bielizny stołowej użyto do przygotowania stołu bufetowego przedstawionego na zdjęciu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Naczynia szklane przedstawione na zdjęciu stosuje się do podawania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Standardowym wyposażeniem sali konsumenckiej, które służy do przechowywania bielizny stołowej, zastawy stołowej i sprzętu do obsługi gości, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Na zdjęciu przedstawiono podstawowe wyposażenie stanowiska pracy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Na zdjęciu przedstawiono
Poprawnie
Niepoprawnie