Kwalifikacja TG16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
czerwiec 2017
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Kwalifikacja T.15 – czerwiec 2017
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.15 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Które produkty są najlepszym źródłem białka pełnowartościowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Do grupy energetycznych składników odżywczych zalicza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Źródłem kolagenu są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Witamina K w organizmie człowieka zapewnia prawidłowy przebieg procesu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Lipazy to enzymy trawiące
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Insulina to hormon, który we krwi reguluje poziom
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz średnie zapotrzebowanie na białko dla dorosłego mężczyzny o masie ciała 82 kg.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz maksymalną wartość energetyczną kolacji dla osoby spożywającej pięć posiłków w ciągu dnia i stosującej dietę „1000 kalorii”.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Z jadłospisu osoby chorej na celiakię należy wyeliminować produkty zawierające
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Która potrawa z zamieszczonego w ramce menu uzupełnia posiłek w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny unikać spożywania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Zgodnie z zasadą zamienności produktów, mięso można zastąpić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 450 g zupy fasolowej.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Zalecane spożycie błonnika dla piętnastoletniego chłopca wynosi 19 g na dobę. Zawartość błonnika w 100 g puree z grochu wynosi 9,0 g. Ile puree z grochu pokryje zalecane dobowe spożycie błonnika dla tego chłopca?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Ile białka znajduje się w 110 g pieczeni cielęcej, jeśli zawartość białka w 100 g tej potrawy wynosi 20,10 g?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Do oceny sposobu żywienia opartej na jakościowej analizie jadłospisów służy metoda
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Laktoowowegetarianie nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego z wyjątkiem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Nadmierne spożywanie soli kuchennej może być przyczyną
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Instytucją odpowiedzialną za nowelizację norm żywienia dla populacji polskiej jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Ile kaszy należy pobrać z magazynu do ugotowania 60 porcji dodatku do dania głównego, jeśli na jedną porcję potrawy normatyw surowcowy przewiduje zużycie 50 g suchego surowca?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Zasada FIFO „first in, first out” dotyczy kolejności
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
GHP to dobra praktyka
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Maksymalny czas magazynowania potraw w stanie zamrożonym w systemie „cook-freeze” produkcji potraw wynosi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Ile świeżych filetów z dorsza należy przygotować do sporządzenia 30 porcji dorsza w sosie greckim, jeśli receptura tej potrawy przewiduje zużycie 750 g filetów na 10 porcji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Oblicz cenę gastronomiczną brutto jednej lampki wina czerwonego o pojemności 100 ml, jeżeli restauracja zakupiła butelkę tego wina o pojemności 0,50 l za 50,00 zł. Restauracja stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 100%, a stawka podatku VAT wynosi 23%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Ile wyniesie cena gastronomiczna netto 1 porcji zupy krem z groszkiem ptysiowym, jeśli koszt wyprodukowania 10 porcji zupy krem z groszkiem ptysiowym wynosi 24,00 zł, a zakład stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 200%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Bistro to zakład gastronomiczny sieci otwartej z
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Wskaż punkt gastronomiczny.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Świadczenie usług cateringowych na rzecz zleceniodawców to działalność restauracji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Który instrument promocji zastosowano zamieszczając nieodpłatnie w mediach pozytywne opinie o działalności zakładu gastronomicznego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Cena brutto za usługi kelnerskie świadczone przez 1 kelnera dla 10 osób na przyjęciu okolicznościowym wynosi 30,00 zł za 1 godzinę. Ile zapłaci za obsługę 50 gości zleceniodawca przyjęcia urodzinowego, które zaplanowano w godzinach od 1700 do 2100?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w cenniku usług cateringowych, oblicz ile zapłaci zleceniodawca usługi cateringowej trwającej 2,5 godziny, któremu udzielono 10% rabatu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Kelner stosując serwis francuski obsługi gości powinien
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Na zamieszczonym schemacie przedstawiono ustawienie stołu na przyjęcie weselne. Miejsca dla uczestników przyjęcia oznaczono liczbami. Które miejsca należy zaplanować dla Młodej Pary?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Ile stołów o wymiarach 100 cm × 80 cm należy zestawić krótszymi bokami w kształt litery I na 20 nakryć, jeśli zaplanowano ustawienie nakryć przy dłuższych krawędziach stołu, odległość między kolejnymi nakryciami ma wynosić 80 cm, a odległość pierwszego nakrycia od krawędzi stołu 40 cm?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Element bielizny stołowej o nazwie napperon oznaczono strzałką na rysunku
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Przedstawione na rysunku naczynie do zapiekania to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Talerz płaski o średnicy 17 cm ma zastosowanie do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Sprzęt przedstawiony na rysunku służy do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Przedstawione na rysunku naczynie ma zastosowanie w bufetach do ekspozycji
Poprawnie
Niepoprawnie