Kwalifikacja TG16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
czerwiec 2021
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Naturalnym źródłem retinolu jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Który produkt spożyty w tej samej ilości w ciągu dnia dostarczy organizmowi człowieka najwięcej węglowodanów nieprzyswajalnych?
* Dwie odpowiedzi są poprawne. Zaznacz obie, aby otrzymać punkt.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Składnikiem pokarmowym antyodżywczym jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Która grupa składników pokarmowych pełni w organizmie człowieka funkcje wymienione w tabeli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Która grupa enzymów bierze udział w trawieniu węglowodanów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Za regulację stężenia glukozy we krwi w organizmie człowieka odpowiada
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na białko, na poziomie EAR dla 19-letniego mężczyzny o masie ciała 65 kg.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Ile wynosi maksymalne zapotrzebowanie na węglowodany dla kobiety, której zapotrzebowanie na energię wynosi 2 400 kcal, przy zaleceniu, aby węglowodany dostarczały 45 – 65% ogółu energii?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Stosowanie której zasady żywienia zapewni dostarczenie organizmowi człowieka wszystkich niezbędnych składników pokarmowych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Który jadłospis obiadowy zaplanowano zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Jadłospisy składające się z 3 posiłków dedykowane są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Zgodnie z zasadami zamiany produktów rybę panierowaną można zastąpić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Ile g sera twarogowego należy przygotować, aby zastąpić 500 g mleka, jeżeli zgodnie z tabelą zamienności produktów spożywczych 15 g sera twarogowego zastępuje 100 g mleka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kalafiora gotowanego, podanego z roztopionym masłem i zrumienioną bułką tartą.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile żelaza i witaminy C dostarczą organizmowi człowieka produkty spożyte na śniadanie.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oceń, w którym tygodniu jadłospis jest niezgodny z normą na energię dla dziewcząt w wieku 18 lat.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Która dieta alternatywna opiera się na spożywaniu posiłków składających się z produktów bogatych w białko?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Niedostateczne spożycie produktów zwierzęcych bogatych w witaminę B12 zwiększa ryzyko wystąpienia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami niedoboru
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Instytucją podejmującą działania na rzecz poprawy stanu odżywienia ludności świata jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Jadłospis dekadowy jest podstawą planowania produkcji gastronomicznej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Które urządzenia stanowią typowe wyposażenie zakładów gastronomicznych typu „fast food”?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Przygotowanie stanowiska pracy w sposób określany jako „mise en place” poprawia skuteczność działania w procesie produkcji gastronomicznej na etapie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Który przyrząd należy zastosować do pomiaru ciśnienia pary wodnej w kotle warzelnym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Wagi do określenia masy w obrocie handlowym podlegają
* zdający otrzymuje jeden punkt niezależnie od udzielonej odpowiedzi.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Która karta menu zawiera spis potraw serwowanych podczas przyjęcia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 85 porcji ziemniaków purée.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Oblicz cenę gastronomiczną brutto butelki szampana, jeżeli koszt jej zakupu wynosi 40,00 zł, marża gastronomiczna 50%, a stawka podatku VAT 23%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Ile wyniesie cena gastronomiczna netto 1 porcji truskawek w galaretce, jeżeli koszt zakupu surowców na 50 porcji wynosi 60,00 zł, a zakład stosuje marżę w wysokości 150%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Do zakładów gastronomicznych typu uzupełniającego należą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Którą formę promocji zastosowała restauracja wprowadzając w ramach happy hours promocyjną obniżkę cen o 20% w godzinach 13:00-17:00?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz kwotę należności za wyżywienie 10 osobowej grupy osób, która skorzystała z zamówionego śniadania podanego w formie bufetu oraz indywidualnie serwowanych obiadów i kolacji.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Który rodzaj napoju alkoholowego należy podać na zakończenie przyjęcia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
W której metodzie obsługi gości stosuje się stolik pomocniczy przedstawiony na ilustracji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
System obsługi, w którym gość sam wybiera w bufecie sałatki, desery i przynosi do stolika, a pozostałe potrawy i napoje podaje kelner, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Korzystając z informacji zamieszczonej w tabeli, oblicz ile powinna wynosić długość stołu – bufetu przygotowanego na przyjęcie dla 150 gości.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Do czynności przygotowawczych kelnera w sali bankietowej przed przyjściem gości należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Do nakrywania stolików koktajlowych służą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Na ilustracji przedstawiony jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Przedstawiony na ilustracji sprzęt służy do parzenia kawy
Poprawnie
Niepoprawnie