Kwalifikacja TG16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
czerwiec 2023
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Źródłem białka roślinnego są:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Który produkt spożyty w ciągu dnia, w ilościach podanych w tabeli, dostarczy organizmowi człowieka najwięcej pełnowartościowego białka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Do witamin rozpuszczalnych w wodzie należy zaliczyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
W którym z wymienionych surowców żelazo występuje w formie najlepiej przyswajalnej dla człowieka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Korzystny wpływ na obniżenie napięcia nerwowego, poprawę pamięci i koncentracji ma spożywanie produktów bogatych
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Która witamina zapewnia prawidłowy wzrost i mineralizację kości w organizmie człowieka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Emulgowanie tłuszczu w przewodzie pokarmowym zachodzi pod wpływem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli i normy na wodę, która dla osoby dorosłej wynosi 1000 ml/1000 kcal wydatkowanej energii oblicz, ile wynosi zapotrzebowanie na wodę dla 32-letniej kobiety o masie ciała 60 kg, prowadzącej umiarkowaną aktywność fizyczną.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Do kotletów z jaj należy zaplanować dodatek, który uzupełni w potrawie brak
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Zgodnie z zasadami planowania jadłospisów, do zestawu śniadaniowego składającego się z: pieczywa mieszanego, masła, polędwicy, sałaty zielonej i herbaty należy zaplanować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Optymalne przerwy między kolejnymi posiłkami zdrowej, dorosłej osoby powinny trwać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Zgodnie z zasadami zamiany produktów, mleko można zastąpić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Ile kg pieczywa zastąpi 5 kg kaszy, jeżeli zgodnie z tabelą zamienności produktów spożywczych, 135 g pieczywa zastępuje 100 g kaszy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Ile błonnika pokarmowego dostarczy 1 porcja zupy krem z zielonego groszku o masie 250 g, jeżeli 100 g tej zupy zawiera 3,1 g błonnika?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli oblicz, ile miligramów witaminy C dostarczy organizmowi spożycie 1 porcji sałatki z kapusty czerwonej sporządzonej zgodnie z normatywem.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Ile wynosi wartość energetyczna 100 g placków ziemniaczanych zawierających 4 g białka, 14 g tłuszczu, 24 g węglowodanów ogółem, w tym 2 g błonnika?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Zgodnie z informacjami zamieszczonymi w tabeli, wskaźnik masy ciała BMI = 26 oznacza, że
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Której z wymienionych potraw należy unikać w planowaniu żywienia dzieci w wieku przedszkolnym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Która odmiana wegetarianizmu dopuszcza spożywanie mięsa ryb, jaj, miodu i mleka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Przedstawione w tabeli zmiany zachodzące w organizmie człowieka są objawami niedoboru w diecie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Która choroba powstaje na wskutek spożywania małej ilości produktów bogatych w witaminę D i wapń?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Którą potrawę można po sporządzeniu zamrozić i poddać restytucji bezpośrednio przed konsumpcją?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, określ w którym zakresie temperatur należy przechowywać gotowy do wydania kisiel karmelowy.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Który przyrząd służy do pomiaru ciśnienia pary w kotle warzelnym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Ile należy zakupić mrożonych ryb pokrytych wodną glazurą, jeżeli normatyw surowcowy przewiduje użycie 35 kg surowca, a ubytki wody podczas rozmrażania wynoszą 30%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli oblicz, ile sera twarogowego i jaj należy pobrać z magazynu w celu sporządzenia 75 porcji pierogów leniwych.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz cenę brutto 1 zestawu obiadowego w przedszkolu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Oblicz cenę gastronomiczną brutto 200 ml soku, jeżeli cena zakupu 2 litrów soku wynosi 10,00 zł, marża gastronomiczna 300% a stawka podatku VAT 23%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Ile wyniesie cena gastronomiczna netto 1 porcji zapiekanki, jeżeli całkowity koszt surowców do sporządzenia 10 porcji zapiekanki wynosi 12,00 zł, zakład stosuje ryczałt na przyprawy w wysokości 10% i marżę gastronomiczną w wysokości 150%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Zakładem gastronomicznym typu żywieniowego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Którą formę promocji zastosowano w restauracji oferując w poniedziałki, do godziny 15.00 wszystkie desery taniej o 20%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Na podstawie zamieszczonych w tabeli danych o usługach świadczonych podczas warsztatów dla matek z dziećmi, oblicz ile wynosi należność brutto za organizację 4-godzinnych warsztatów dla 25 osób?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Ile wyniesie kwota udzielonego rabatu za 8 zestawów obiadowych, jeżeli cena 1 zestawu w karcie menu wynosi 25,00 zł, a ilość zamówionych zestawów upoważnia do 10% rabatu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Do czynności wykonywanych przez kelnera z lewej strony gościa należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Podając gościom zupę wyporcjowaną w bulionówce kelner stosuje serwis
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Którą potrawę należy wyserwować stosując chwyt płaski sztućców?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Obrusu okrągłego o średnicy 160 cm należy użyć do nakrycia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
W kieliszku przedstawionym na ilustracji należy podać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Do czego służą przedstawione na ilustracji sztućce?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Przedstawione na ilustracji urządzenie służy do wieloporcjowego podawania
Poprawnie
Niepoprawnie