Kwalifikacja TG16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
październik 2013
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.15 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Bogatym źródłem białka roślinnego o najwyższej wartości biologicznej po spożyciu są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Które środki spożywcze należy zaliczyć do trwałych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Nadmierna ilość cholesterolu w pożywieniu powoduje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Osoba, której organizm nie toleruje glutenu, choruje na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
W układzie pokarmowym trawienie białek do aminokwasów rozpoczyna się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Tłuszcze w procesie trawienia ulegają rozkładowi do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Który zestaw obiadowy zaplanowany jest zgodnie z zasadami planowania żywienia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
W żywieniu niemowląt i małych dzieci wykorzystuje się produkty spożywcze zaliczane do żywności
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz ile gramów białka znajduje się w zestawie obiadowym.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Oblicz, ile gramów błonnika pokarmowego zawiera jedna porcja 0,3 kg zupy fasolowej, jeżeli 100 gramów zupy dostarcza 2,4 grama tego składnika.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Wskaż kolejność sporządzania dań wchodzących w skład zestawu obiadowego składającego się z makaronu, sosu bolońskiego i galaretki z owocami.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Ile kilogramów groszku ptysiowego należy przygotować do 150 porcji zupy, jeżeli na 1 porcję zaplanowano 15 gramów tego dodatku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Do sporządzenia pierogów leniwych, oprócz ugotowanych ziemniaków, należy zaplanować:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Do serwowania potraw z ryb w obecności gościa, należy zastosować nóż do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Do sporządzenia boeuf Strogonow należy zaplanować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Czerwona barwa soku mięsa pieczonego po angielsku zachowuje się, jeżeli temperatura wewnątrz mięsa nie przekroczy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Temperatura podawanej klientowi zupy gorącej powinna wynosić nie mniej niż
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Która karta menu obowiązuje w zakładzie gastronomicznym co najmniej przez miesiąc?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
W której kolejności należy umieścić wina w karcie win?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Który deser powinien uzupełnić wartość odżywczą zestawu obiadowego składającego się z zupy jarzynowej i pierogów z jagodami?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Który zestaw potraw należy zalecić w żywieniu dietetycznym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Ile kilogramów mięsa należy zaplanować do sporządzenia 70 porcji gulaszu, jeżeli 1 porcja ma ważyć 100 gramów, a straty podczas obróbki mięsa wynoszą 30%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Ile opakowań galaretki należy użyć do sporządzenia 150 porcji deseru, jeżeli z jednego opakowania galaretki otrzyma się 5 porcji tego deseru?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Oblicz cenę jednostkową netto jednego kieliszka alkoholu o pojemności 50 ml, jeżeli cena 1 l alkoholu wynosi 40 zł, a marża gastronomiczna 100%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Oblicz cenę dwóch porcji zaproponowanego menu doliczając marżę gastronomiczną 100%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Do zakładów typu uzupełniającego należą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Oblicz, którą kwotę musi dopłacić klient za przyjęcie okolicznościowe dla 100 osób, jeżeli wpłacił zaliczkę w wysokości 1200 zł.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Usługa room service oznacza czynności związane
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Na przyjęciu organizowanym dla dzieci w wieku przedszkolnym nie należy serwować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Przyjęcie typu lampka wina należy zaplanować w godzinach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Do serwowania wina z butelki do kieliszków gości należy zastosować metodę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
W serwisie niemieckim zupę krem ze szparagów należy serwować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Zimnych zakąsek z jaj nie należy podawać na półmiskach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Do serwowania wody należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Którą zupę należy podać w naczyniu przedstawionym na rysunku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Obrusu o których wymiarach należy użyć do nakrycia stołu o wymiarach 120/80 cm?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Do dekoracji bocznych powierzchni stołów należy wykorzystać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Do nakrycia stołów na przyjęcie zasiadane oprócz obrusów należy użyć:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Sprzęt przedstawiony na rysunku należy stosować do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
W usługach cateringowych do ekspedycji potraw należy stosować
Poprawnie
Niepoprawnie