Kwalifikacja TG16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
październik 2016
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Kwalifikacja T.15 – październik 2016
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.15 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Białkiem występującym w mleku jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Głównym węglowodanem występującym w ziemniakach jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Długotrwały brak tiaminy w organizmie człowieka sprzyja rozwojowi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Nadmiar jodu w organizmie może prowadzić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Do grupy produktów o działaniu alkalizującym w organizmie człowieka należy zaliczyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Enzymy działające na wiązania estrowe to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Enzymy rozpoczynające trawienie białek w przewodzie pokarmowym to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Żółć w organizmie człowieka wspomaga trawienie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Zgodnie z zasadami żywienia maksymalny udział energetyczny podwieczorka w dziennym zapotrzebowaniu człowieka na energię wynosi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Który zestaw kolacyjny jest zaplanowany zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci w wieku szkolnym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Mięsa z kością nie można zastąpić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Zgodnie z tabelą zamiany produktów masło można zastąpić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Zamiana w jadłospisie chleba na płatki owsiane wymaga kontroli zawartości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Porcja steku o masie 100 g zawiera 20 g białka i dostarcza 215 kcal energii. Oblicz ilość tłuszczu zawartego w 1 porcji tej potrawy.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Zestaw obiadowy dostarcza organizmowi człowieka 15 g białka, 5 g tłuszczu i 45 g węglowodanów przyswajalnych. Oblicz wartość energetyczną tego zestawu w kilodżulach (kJ), jeśli 1 kcal równa się 4,19 kJ.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, określ ile białka pełnowartościowego, błonnika i witaminy C dostarczy organizmowi człowieka posiłek złożony z 80 g wątróbki wieprzowej sauté z jabłkami, 100 g ziemniaków i 150 g surówki z kapusty kwaszonej.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Na podstawie zamieszczonej analizy wskaźników BMI oceń stan odżywienia osoby, której BMI wynosi 45.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, wybierz rodzaj diety, której modyfikacją jest sposób żywienia, opracowany przez doktora Pierre’a Dukana.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Działaniem profilaktycznym w chorobach układu krążenia jest ograniczenie dziennej dawki cholesterolu do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
W leczeniu zaparć o charakterze przewlekłym stosuje się dietę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Instytucją odpowiedzialną za opracowanie polskich tabel składu i wartości odżywczej produktów spożywczych jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
System à la carte produkcji potraw w restauracji obejmuje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
W kuchni gorącej zaplanowano produkcję 155 porcji kotletów mielonych. Ile patelni elektrycznych należy wykorzystać do jednoczesnego usmażenia kotletów, jeżeli wydajność katalogowa patelni wynosi 120 sztuk/godzinę, a wymagany czas smażenia kotletów wynosi 30 minut.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Placki z mięsem, pieczarkami i serem sporządzane według tradycyjnej receptury, pod nazwą „Rzucanki kaszubskie”, można zjeść w restauracji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Przekąski zimne, zgodnie z obowiązującymi przepisami przechowywania żywności zawartymi w normach BHP, można przechowywać nie dłużej niż
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Do zagrożeń chemicznych żywności nie zalicza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Które cechy jakościowe potraw ocenia się metodą sensoryczną w skali 5-punktowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Dania tematyczne, np.: „Grzybowe przysmaki jesieni”, należy umieścić w karcie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Na podstawie zamieszczonego normatywu na 10 porcji sufletu jabłkowego oblicz zapotrzebowanie surowcowe na sporządzenie 45 porcji tego deseru.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Oblicz cenę gastronomiczną brutto kanapki, jeżeli koszt surowca wynosi 1,50 zł, marża gastronomiczna 100% i podatek VAT 8%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wysokość marż gastronomicznych stosowanych dla wyszczególnionych potraw i napoju w pizzerii Trivento.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Który surowiec należy wpisać do zamieszczonego wykazu, aby sporządzić budyń z sera twarogowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Do zakładów gastronomicznych typu żywieniowego zalicza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Korzystając z wykazu kosztów wyżywienia jednej osoby w ośrodku, oblicz cenę gastronomiczną netto usługi wyżywienia czterech osób za dwutygodniowy pobyt, jeżeli ośrodek stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 200%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Oblicz wynagrodzenie netto za obsługę kelnerską 200 gości na przyjęciu weselnym, które będzie trwało od godziny 18:00 do godziny 24:00, jeżeli jeden kelner będzie obsługiwał 10 gości, a stawka netto za jedną godzinę pracy kelnera wynosi 10 zł.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Właściciel cukierni obniżył zimą cenę deserów lodowych. Który rodzaj rabatu zastosował?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Serwis angielski do podawania potraw można stosować na przyjęciu typu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
W którym naczyniu szklanym barman powinien podać long drinka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Narzędzie przedstawione na rysunku służy do konsumpcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Przedstawione na zdjęciu urządzenie służy do wieloporcjowego podawania
Poprawnie
Niepoprawnie