Kwalifikacja TG16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
styczeń 2020
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Białko pełnowartościowe występuje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Składnikiem mineralnym o działaniu kwasotwórczym jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Do witamin rozpuszczalnych w wodzie zalicza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Żelazo w formie najlepiej przyswajalnej dla człowieka występuje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Korzystny wpływ na obniżenie napięcia nerwowego, poprawę pamięci i koncentracji ma spożywanie produktów bogatych
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Mocznik powstaje podczas przemian metabolicznych
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Ile wynosi zapotrzebowanie na energię dla mężczyzny prowadzącego umiarkowaną aktywność zawodową i dużą aktywność pozazawodową, którego PPM wynosi 1750 kcal? Do obliczeń wykorzystaj wybrany z tabeli właściwy współczynnik aktywności fizycznej PAL oraz wzór CPM = PPM×PAL.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Zgodnie z zasadami planowania jadłospisów do zestawu obiadowego, w skład którego wchodzą: boeuf Strogonow, kasza jęczmienna, sałatka z buraków, kompot z moreli, należy zaplanować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Optymalne przerwy między kolejnymi posiłkami zdrowej, dorosłej osoby powinny trwać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Zgodnie z tabelami zamienności mleka spożywczego nie można zastąpić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Ile miodu zastąpi spożycie 20 g cukru, jeżeli zgodnie z tabelami zamienności 125 g miodu zastępuje 100 g cukru?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Zastępując ziemniaki kaszą, należy uwzględnić w posiłku zwiększoną porcję warzyw w celu zrównoważenia zawartości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Ile wynosi wartość energetyczna 2 kostek czekolady o łącznej masie 12 g, jeżeli 100 g czekolady dostarcza 500 kcal?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile błonnika dostarczy organizmowi 1 porcja sałatki z kapusty czerwonej z papryką.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Ile wynosi wartość energetyczna 100 g placków ziemniaczanych zawierających 4 g białka, 14 g tłuszczu, 24 g węglowodanów ogółem, w tym 2 g błonnika?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Wskaźnik WHR (stosunek obwodu talii do obwodu bioder) stosuje się do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
W zamieszczonym w tabeli zestawie obiadowym dla osoby na diecie 1000 kcal zamienić należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Która odmiana wegetarianizmu dopuszcza spożywanie produktów takich jak: mięso drobiu, ryby, jaja, miód, mleko?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Niskie spożycie błonnika zwiększa ryzyko wystąpienia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Przegrzanie organizmu, spowolnienie czynności umysłowych, zatrucie szkodliwymi produktami przemiany materii to niektóre objawy spowodowane
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Opracowywaniem międzynarodowych standardów dla producentów żywności mających na celu dbanie o zdrowie konsumentów i uczciwe praktyki w handlu żywnością zajmuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Do kontroli którego parametru należy użyć sprzętu przedstawionego na rysunku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
W restauracji ofertę potraw i napojów sporządzanych dla dzieci należy zamieścić w karcie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 55 porcji mleczka czekoladowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Ile pęczków rzodkiewki o masie 0,25 kg należy zaplanować do sporządzenia 50 porcji surówki, jeżeli do wykonania 1 porcji potrzeba 30 g tego surowca?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Ile wyniesie cena gastronomiczna brutto 250 ml soku jabłkowego, jeżeli cena zakupu opakowania soku o pojemności 5 1 wynosi 10,00 zł, marża gastronomiczna 300%, a stawka podatku VAT 23%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Zakładem gastronomicznym typu żywieniowego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Usługą podstawową świadczoną przez restaurację jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Który instrument promocyjny zastosowała pizzeria, oferując dostawę pizzy do domu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w cenniku oferty konferencyjnej oblicz koszt zorganizowania jednodniowego szkolenia dla 50 osób, wyrażony w cenie brutto, podczas którego przewidziano dwie przerwy kawowe i lunch.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Którą wartość należy wpisać na rachunek za śniadanie w formie bufetu dla dwóch osób dorosłych i trójki dzieci w wieku 5, 8 i 10 lat, wyrażoną w cenie brutto, jeżeli cena brutto śniadania wynosi 25,00 zł od osoby a śniadanie dla dzieci do 6 roku życia jest gratis?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Jeżeli klient cyklicznie odbiera zamówione potrawy, za które uregulował należność „z góry”, to jest to sprzedaż
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Który system obsługi stosowany jest w restauracji, w której sala konsumencka podzielona jest na sekcje, a w każdej sekcji jeden kelner samodzielnie obsługuje gości?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Systemem samoobsługowym, w którym potrawy i napoje wydawane są przez „okienko” łączące kuchnię z salą konsumencką, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Do nakrycia stołu o wymiarach 120 cm x 90 cm na uroczystą, oficjalną kolację należy użyć obrusu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Stoły bufetowe z potrawami i napojami oraz stoły i krzesła dla gości należy przygotować na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Który rodzaj bielizny stołowej przedstawiono strzałką na rysunku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Do czego służą przedstawione na rysunku sztućce?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Które szczypce wchodzą w skład nakrycia stołu bufetowego i służą konsumentowi do przekładania pieczywa z koszyka na talerz?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Na rysunku przedstawiono
Poprawnie
Niepoprawnie