Kwalifikacja TG16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
styczeń 2021
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
- 
                        Pytanie 1 z 401. PytanieSkładnikiem pokarmowym balastowym jest Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 2 z 402. PytanieKtóry produkt spożyty w ciągu dnia, w ilościach podanych w tabeli, dostarczy organizmowi człowieka najwięcej pełnowartościowego białka? 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 3 z 403. PytanieDo grupy składników pokarmowych, które po spożyciu w organizmie człowieka wykazują działanie regulujące, zalicza się Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 4 z 404. PytanieGlicerol w organizmie człowieka powstaje w wyniku Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 5 z 405. PytanieWspólną funkcją sodu, potasu i chloru w organizmie człowieka jest Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 6 z 406. PytanieKtóra witamina spełnia w organizmie funkcje wymienione w zamieszczonym opisie? 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 7 z 407. PytanieProces emulgacji tłuszczu w przewodzie pokarmowym zachodzi pod wpływem Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 8 z 408. PytanieNa podstawie danych zamieszczonych w tabeli i normy na wodę, która dla osoby dorosłej wynosi 1000 ml/1000 kcal wydatkowanej energii oblicz, ile wynosi zapotrzebowanie na wodę dla 32 letniej kobiety o masie ciała 60 kg, prowadzącej umiarkowaną aktywność fizyczną. 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 9 z 409. PytanieIle wynosi zapotrzebowanie na energię dla 25-letniej kobiety, o masie ciała 60 kg, małej aktywności fizycznej, karmiącej 2-miesięczne niemowlę? Do obliczeń wykorzystaj zamieszczone w tabeli informacje – zapotrzebowanie energetyczne oraz wielkość dodatku energii na okres karmienia niemowlęcia. 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 10 z 4010. PytanieDo zestawu śniadaniowego składającego się: z pieczywa mieszanego, masła, polędwicy, sałaty zielonej i herbaty, zgodnie z zasadami planowania jadłospisów, należy zaplanować Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 11 z 4011. PytanieKtóry jadłospis obiadowy zaplanowano zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 12 z 4012. PytanieIle gramów mleka może zastąpić spożycie 150 g serka homogenizowanego, jeżeli zgodnie z tabelą wzajemnej zamiany produktów 100 g mleka zastępuje 30 g serka homogenizowanego? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 13 z 4013. PytanieKtóry produkt można zastąpić produktami wyłącznie w obrębie tej samej grupy żywności? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 14 z 4014. PytanieO ile kcal wzrośnie wartość energetyczna naparu z herbaty posłodzonego 2 łyżeczkami cukru, jeśli masa 1 łyżeczki cukru wynosi 5 g? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 15 z 4015. PytanieKorzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile witaminy C dostarczy organizmowi spożycie 1 porcji sałatki z kapusty czerwonej. 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 16 z 4016. PytanieNa podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g. 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 17 z 4017. PytanieNa podstawie informacji zawartych w tabeli oceń typ otyłości kobiety, której obwód talii wynosi 85 cm, obwód bioder 100 cm. Wskaźnik WHR = obwód w talii / obwód bioder. 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 18 z 4018. PytanieW jadłospisie dla osób w podeszłym wieku nie należy planować Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 19 z 4019. PytanieKtóra dieta alternatywna opiera się na spożywaniu głównie wyrobów zbożowych pełnoziarnistych z dodatkiem warzyw, roślin strączkowych i innych nasion oraz owoców przy znacznym ograniczeniu mięsa i mleka? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 20 z 4020. PytanieSemiwegetarianizm to dieta wykluczająca z jadłospisu Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 21 z 4021. PytanieNiskie spożycie produktów będących źródłem żelaza zwiększa głównie ryzyko wystąpienia Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 22 z 4022. PytaniePrzedstawione w tabeli objawy są spowodowane niedoborem w diecie 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 23 z 4023. PytanieKtórą potrawę zaplanowaną w menu bankietu można po sporządzeniu zamrozić i poddać restytucji bezpośrednio przed konsumpcją? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 24 z 4024. PytanieKtóry zestaw urządzeń umożliwi w zakładzie gastronomicznym produkcję zapiekanek i frytek? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 25 z 4025. PytanieJaką masę powinna mieć próbka kontrolna gulaszu pobrana do celów sanitarno-epidemiologicznych? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 26 z 4026. PytanieNa podstawie zamieszczonego w tabeli normatywu surowcowego oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 75 porcji pierogów leniwych. 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 27 z 4027. PytanieOblicz cenę gastronomiczną brutto 200 ml soku, jeżeli cena zakupu 2 litrów soku wynosi 10,00 zł, marża gastronomiczna 300%, a stawka podatku VAT 23%. Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 28 z 4028. PytanieKoszt sporządzenia 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł. Ile wynosi cena gastronomiczna netto 1 zestawu, jeżeli ustalona marża gastronomiczna wynosi 250%? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 29 z 4029. PytanieDo zakładów gastronomicznych typu żywieniowego należy zaliczyć Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 30 z 4030. PytanieDziałalnością uzupełniającą świadczoną przez restaurację nie jest Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 31 z 4031. PytanieKtórą formę promocji zastosowała kawiarnia oferując w piątki, do godziny 16.00 wszystkie desery taniej o 20%? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 32 z 4032. PytanieNa podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wyniesie należność za wyżywienie grupy 20 osób przebywających na jednodniowym szkoleniu, podczas którego zamówiono całodzienny dostęp do bufetu kawowego, lunch serwowany i uroczystą kolację. 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 33 z 4033. PytanieOblicz kwotę udzielonego rabatu za 8 zestawów obiadowych, jeżeli cena 1 zestawu w karcie menu wynosi 25,00 zł, a ilość zamówionych zestawów upoważnia do 10% rabatu? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 34 z 4034. PytanieKtóre czynności kelner powinien wykonywać z prawej strony gościa? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 35 z 4035. PytanieKtóra z metod obsługi gości polega na ustawieniu na stole zimnych przekąsek, ciast i napojów przed przybyciem gości? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 36 z 4036. PytanieKtóry opis charakteryzuje system samoobsługowy typu francuskiego? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 37 z 4037. PytanieObrus o wymiarach 140 cm x 140 cm powinien być używany do nakrycia stołu Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 38 z 4038. PytanieKtórego rodzaju bielizny stołowej użyto do nakrycia stołu na przedstawionym rysunku? 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 39 z 4039. PytanieNa którym rysunku przedstawiony jest nóż do masła? 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 40 z 4040. PytanieNa rysunku jest przedstawiony 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
