Kwalifikacja TG16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
styczeń 2023
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Które z wymienionych produktów są najlepszym źródłem białka pełnowartościowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Źródłem kolagenu jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Do grupy składników odżywczych pełniących w organizmie człowieka funkcję budulcową należą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Przedstawione w tabeli zmiany zachodzące w organizmie człowieka są objawami
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Błonnik pokarmowy w organizmie człowieka
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Trawienie skrobi w dwunastnicy przebiega z udziałem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, określ ile wynosi dobowe zapotrzebowanie na energię dla mężczyzny prowadzącego umiarkowaną aktywność zawodową i dużą aktywność pozazawodową, którego PPM wynosi 1750 kcal/dobę.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Obiad złożony z barszczu ukraińskiego, ziemniaków purée, sałaty ze śmietaną, kompotu z rabarbaru, zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, należy uzupełnić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Który zestaw kolacyjny został zaplanowany zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci w wieku szkolnym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Stosując zasadę zamienności produktów spożywczych, olej można zastąpić
* zdający otrzymuje jeden punkt niezależnie od udzielonej odpowiedzi.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Ile gramów miodu zastąpi spożycie 20 g cukru, jeżeli zgodnie z tabelami zamienności 125 g miodu zastępuje 100 g cukru?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Stosując współczynnik Atwatera oblicz, o ile kilokalorii wzrośnie wartość energetyczna naparu z herbaty posłodzonego 2 łyżeczkami cukru, jeżeli masa 1 łyżeczki cukru wynosi 5 g.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Ile błonnika dostarczy 300 g zupy cebulowej, jeżeli 100 g zupy zawiera 0,4 g błonnika?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Ile wynosi wartość energetyczna 2 kostek czekolady o łącznej masie 12 g, jeżeli 100 g czekolady dostarcza 500 kcal?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Wskaźnik WHR (stosunek obwodu talii do obwodu bioder) stosuje się do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
W jadłospisie dla osób w podeszłym wieku nie należy planować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Która dieta alternatywna opiera się na spożywaniu głównie wyrobów zbożowych pełnoziarnistych z dodatkiem warzyw, roślin strączkowych i innych nasion oraz owoców przy znacznym ograniczeniu mięsa i mleka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
W diecie laktowegetarian uwzględnia się produkty pochodzenia roślinnego oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Niskie spożycie żelaza zwiększa w organizmie człowieka głównie ryzyko wystąpienia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Zaburzenie odżywiania polegające na obsesyjnym odchudzaniu i występowaniu jadłowstrętu psychicznego to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Którą potrawę zaplanowaną w menu bankietu można po sporządzeniu zamrozić i poddać restytucji bezpośrednio przed konsumpcją?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Ilu kucharzy należy zaplanować do sporządzenia w ciągu jednego dnia 75 kg kopytek i 40 kg uszek, jeżeli jeden kucharz produkuje dziennie 15 kg kopytek i 8 kg uszek?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Który przyrząd kontrolno-pomiarowy przedstawiono na ilustracji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Listę oferowanych potraw w standardowej karcie menu restauracji należy rozpocząć od potraw z grupy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Ile wywaru należy przygotować do sporządzenia 50 porcji zupy jarzynowej, jeżeli na 10 porcji zupy potrzeba 2,5 l wywaru?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Ile ziemniaków należy pobrać z magazynu, jeżeli zaplanowano zużycie 20 kg obranych ziemniaków, a ubytek masy podczas obróbki wstępnej brudnej tego surowca wynosi 20%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Ile wynosi cena gastronomiczna brutto 150 ml wina, jeżeli cena zakupu butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 250,00 zł, zakład stosuje marżę w wysokości 100%, a stawka podatku VAT wynosi 23%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Ile wynosi cena gastronomiczna netto 1 zestawu śniadaniowego, jeżeli koszt surowców na 100 zestawów wynosi 400,00 zł, a marża gastronomiczna 250%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Do zakładów gastronomicznych typu żywieniowego należą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Usługą uzupełniającą restauracji jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Którą formę promocji wykorzystała restauracja, wprowadzając zniżkowe kupony na potrawy sezonowe?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Zakład gastronomiczny wprowadzając rabaty dla stałych gości stosuje marketing-mix w zakresie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Ile procent rabatu udziela jadłodajnia stałym gościom, sprzedając zestaw dnia w cenie 18,75 zł, jeżeli w stałej ofercie cena tego zestawu wynosi 25,00 zł?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz cenę gastronomiczną netto posiłków dla czterech osób za dwutygodniowy pobyt, jeżeli marża gastronomiczna wynosi 200%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Którą czynność powinien wykonać kelner przy stole z prawej strony gościa?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Przedstawiony na ilustracji zestaw sztućców służy do porcjowania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Która ilustracja przedstawia nóż do masła?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Filiżankę o pojemności 40 ml należy zastosować do podania kawy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Sprzętu przedstawionego na ilustracji należy użyć do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Do sporządzenia kawy ristretto należy zaplanować
Poprawnie
Niepoprawnie