Kwalifikacja TG18 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich
styczeń 2019
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Który z wymienionych składników nie jest dodawany w procesie produkcji jogurtów owocowych
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Do transportu kostek masła wykorzystuje się przenośnik
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Który z wymienionych przyrządów służy do oznaczania gęstości mleka?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
W procesie suszenia do oddzielenia proszku mlecznego od powietrza stosuje się urządzenie o nazwie
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Homogenizacja nie jest stosowana w produkcji
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Przedstawiony piktogram stosowany do oznakowania odczynnika chemicznego informuje, że jest on
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Określenie smaku i zapachu śmietany wymaga podgrzania próbki do temperatury
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Urządzeniem wykorzystywanym do usuwania bakterii z mleka jest
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
W procesie produkcji twarogu typu krajanka do mleka dodaje się
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Do rozdrabniania twarogu do konsystencji pasty stosuje się najczęściej homogenizator
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Urządzenie przedstawione na rysunku jest elementem linii produkcyjnej służącej do produkcji
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Do zakładu przyjęto mleko surowe, w którym stwierdzono obecność antybiotyków. Należy je przeznaczyć do
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Jaką ilością mleka surowego należy dysponować, aby wyprodukować 10 ton sera dojrzewającego oraz 13 ton twarogu, jeżeli wydatek wynosi odpowiednio 10 kg mleka/1 kg sera oraz 6,5 kg mleka/1 kg twarogu?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Materiałem pomocniczym w produkcji serka ziarnistego jest
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Która z wymienionych substancji najlepiej usuwa kamień mleczny z płyt pasteryzatora?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Zjawisko synerezy zachodzi w procesie produkcji
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Który rodzaj fermentacji ma wpływ na tworzenie się dużych oczek w serach podpuszczkowych oraz charakterystyczny orzechowy smak?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Ile kartoników o pojemności 0,25 l należy przygotować do nalania 3 000 l jogurtu pitnego, uwzględniając 2% straty opakowań?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
W celu oznaczenia zawartości tłuszczu w jogurcie metodą Gerbera stosuje się
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
W celu racjonalnego zagospodarowania maślanki wykorzystuje się ją w produkcji
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
W tabeli przedstawiono wyniki analiz fizyko-chemicznych próbek kefiru. Która z próbek spełnia wszystkie wymagania?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Próbnika typu świder nie stosuje się do pobierania próbek
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Kontrola wielkości ziarna podczas obróbki skrzepu ma wpływ na zawartość w serze
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
W celu oznaczenia kwasowości biernej (miareczkowej) mleka surowego oprócz indykatora należy użyć także
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
W celu usunięcia zanieczyszczeń białkowych z instalacji technologicznej stosuje się
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Zakład mleczarski posiada 2 kotły serowarskie o pojemnościach 18 000 l i 12 000 l. Ile wynosi dzienna wydajność serowni, jeżeli w każdym kotle są produkowane 2 wary, a norma zakładowa określa, że do wyprodukowania 1 kg sera zużywa się 10 l mleka?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
W cyklu sprężarkowego obiegu czynnika chłodniczego wyróżnić można następujące urządzenia:
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
W schemacie technologicznym produkcji masła metodą tradycyjną symbolem X oznaczono czynność o nazwie
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Podczas prasowania serów dojrzewających należy utrzymywać temperaturę powietrza w hali produkcyjnej w zakresie
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
W procesie aglomeracji proszków mlecznych w celu zwiększenia ich rozpuszczalności stosuje się
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
W przypadku oparzenia skóry kwasem solnym należy
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Proces fermentacji mleka podczas produkcji jogurtu zatrzymuje się po uzyskaniu przez skrzep pH o wartości
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Wskaż przenośnik, który wykorzystuje się do transportu butelek z kefirem.
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Ile kg soli należy przygotować do solenia w ziarnie 12 ton sera cheddar, jeżeli dodatek soli wynosi 3%?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Który czynnik roboczy jest wykorzystywany w siłowniku pneumatycznym prasy serowarskiej?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Ile kubków należy przygotować w celu wyprodukowania 2 700 kg serka ziarnistego pakowanego w kubki o masie 180 g?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
W schemacie technologicznym produkcji sera dojrzewającego typu szwajcarskiego symbolem X oznaczono czynność o nazwie
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Korzystając z normy zakładowej oblicz, ile kilogramów mleka w proszku odtłuszczonego można wyprodukować, jeżeli zakład mleczarski skupuje 180 ton mleka surowego, z czego 66 ton przeznacza do produkcji sera dojrzewającego, a pozostałe 114 ton do produkcji mleka w proszku odtłuszczonego.
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Skorygowanie podwyższonego pH solanki polega na dolaniu
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Wskazanie laktodensymetru w temperaturze 20°C podczas odczytu wynosiło 31,5°Ld, wskaż wartość gęstości badanego mleka
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie