Kwalifikacja TG18 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich
styczeń 2022
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Podpuszczkę stosuje się przy produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Która z wymienionych substancji jest stosowana jako dodatek do żywności w produkcji serów dojrzewających?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Woda technologiczna w zakładzie przetwórstwa mleka służy do
* Dwie odpowiedzi są prawidłowe. Zaznacz obie, aby otrzymać punkt.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Korzystając z zakładowej normy zużycia dodatków i materiałów pomocniczych na 1 tonę masła ekstra zamieszczonej w tabeli, oblicz ile folii aluminiowej należy przygotować do zapakowania 25 ton masła.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Która próbka mleka spełnia wybrane wymagania dla mleka surowego do skupu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
W celu uzyskania mleka o równomiernym rozproszeniu tłuszczu należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Według zamieszczonego fragmentu schematu, z serwatki otrzymuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Jak nazywa się oznaczony znakiem zapytania na schemacie etap w procesie produkcji mleka spożywczego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Wskaż kolejne etapy występujące po sobie w procesie produkcji jogurtu naturalnego metodą zbiornikową.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Obróbka skrzepu, obróbka gęstwy, formowanie, prasowanie to kolejne etapy występujące w procesie produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
W procesie produkcji masła śmietankę wypływającą z wirówki kieruje się kolejno do:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Proces dezodoryzacji śmietanki przeznaczonej do produkcji masła przeprowadzany jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
W celu usunięcia z mleka surowego bakterii przetrwalnikujących, należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Urządzenie do prasowania serów, w którym siła nacisku wywierana jest przez sprężone powietrze, to prasa
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Do transportu kartonów z masłem stosuje się przenośnik
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Za pomocą przenośnika rolkowego jest możliwy transport luzem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Do topienia serów dodaje się przeciętnie 3% topnika w stosunku do masy mieszaniny. Jeżeli do sporządzenia mieszaniny użyto 470 kg sera podpuszczkowego, 30 kg sera twarogowego, 50 kg masła i 300 kg wody to dodatek topnika wyniesie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
W procesie produkcji lodów stosuje się między innymi dodatek cukru w ilości 10% i stabilizatora w ilości 0,5%. W celu wyprodukowania 2 500 kg lodów potrzeba
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Na wyprodukowanie 1 kg sera salami zużywa się 10 dm3 mleka przerobowego. Masa jednostkowa takiego sera wynosi 2,5 kg. Ile sztuk sera salami otrzyma się z 5 000 dm3 mleka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Do wyprodukowania 2 ton sera twarogowego chudego zużyto 12 500 dm3 mleka. Wskaźnik zużycia mleka na produkcję 1 kg sera wynosi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Produktami końcowymi procesu wirowania mleka jest mleko odtłuszczone oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Produktem ubocznym wytwarzanym podczas produkcji masła i wykorzystywanym do produkcji mlecznych napojów fermentowanych jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Wyprodukowane lody należy przechowywać w komorach o temperaturze
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Przyjęcie mleka surowego w mleczarni stanowi krytyczny punkt kontrolny (CCP), który obejmuje badanie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Wskaż krytyczny punkt kontrolny (CCP) w procesie produkcji twarogów.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Jeżeli mleko w pasteryzatorze nie osiągnęło temperatury pasteryzacji, to należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Którą czynność należy wykonać, jeżeli w kotle twarożkarskim stwierdzono pozostałości środków dezynfekcyjnych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Partia serów przeznaczonych do badania zawiera 650 sztuk. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli wskaż, ile serów należy pobrać do badań.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Do pobierania z cysterny próbek mleka surowego do badań organoleptycznych stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
W procesie oceny sensorycznej masła przeprowadza się badanie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Przy oznaczaniu tłuszczu w mleku metodą Gerbera stosuje się następujący sprzęt laboratoryjny:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Gęstość mleka sprawdza się za pomocą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Przedstawiony na ilustracji piktogram zamieszczony na opakowaniu odczynnika chemicznego ostrzega o jego właściwościach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Substancji chemicznych nie należy przechowywać w pojemnikach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Przy oznaczaniu kwasowości miareczkowej (potencjalnej) produktów mleczarskich wykorzystuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Na etapie oceny jakości mleka próbę alkoholową należy wykonać w celu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Partię mleka przerobowego do produkcji serów dojrzewających poddano badaniom fizykochemicznym i wyniki oznaczeń porównano z wymaganiami rozporządzenia WE nr 823/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady.
Na podstawie zamieszczonych w tabeli danych, badana partia mleka nie spełnia wymagań ze względu na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Proszek mleczny powinien zawierać co najmniej 28% tłuszczu i nie więcej niż 4% wody. Która próbka proszku z wymienionych w tabeli spełnia wymagania?
* Dwie odpowiedzi są prawidłowe. Zaznacz obie, aby otrzymać punkt.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Zgodnie z procedurami dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej pracownik przed przystąpieniem do pracy powinien
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
W przypadku polania dłoni stężonym kwasem siarkowym (VI) w laboratorium analizy żywności w pierwszej kolejności należy
Poprawnie
Niepoprawnie