Kwalifikacja TG3 Produkcja wyrobów piekarskich
czerwiec 2017
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Kwalifikacja T.3 – czerwiec 2017
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.3 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Najczęściej stosowane w piekarstwie mąki chlebowe otrzymuje się z ziaren
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Mąka pszenna o typie 1400 jest mąką
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Cechą dyskwalifikującą świeże drożdże prasowane do produkcji pieczywa jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Stęchły zapach i smak mąki wskazuje na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Przyczyną zbrylenia się cukru w magazynie podczas przechowywania jest zbyt
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Wilgotność mąki zgodnie z normą nie może przekroczyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Na podstawie informacji umieszczonych na etykietach wybierz surowiec, który w pierwszej kolejności powinien być użyty do produkcji.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Parametry w magazynach mąki systematycznie monitoruje się za pomocą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Do poziomego transportu worków z mąką służą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Według receptury do produkcji 100 kg pieczywa należy użyć 1600 g soli. Jaka wartość w gramach powinna się pojawić na wyświetlaczu wagi elektronicznej podczas odważania soli, jeżeli trzeba będzie wyprodukować 250 kg pieczywa?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Piekarnia pracuje przez 6 dni w tygodniu, dziennie zużywa 350 kg mąki pszennej i 150 kg mąki żytniej do produkcji pieczywa. Tygodniowe zapotrzebowanie na mąkę pszenną i żytnią będzie wynosić odpowiednio
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Surowiec stanowiący potencjalne źródło zakażenia salmonellą i wymagający specjalnych warunków magazynowania to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Na warunki magazynowania i jakość surowców piekarskich nie ma wpływu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Pieczywem przedstawionym na ilustracji jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Bagietki francuskie zaliczane są do grupy pieczywa
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Na podstawie receptury na pieczywo pszenne wyborowe oblicz zapotrzebowanie na drożdże w przypadku użycia do produkcji łącznie 500 kg mąki.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Na podstawie danych w tabeli oblicz, ile jaj suszonych należy zaplanować do dziennej produkcji, jeżeli w ciągu doby piekarnia zużywa 200 sztuk jaj.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Który zestaw stanowi surowce niezbędne do produkcji chałek zdobnych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Do produkcji pieczywa bezglutenowego nie należy stosować mąki
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Standaryzacja mąki polega na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Prowadzenie ciasta pszennego polegające na jednorazowym połączeniu i wymieszaniu wszystkich surowców przewidzianych w recepturze jest metodą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Podczas prowadzenia ciast żytnich produkcję rozpoczyna się od pobrania dojrzałego kwasu z poprzedniego cyklu, który nazywa się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Na podstawie podanych parametrów w tabeli oblicz temperaturę dolewki wody (Td) do półkwasu, stosując wzór: Td = 4 Tżf – (Tm + Tp + Tf) [°C].
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Odważone, lekko podrośnięte kęsy formuje się na podłużne placki w kształcie języków i zwija w rulon. Opis dotyczy formowania ciasta na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Urządzenie przedstawione na ilustracji nazywa się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Zwilżanie kęsów ciasta przed wypiekiem stosuje się, aby
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Na czas rozrostu końcowego dla chleba żytniego wpływa
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Przed wypiekiem bułek maślanych kęsy ciasta należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Do zwilżania kęsów ciasta na chleb mieszany w piekarni rzemieślniczej przed wypiekiem należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Ilustracja przedstawia piec piekarski
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Nie wolno zaparowywać komory wypiekowej w czasie wypieku
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Wielkość ubytku wypiekowego zależy od
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Podczas wypieku pieczywa zachodzą reakcje Maillarda odpowiedzialne za
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Maksymalna temperatura w środku miękiszu podczas wypieku wynosi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Na podstawie danych z tabeli oblicz wartość energetyczną 100 g kajzerek, przyjmując, że 1 g białka dostarcza 4 kcal, 1 g tłuszczu 9 kcal i 1 g węglowodanów 4 kcal.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Podczas produkcji pieczywa zapomniano dodać soli. Wyprodukowane pieczywo będzie charakteryzować się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Zbyt mały rozrost końcowy uformowanych kęsów ciasta jest przyczyną
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
W jednym pojemniku na pieczywo mieści się 12 bochenków chleba lub 60 bułek. Ile pojemników należy zaplanować do transportu 120 sztuk chlebów i 900 bułek?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Przedstawiony znak graficzny umieszcza się na opakowaniu z pieczywem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Aby zapobiec zmianom związanym z pleśnieniem pieczywa w czasie przechowywania, należy dodać do ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie