Kwalifikacja TG3 Produkcja wyrobów piekarskich
czerwiec 2018
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Ziarna orkiszu są odmianą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Wilgotność mąki przyjmowanej do magazynu podlega kontroli i nie może przekroczyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Jednym z parametrów sprawdzanych podczas oceny organoleptycznej oleju roślinnego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Przełom muszlowy, delikatna kruchość i barwa kremowa to cechy badane podczas oceny organoleptycznej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Żółta barwa, ziarnistość i brak glutenu to cechy charakterystyczne dla mąki
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Do sprawdzenia świeżości jaj należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Surowcem, który najkrócej może być przechowywany w warunkach magazynowych, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Które z wymienionych grup surowców wymagają przechowywania w warunkach chłodniczych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Do transportu dużych ilości mąki luzem w produkcji przemysłowej stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Na rysunku przedstawiono
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Do magazynu piekarni dostarczono 3,5 tony mąki pszennej. Podczas pomiaru na wyświetlaczu wagi elektronicznej pojawiła się wartość
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
W dokumentacji magazynowej surowców powinny się znaleźć zapisy dotyczące
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Proces niszczenia drobnoustrojów nazywa się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Smarowanie powierzchni uformowanych kęsów ciasta masą jajową przed wypiekiem stosuje się podczas produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Do pieczywa półcukierniczego zalicza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Do produkcji chleba graham zużyto łącznie 500 kg mąki. Oblicz na podstawie receptury, ile użyto mąki pszennej typ 750.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Do produkcji bułek kajzerek należy użyć mąki
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Przesiewanie mąki przeznaczonej do produkcji ma na celu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Temperatura rozpuszczonego tłuszczu dodawanego do ciasta pszennego nie powinna przekraczać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Nasiona soi przygotowywane jako dodatek w produkcji chleba sojowego należy wcześniej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Do produkcji ciasta pszennego z mąki o bardzo słabym glutenie należy wybrać metodę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Przyczyną zestarzenia się kwasu podczas prowadzenia ciast żytnich jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Do uformowania bułki kajzerki należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Rysunek przedstawia mieszarkę z miesidłem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Podczas rozrostu kęsów ciasta w komorze fermentacyjnej nie kontroluje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Badanie sprężystości wyrośniętego ciasta przeprowadza się, stosując
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Nacinanie kęsów ciasta przed wypiekiem ma na celu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Piecem modułowym jest piec
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Podczas obsługi pieców piekarskich piecowy najbardziej narażony jest na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Oblicz ubytek wypiekowy, jeżeli kęs ciasta przed wypiekiem ważył 250 g, a po wypieku 230 g.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Podczas wypieku pieczywa w temperaturze 60÷70°C następują nieodwracalne zmiany w białkach. Proces ten to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Ile sztuk pieczywa można wypiec w ciągu 1 godziny w piecu wrzutowym z 6 komorami roboczymi, jeżeli w ciągu 30 minut w jednej komorze można wypiec 30 sztuk bochenków chleba?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Przyczyną zbyt dużego ubytku wypiekowego podczas wypieku bułek jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Oblicz wartość energetyczną 200 g pumpernikla, jeżeli 100 g tego pieczywa zawiera 7 g białka, 1 g tłuszczu i 46 g węglowodanów, a wartość kaloryczna 1 g białka wynosi 4 kcal, 1 g tłuszczu 9 kcal i 1 g węglowodanów 4 kcal.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Choroba ziemniaczana powodująca w pieczywie pszennym wilgotny i lepki miękisz oraz nieprzyjemny zapach wywołana jest przez
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Oblicz ile pojemników należy użyć do transportu 1800 bochenków chleba, jeżeli w jednym mieści 12 sztuk.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Po zakończeniu pracy przy obsłudze krajalnicy należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Na rysunku przedstawiono znak umieszczany na opakowaniach pieczywa
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Magazyn pieczywa pakowanego w dużej piekarni przemysłowej, działa zgodnie z zasadą FIFO (pierwsze weszło, pierwsze wyszło), czyli monitoruje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli oznacza się skrótem literowym
Poprawnie
Niepoprawnie