Kwalifikacja TG3 Produkcja wyrobów piekarskich
czerwiec 2020
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Na rysunku przedstawiono ziarno wykorzystywane do produkcji mąki
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Do produkcji pieczywa pszennego jasnego należy użyć mąki typ
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Który z wymienionych surowców zawiera w swoim składzie najmniejszą ilość tłuszczu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Zasada FIFO (pierwsze weszło, pierwsze wyszło) stosowana w magazynach piekarskich dotyczy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Mleko świeże pasteryzowane należy przechowywać w zakresie temperatur
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Charakterystyczną cechą mąki pszennej pochodzącej z ziarna porośniętego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Proces jełczenia zachodzi podczas niewłaściwego przechowywania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Który z wymienionych surowców posiada najkrótszy termin przydatności do spożycia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Podstawowym sprzętem do pomiaru masy jednostkowej surowców i wilgotności powietrza w magazynach surowców piekarskich są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Do magazynu dostarczono 100 sztuk opakowań drożdży o masie jednostkowej 100 g. Podczas pomiaru masy na wyświetlaczu wagi elektronicznej powinna pojawić się wartość
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Korzystając z informacji w tabeli wskaż, który surowiec jako pierwszy powinien zostać użyty do produkcji.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
W magazynie mąki zauważono ślady obecności gryzoni. W celu eliminacji szkodników należy przeprowadzić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Procedury zapewniające bezpieczeństwo zdrowotne żywności przechowywanej w magazynach chłodniczych dotyczą codziennej kontroli
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Wyrobem piekarskim przedstawionym na rysunku jest bułka
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Bagietki produkuje się z ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Korzystając z receptury przedstawionej w tabeli, oblicz zużycie cukru kryształu potrzebnego do wyprodukowania 20 sztuk wyrobu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
50 sztuk chleba wiejskiego produkuje się z 25 kg mąki. Ile sztuk takiego chleba można wyprodukować z 75 kg mąki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Pieczywo pszenne zwykłe produkuje się z mąki pszennej, drożdży, wody, soli oraz surowców dodatkowych w stosunku do mąki w ilości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Chleb turecki swoją barwę i smak zawdzięcza dodatkowi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Standaryzację mąki przeprowadza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Na rysunku przedstawiono urządzenie przeznaczone do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Który wyrób piekarski zaliczany jest do pieczywa żytniego razowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
W którym zakresie temperatur najintensywniej rozmnażają się drożdże piekarskie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Ile wyniesie wydajność rozczynu, jeżeli na 100 kg mąki pszennej zużyto 65 litrów wody?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Na ile równych części należy podzielić 1 500 g ciasta, aby otrzymać kęsy o wadze 0,075 kg?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Chałki formuje się z długich linek ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Na rysunku przedstawiono miesiarkę z miesidłem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Przy produkcji ciasta pszennego dodatek polepszacza enzymatycznego
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Rozrost końcowy kęsów ciasta można spowolnić, stosując
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Przy rozroście końcowym kęsów ciasta żytniego, gdy produkcja przebiega bez zakłóceń, temperatura w komorze rozrostowej powinna wynosić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Zwilżanie powierzchni kęsów ciasta przed wypiekiem wpływa na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Jak nazywa się piec, w którym kęsy ciasta wprowadzane są na wózkach rozrostowych bezpośrednio do komory wypiekowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Podczas wypieku pieczywa w wyniku działania wysokiej temperatury zachodzi proces denaturacji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
W trakcie obsługi pieca piekarz najczęściej narażony jest na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Korzystając z danych w tabeli oblicz wartość energetyczną 100 g pieczywa. Przyjmij, że 1 g białka dostarcza 4 kcal, 1 g tłuszczu 9 kcal i 1 g węglowodanów 4 kcal.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Wadą wyglądu zewnętrznego pieczywa jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Pieczywo zalecane dla osób uczulonych na gluten oznaczone jest na opakowaniu znakiem graficznym przedstawiającym
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Ile pojemników należy użyć do transportu 360 bułek z jagodami, jeżeli w jednym pojemniku mieści się 18 sztuk bułek?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Proces czerstwienia zachodzi podczas
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Zagrożeniem mikrobiologicznym w magazynach wyrobów gotowych są
Poprawnie
Niepoprawnie