Kwalifikacja TG3 Produkcja wyrobów piekarskich
czerwiec 2021
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Które z wymienionych zbóż jest odmianą pszenicy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Tłuszczem, który ma zastosowanie w produkcji piekarskiej i jest emulsją tłuszczów ciekłych oraz stałych w wodzie lub mleku, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Mąka o podwyższonej wilgotności w czasie oceny organoleptycznej, po ściśnięciu w dłoni, a następnie jej otwarciu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
W magazynie piekarni mąkę w workach przechowuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Do monitorowania temperatury przechowywania surowców w urządzeniu chłodniczym jest przeznaczony
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Do pionowego transportu worków z mąką na wyższe kondygnacje należy zastosować przenośnik
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
W celu przekazania margaryny z magazynu surowców do działu produkcji piekarni należy wystawić dokument
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Wyrób piekarski wyprodukowany z mąki pszennej, wody, drożdży, soli, z dodatkiem tłuszczu i środków słodzących w ilości nieprzekraczającej 15% w stosunku do mąki to pieczywo pszenne
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Chleb pumpernikiel zaliczany jest do pieczywa
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Ile gramów drożdży potrzeba do produkcji 200 sztuk chałek, jeżeli na 25 sztuk chałek zużywa się 100 g drożdży?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Oblicz wartość energetyczną 200 g pieczywa żytniego na podstawie informacji przedstawionych w zamieszczonej tabeli.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Do produkcji rozczynu (podmłody) należy zastosować mąkę pszenną oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Podczas produkcji ciasta na chleb graham, w celu skrócenia czasu miesienia należy mąkę graham
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Przygotowując margarynę do sporządzenia ciasta pszennego, należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Do sporządzenia ciasta z mąki pszennej jasnej o słabym glutenie należy zastosować metodę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
W prowadzeniu ciasta żytniego metodą pięciofazową temperatura fermentacji kwasu powinna przyjmować wartości w zakresie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Prowadząc ciasto żytnie metodą pięciofazową, należy kolejno sporządzić:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Podczas przeprowadzania oceny organoleptycznej rozczynu ustalono, że jest dojrzały, ponieważ jego powierzchnia była
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Urządzenie przedstawione na ilustracji należy zastosować, przygotowując do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Zaokrąglarka taśmowa jest stosowana do formowania kęsów ciasta na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
W czasie dzielenia kęsa pierwotnego w dzielarko-zaokrąglarce na 30 kęsów wtórnych przed opuszczeniem płyty dociskowej należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Podczas rozrostu końcowego uformowanych kęsów ciasta pszennego temperatura w komorze fermentacyjnej powinna wynosić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Określ, jaki wpływ na rozrost końcowy uformowanych kęsów ma zbyt duży dodatek soli do ciasta.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Przefermentowany kęs ciasta w czasie rozrostu końcowego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Przy stosowaniu odroczonego wypieku zamrożone kęsy ciasta przed włożeniem do pieca należy rozmrozić i
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Ze względu na rodzaj trzonu piece piekarskie dzieli się na:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Ogrzewanie trzonów wypiekowych rozgrzanym powietrzem stosuje się w piecach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Przedstawione na ilustracji taśmy załadowcze są stosowane przy obsłudze pieca
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
W czasie wypieku kęsów ciasta następuje ubytek masy zwany
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Który z wymienionych procesów zachodzi w kęsach ciasta w pierwszej fazie wypieku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Przesadzanie chleba w trakcie wypieku z jednej komory do innej stosuje się w piecu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Która z wymienionych informacji wskazuje na zakończenie procesu wypieku pieczywa?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Monitorując proces wypieku, należy przede wszystkim ustalić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Metoda fizykochemiczna jest stosowana w badaniu jakości pieczywa żytniego do określenia jego
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Przyczyną powstania grubej skórki w czasie wypieku chleba mieszanego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
W celu zapobiegania pleśnieniu pieczywa w czasie przechowywania należy je zapakować w
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Piekarnia musi dostarczyć do sklepu 360 sztuk bułek wrocławskich zapakowanych w kartony po 4 sztuki w każdym. Ile kartonów powinna przygotować piekarnia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Aby uzyskać błyszczącą skórkę chleba bezpośrednio po wyjęciu z pieca należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Mniejsza ususzka pieczywa powstanie, gdy w magazynie wyrobów gotowych jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Główną przyczyną czerstwienia pieczywa w czasie przechowywania jest zjawisko retrogradacji
Poprawnie
Niepoprawnie