Kwalifikacja TG3 Produkcja wyrobów piekarskich
styczeń 2021
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Do którego z wymienionych typów zalicza się mąkę pszenną o jasnej barwie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Nasiona której rośliny oleistej są stosowane w produkcji piekarskiej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Magazynier przyjmujący margarynę do magazynu piekarni sprawdza
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
W jaki sposób należy postąpić z prasowanymi drożdżami piekarskimi, które mają intensywny zapach octowy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Owoskop w produkcji wyrobów piekarskich stosuje się do oceny
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Do pomiaru wilgotności w magazynie surowców sypkich piekarni jest stosowany
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Do pionowego transportu mąki luzem stosuje się przenośnik
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Który dokument potwierdza przyjęcie maku od producenta do magazynu surowców piekarskich?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Po zauważeniu odchodów gryzoni w mące należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Łącznie zawartość tłuszczu i środków słodzących w granicach 15÷30% znajduje się w pieczywie pszennym
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Bułki delikatesowe, poznańskie i kajzerki są to wyroby
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Ile kg miodu potrzeba do wyprodukowania 40 kg chleba tureckiego, jeżeli do produkcji 100 kg tego chleba zużywa się 15 kg miodu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
W magazynie znajduje się 8 ton mąki żytniej typ 720. Na ile dni produkcji wystarczy mąki, jeżeli dzienne zużycie wynosi 2 000 kg?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Podstawowymi surowcami do produkcji ciast żytnich są mąka żytnia oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Przygotowanie mąki graham do produkcji ciasta na chleb graham polega na jej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Stosując do produkcji mąkę pszenną o słabych właściwościach wypiekowych, należy wybrać prowadzenie ciasta metodą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Którą metodę należy zastosować do sporządzenia ciasta mieszanego o składzie 80% mąki pszennej i 20% mąki żytniej, aby uzyskać pieczywo najlepszej jakości?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Które parametry dotyczą fermentacji półkwasu w metodzie 5-fazowej prowadzenia ciast żytnich?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Dojrzały kwas powinien charakteryzować się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Podczas formowania kęsa ciasta na chleb wydłużony należy poddać go
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Na ilustracji jest przedstawiona miesiarka z miesidłem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Wywrotnicę pionową przedstawioną na ilustracji stosuje się w celu ułatwienia przerzucania ciasta z dzieży do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
W celu zabezpieczenia kęsa ciasta przed deformacjami w czasie wypieku, należy wykonać czynność
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
W której fazie rozrostu końcowego znajdują się kęsy ciasta ułożone na desce, jeżeli zaobserwowano niewielki przyrost ich objętości i małą powierzchnię stykania się z deską?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
W celu uzyskania w czasie wypieku błyszczącej i aromatycznej skórki uformowane i wyrośnięte kęsy przed wypiekiem należy poddać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Które oznaczenie opisuje typ pieca ze stacjonarnym trzonem ogrzewanego tylko za pomocą rurek Perkinsa?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Piec ogrzewany gazami spalinowymi zmieszanymi z gazami recyrkulacyjnymi i wtłaczanymi za pomocą wentylatorów do obiegu spalin, to piec
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Na ilustracji przedstawiono załadunek pieca
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Pieczywo jest wypieczone, gdy temperatura wewnątrz miękiszu osiągnie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Przemieszczanie bochenków w czasie wypieku stosuje się w komorze, w której
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
W celu uzyskania błyszczącej skórki pieczywa w czasie wypieku stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Podczas monitorowania procesu fermentacji w komorze fermentacyjnej należy zapisywać wyniki pomiaru
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Pęknięcia występujące na powierzchni pieczywa to wada
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Chorobę ziemniaczaną pieczywa pszennego, której objawami są ciągliwy i upłynniony miękisz oraz nieprzyjemny smak i zapach, wywołują
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Etykieta pieczywa sprzedawanego bez opakowania, niemrożonego, powinna zawierać nazwę wyrobu, dane producenta, masę jednostkową oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Zasadniczą częścią roboczą krajalnicy przedstawionej na ilustracji są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Po zakończeniu krojenia pieczywa należy krajalnicę odłączyć od zasilania oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Pieczywo czerstwieje najszybciej, gdy jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Którą metodę należy zastosować, aby zniszczyć owady w magazynie wyrobów piekarskich?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Obszarem krytycznym występującym w procesie technologicznym w etapie postępowania z gotowym pieczywem, który powinien być monitorowany, jest
Poprawnie
Niepoprawnie