Kwalifikacja TG3 Produkcja wyrobów piekarskich
styczeń 2022
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Na ilustracji przedstawiono ziarno
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Do produkcji pieczywa pszennego jasnego należy użyć mąki typ
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Który z przedstawionych surowców zawiera najmniejszą ilość tłuszczu w jednakowej masie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
W magazynach piekarskich stosowana jest zasada FIFO (pierwsze weszło, pierwsze wyszło), która dotyczy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Mleko świeże pasteryzowane w magazynie surowców piekarskich należy przechowywać w zakresie temperatur
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Charakterystyczną cechą mąki pochodzącej z ziarna porośniętego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Proces jełczenia występuje podczas zbyt długiego przechowywania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Surowcem piekarskim o najkrótszym terminie przechowywania spośród podanych jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Przyrządami stosowanym do pomiaru masy jednostkowej surowców i wilgotności powietrza w magazynach żywności są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Do magazynu przyjęto 100 sztuk opakowań drożdży o masie jednostkowej 100 g. Podczas pomiaru masy drożdży na wyświetlaczu wagi elektronicznej powinna pojawić się wartość
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, wybierz surowiec, który jako pierwszy powinien zostać użyty do produkcji.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
W magazynie mąki zauważono ślady obecności gryzoni. W celu eliminacji szkodników należy przeprowadzić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Procedury zapewnienia jakości zdrowotnej żywności przechowywanej w magazynach chłodniczych dotyczą codziennej kontroli
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Na ilustracji przedstawiono bułkę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Pieczywo o kształcie obwarzanka produkuje się z ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Korzystając z zamieszczonej w tabeli receptury na chałki oblicz, ile cukru zużywa się do produkcji 50 sztuk wyrobu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Zgodnie z recepturą 50 sztuk chleba wiejskiego produkuje się z 25 kg mąki. Ile takich chlebów można wyprodukować z 75 kg mąki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Z ciasta pszennego zwykłego w piekarstwie produkuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Chleb turecki swoją barwę i smak zawdzięcza dodatkowi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Standaryzację mąki należy przeprowadzić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Przedstawione na ilustracji urządzenie stosuje się do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Pieczywem żytnim razowym jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Drożdże piekarskie najintensywniej rozmnażają się w zakresie temperatur
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Jeżeli na 100 kg mąki zużyto 55 litrów wody, to wydajność rozczynu wynosi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Na ile równych części należy podzielić 1,5 kg ciasta aby otrzymać kęsy o wadze 0,075 kg?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Chałki należy formować z długich linek ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Na ilustracji przedstawiono miesiarkę z miesidłem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
W której fazie rozrostu końcowego należy zakończyć fermentację uformowanych kęsów ciasta na chleb mieszany, jeżeli do sporządzania ciasta zastosowano mąkę żytnią z ziarna porośniętego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Którą operację technologiczną należy wykonać przed wsadzeniem do pieca słabo rozrośniętych kęsów ciasta, aby nie popękała skórka w dowolnych miejscach w czasie wypieku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Temperatura rozrostu kęsów ciasta z mąki ciemnej wynosi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Zwilżanie powierzchni kęsów ciasta przed wypiekiem powoduje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Piec, w którym kęsy ciasta wprowadzane są na wózkach rozrostowych bezpośrednio do komory wypiekowej, to piec
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Podczas wypieku pieczywa w wyniku działania wysokiej temperatury zachodzi proces denaturacji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
W trakcie obsługi pieca piekarz przede wszystkim narażony jest na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną 200 g pieczywa, jeżeli 1 g białka dostarcza 4 kcal, 1 g tłuszczu 9 kcal i 1 g węglowodanów 4 kcal
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Wadą wyglądu zewnętrznego pieczywa jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Którym znakiem graficznym powinno być oznaczone pieczywo dla osób uczulonych na gluten?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
W jednym pojemniku piekarskim mieści się 18 sztuk bułek z jagodami. Oblicz ile pojemników należy użyć do transportu 360 bułek.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Czerstwienie jest procesem, który zachodzi podczas
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Zagrożeniem mikrobiologicznym w magazynach gotowych wyrobów piekarskich są
Poprawnie
Niepoprawnie