Kwalifikacja TG4 Produkcja wyrobów cukierniczych
czerwiec 2014
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.4 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Do sporządzenia niskokalorycznej bitej śmietany należy użyć śmietanki o zawartości tłuszczu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Która z podanych cech charakteryzuje cukier puder dobrej jakości?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Aby zapobiec rozmrożeniu masy jajecznej podczas przyjęcia do magazynu, należy zapewnić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Podczas dostawy magazynier stwierdził wyciek oleju z chałwy. W tym przypadku należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Którą z cech bada się w pierwszej kolejności podczas dokonywania oceny organoleptycznej piernika?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Która z cech babki marmurkowej podlega ocenie organoleptycznej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Ocenę organoleptyczną kremu maślanego przeprowadza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Aby obniżyć wartość kaloryczną ciasta ucieranego, należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Kuwertura najlepszej jakości charakteryzuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Po przyjęciu do magazynu mąka powinna być składowana
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Tłuszcze cukiernicze należy magazynować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
W jakiej kolejności należy wydać mąkę z magazynu uwzględniając datę przyjęcia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Jakie było saldo na koniec dnia w magazynie po przyjęciu nowych, wcześniej nie ewidencjonowanych, półproduktów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Nieprzestrzeganie terminu przydatności do spożycia jaj grozi zakażeniem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Wyrób należy zaliczyć do produktów cukierniczych trwałych, jeżeli jego istotne cechy fizykochemiczne nie ulegają zmianom podczas przechowywania w odpowiednich warunkach przez okres co najmniej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Pomadki zalicza się do grupy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Podana receptura na ciasteczka palemki pozwala przygotować 18 ciasteczek. Ile masła należy użyć na wyprodukowanie 45 ciasteczek?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Korzystając z podanej receptury oblicz, ile drożdży można maksymalnie użyć do wyprodukowania 100 croissantów.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Który etap w procesie produkcji karmelków powinien być zapisany w pozycji 3. na schemacie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Wspólnym etapem produkcji ciasta biszkoptowego sporządzanego na zimno oraz ciasta biszkoptowego sporządzanego na ciepło, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Ciasto biszkoptowe sporządza się z mąki
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Który tłuszcz należy użyć do sporządzenia ciasta biszkoptowotłuszczowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Do kremu bita śmietanka należy użyć śmietanki
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Przygotowanie margaryny do ciasta drożdżowego polega na jej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Do wykończania kremu brûlée należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Zapobiegając wtórnemu zakażeniu produktu, najbezpieczniej jest stosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Aby zapobiec wtórnemu zakażeniu masy migdałowej, należy ją przechowywać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Do dekoracji tortu w stylu angielskim należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Do wykonania dekoracji zewnętrznych tortu, brzegów oraz motywów kwiatowych, należy wykorzystać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Który sprzęt nadaje różne kształty przy szprycowaniu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Element dekoracyjny z karmelu należy wykonać na macie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Podczas dekorowania wyrobu cynamonem, szablon należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Do pakowania czekolady stosuje się podkładki
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
W magazynowanych wyrobach nadziewanych może pojawić się pleśń, jeśli
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
W pomieszczeniach magazynowych wyrobów gotowych trwałych cukierniczych i ciastkarskich, powinna panować temperatura
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
W który sposób zawijane są najczęściej irysy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Rysunek przedstawia typowy sposób zawijania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Do przechowywania ciast przez dłuższy okres służą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Przygotowane do ekspedycji ciastka korpusowe należy zapakować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Na palecie umieszcza się 24 kartony zawierające po 30 paczek wafli. Ile palet należy przygotować do ekspedycji 2160 paczek wafli?
Poprawnie
Niepoprawnie