Kwalifikacja TG4 Produkcja wyrobów cukierniczych
czerwiec 2016
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.4 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Ciasto biszkoptowe należy sporządzić z mąki
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
W postaci brunatnej kory o słodkawym smaku i silnym charakterystycznym zapachu występuje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Dodatki żelujące – agar i karagen otrzymywane są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Drożdże świeże prasowane mogą być przyjęte do magazynu, gdy posiadają
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Oceniając organoleptycznie świeżość jaj, należy wykorzystać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Wadą dyskwalifikującą twaróg z użycia do produkcji sernika jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Która forma jaj nie wymaga warunków chłodniczych do przechowywania?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
W którym magazynie panują optymalne warunki do magazynowania umieszczonych w nich surowców?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Za pomocą higrometru w magazynie surowców sprawdza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Dokumentem określającym przeniesienie surowców do innego magazynu zakładu cukierniczego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Realizacja Dobrej Praktyki Produkcyjnej w produkcji wyrobów cukierniczych polega na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Wymagania dotyczące higieny i zdrowia pracowników zawarte są w kodeksie oznaczonym skrótem literowym
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Precelki należą do wyrobów cukierniczych z ciast
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Babkę piaskową produkuje się z ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Na podstawie receptury oblicz, ile należy zakupić opakowań zawierających po 15 g proszku do pieczenia, aby sporządzić 8 sztuk babek piaskowych.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Zamieszczone w instrukcji polecenie należy zastosować podczas produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Wyrabianie, kilkukrotne wałkowanie i składanie, leżakowanie w chłodni, to czynności technologiczne produkcji ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Do produkcji ciast biszkoptowych sporządzanych metodą „na ciepło” należy wykorzystać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Przyprawa do pierników nie zawiera
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Aby zapobiec ciemnieniu obranych jabłek, należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Przygotowanie migdałów do produkcji marcepanu polega na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Urządzeniem stosowanym przy produkcji wyrobów z czekolady, które pozwala utrzymać czekoladę w stanie płynnym o stałej temperaturze, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Przy produkcji masy orzechowej do rozdrabniania orzechów należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Które urządzenie służy do przeprowadzania obróbki termicznej mieszanki lodowej w temperaturze 65÷85°C?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Urządzeniem służącym do rozwałkowania ciasta francuskiego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Temperatura smażenia pączków w smażalniku nie powinna przekroczyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Pączki są blade i nasiąknięte tłuszczem, gdy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Przyczyną zakalca w keksie jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Do produkcji marcepanu naturalnego należy wykorzystać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Siekanie mąki z cukrem i tłuszczem jest charakterystyczne dla technologii produkcji ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Jak należy postąpić, jeżeli po przesianiu mąki na sicie stwierdzono obecność wołków zbożowych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Zgodnie z zasadami GHP pracownik produkcyjny zatrudniony w zakładzie spożywczym powinien posiadać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Do dekoracji napoleonek stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Oblicz, ile należy użyć kartoników do zapakowania 320 sztuk mufinek, jeżeli w jednym kartoniku mieści się po 20 opakowań jednostkowych.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Spośród wymienionych wyrobów gotowych najdłuższy termin przydatności do spożycia posiadają
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Do przechowywania gotowych tortów z kremem należy wykorzystać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Gryzonie z magazynu wyrobów gotowych usuwa się przez zastosowanie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
W celu wyeliminowania zagrożenia spowodowanego zakażeniem Salmonellą, jaja stosowane do produkcji należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Jeżeli termometr w komorze mroźniczej, w której przechowuje się lody, wskazał 5°C poniżej zera, to temperaturę należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Roladę z bitą śmietaną, ze względu na bezpieczeństwo zdrowotne, należy przechowywać w temperaturze
Poprawnie
Niepoprawnie