Kwalifikacja TG4 Produkcja wyrobów cukierniczych
czerwiec 2017
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Kwalifikacja T.4 – czerwiec 2017
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.4 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Syntetycznym dodatkiem aromatycznym stosowanym w produkcji cukierniczej jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Przedstawionym na ilustracji owocem jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Który z surowców stosowanych w produkcji cukierniczej pełni rolę spulchniającą i łączącą składniki ciasta?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
W której sytuacji upoważniony pracownik zakładu cukierniczego powinien odmówić przyjęcia dostarczonych surowców?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Wyróżnikiem oceny organoleptycznej cukru podczas dostawy do magazynu jest jego
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
W temperaturze pokojowej można przechowywać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Który z surowców należy przechowywać w chłodni?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Za pomocą termohigrometru w magazynie surowców dokonuje się pomiaru temperatury oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Oblicz, ile kg cukru wanilinowego znajduje się na stanie magazynu, jeżeli magazynier po dostawie na dokumencie PZ wpisał 2000 sztuk po 32 g i 500 sztuk po 20 g, a przed dostawą było 16 kg surowca.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Zgodnie z procedurami zapewnienia jakości zdrowotnej żywności w magazynie surowców można przechowywać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Jeżeli na ścianach w pomieszczeniach magazynowych pojawia się czarna pleśń, to należy niezwłocznie przeprowadzić zabieg
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Wskaż wyrób cukierniczy wyprodukowany na bazie ciasta parzonego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Tarta to rodzaj wyrobu cukierniczego otrzymanego najczęściej z ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Na podstawie zamieszczonej receptury na 1000 g biszkopcików oblicz, ile jaj o masie 60 g należy użyć, aby uzyskać 40 kg wyrobu gotowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Zamieszczony fragment instrukcji technologicznej dotyczy produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Które wyroby cukiernicze w szczególności powinny być produkowane przez zakłady cukiernicze w okresie świąt wielkanocnych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
W recepturze czekolady mlecznej oprócz miazgi kakaowej, mleka w proszku, etylowaniliny i lecytyny, występuje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Wskaż zestaw surowców niezbędnych do produkcji kremu russel.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Do spulchniania ciast piernikowych wykorzystuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Przygotowanie mleka do produkcji lodów mlecznych polega na jego
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Schłodzenie margaryny przed wyrobieniem ciasta jest wskazane podczas produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Oblicz, ile dm3 mleka należy przygotować do produkcji 120 kg ciasta drożdżowego, jeżeli na 1 kg wyrobu gotowego potrzeba 0,250 dm3.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Której czynności brakuje w opisie przygotowania jabłek do produkcji szarlotki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Wskaż urządzenie służące do przemysłowej produkcji lodów śmietankowych.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Urządzenie przedstawione na ilustracji służy do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Wialnie w zakładzie cukierniczym wykorzystuje się do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Obsługując krajalnicę, należy pamiętać, aby każdorazowo przed jej użyciem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Wskaż przyczynę nadmiernie kruszącego się ciasta biszkoptowo-tłuszczowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Liczne warstwy, pojedyncze komory powietrzne oraz tłuszcz dobrze związany to cechy ciast
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Wskaż nazwę czynności technologicznej oznaczonej X we fragmencie uproszczonego schematu technologicznego produkcji sernika wiedeńskiego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Kremy grzane otrzymuje się poprzez
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Formowanie ciasta przez wyciskanie workiem cukierniczym wykorzystuje się przy produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Zgodnie z system HACCP pracownik produkcyjny zakładu cukierniczego powinien przejść obowiązkowe szkolenie z zakresu Dobrej Praktyki
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Elementem dekoracyjnym ciastek biszkoptowo-tłuszczowych karbowanych jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Jak nazywa się sprzęt służący do dekoracji ciast i tortów przedstawiony na ilustracji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Karpatkę tradycyjnie dekoruje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Ile kartoników należy użyć do zapakowania 2000 pączków o gramaturze około 80 g, jeżeli w jednym kartoniku mieści się 25 sztuk?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Ile blatów wuzetki należy użyć, aby uzyskać 3000 porcji, jeżeli z jednego blatu uzyskuje się 60 porcji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Skrót CCP stosowany w zakładach spożywczych, które wdrożyły system zapewnienia bezpieczeństwa żywności, oznacza
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Który parametr służy do monitorowania jakości zdrowotnej wyrobów gotowych przechowywanych w magazynie?
Poprawnie
Niepoprawnie