Kwalifikacja TG4 Produkcja wyrobów cukierniczych
czerwiec 2022
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Który typ mąki pszennej należy zastosować do sporządzenia ciasta biszkoptowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Który środek spulchniający stosowany jest przy produkcji ciasta biszkoptowo-tłuszczowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Na ilustracji przedstawiono urządzenie do wypieku korpusów przeznaczonych do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Pracownik cukierni stwierdził, że wyraźnie pogorszył się smak i zapach tłuszczu stosowanego do smażenia. W takiej sytuacji należy tłuszcz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Która z wymienionych cech jakościowych charakteryzuje świeże drożdże prasowane?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Który składnik wykorzystywany do sporządzenia kremu może być przyczyną skażenia gotowego wyrobu bakteriami Salmonelli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Świeże jajo po wybiciu na talerz charakteryzuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
W którym zakresie temperatur należy przechowywać roladę biszkoptową z kremem russel?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Maksymalny czas przechowywania kremu bita śmietana w warunkach chłodniczych wynosi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Sporządzając ciasto biszkoptowo-tłuszczowe metodą na ciepło, podgrzewa się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Do pomiaru wilgotności powietrza w magazynie surowców suchych służy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
W magazynie surowców suchych przechowuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Kompleksowe zarządzanie przez jakość określa się skrótem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Który wyrób cukierniczy produkowany jest zgodnie z recepturą zamieszczoną w tabeli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Z okruchów i okrawków ciast powstających podczas produkcji ciastkarskiej sporządza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Którego surowca oznaczonego znakiem zapytania brakuje w recepturze na ciasto zbijane zamieszczone w tabeli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Ile miodu potrzeba do wyprodukowania 120 sztuk pierników, jeżeli receptura przewiduje 50 g miodu na 80 sztuk wyrobu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Korzystając z receptury zamieszczonej w tabeli oblicz, ile gramów jaj należy użyć do produkcji 60 sztuk muffinek.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Na zamieszczonym schemacie technologicznym przedstawiono proces produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Wyroby wypiekane w podłużnych formach, produkowane z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego z dodatkiem bakalii i owoców kandyzowanych nazywa się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Barwnikiem naturalnym, mającym zdolność barwienia produktów spożywczych na kolor czerwony, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Który zestaw surowców należy wykorzystać do produkcji masy orzechowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Materiałem pomocniczym stosowanym w procesie produkcji pierników drobnych jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Za właściwe spulchnienie ciasta w procesie produkcji strucli makowej odpowiada dodatek
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Tłuszczem specjalnym stosowanym do produkcji ciasta francuskiego i półfrancuskiego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Mleko stosowane do przygotowania rozczynu należy podgrzać w zakresie temperatur
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Na ilustracji przedstawiono formę do wypieku
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Które urządzenie przedstawiono na ilustracji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Do wykrawania ozdób z lukru plastycznego należy wykorzystać sprzęt przedstawiony na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
W której ocenie jakości wyrobu cukierniczego wyróżnia się cechy związane ze smakiem, zapachem i wyglądem?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Przyczyną rozlewania się korpusów eklerków wykonanych z ciasta parzonego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Kremy bezowe to półprodukty sporządzane na bazie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Lody mleczne, które uległy rozmrożeniu w cukierni, należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Który półprodukt cukierniczy nadaje się do wałkowania, pokrywania powierzchni i formowania przestrzennych elementów dekoracyjnych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Do dekorowania ciastek drożdżowych cukrem pudrem należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Dekorując ciastka stefanki należy, zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Na której ilustracji przedstawiono cukierek zawinięty w folię systemem dwuskrętu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Wyprodukowane wuzetki z bitą śmietaną wysyłane do sprzedaży w sklepach samoobsługowych należy zapakować w
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
W części handlowej cukierni do przechowywania i ekspozycji lodów i sorbetów wykorzystuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Chałwę należy przechowywać w temperaturze 6÷8°C i wilgotności względnej powietrza
Poprawnie
Niepoprawnie